Umreženo društvo

Deseti “Moje, tvoje, naše” festival u Filodrammatici, MMSU-u i Palachu

Kim Cuculić

»Mreža« je ključni oblik organizacije suvremenog života – karakteristično je da ne možemo uprijeti prstom u neki centar moći – mreža nam je vratila sustav koji kao da je izvan dosega ljudskih moći poimanja i utjecaja, koji paralizira ljudsko nastojanje za društvenom promjenom



RIJEKA » Deseti po redu festival »Moje, tvoje, naše«, u organizaciji udruge »Drugo more«, bit će održan u Rijeci od 23. do 25. travnja u prostorijama Filodrammatice, MMSU-a i Omladinskog kulturnog centra »Palach«. Tema ovogodišnjeg festivala je »Mreža«, koja predstavlja ključni oblik organizacije suvremenog života.


   – Ono što je karakteristično za mrežu je činjenica da ne možemo uprijeti prstom u neki centar moći, jer moć se čini anonimna i nehumana. Mreža nam je vratila sustav koji kao da je izvan dosega ljudskih moći poimanja i utjecaja, koji paralizira ljudsko nastojanje za društvenom promjenom. Čini se da je ljude teško u potpunosti zastrašiti neljudskim bićima i sistemima, tako da se rađaju novi pokreti koji otpor provode kroz samu mrežu i stvaraju nova bojna polja političke borbe. Iako se radi o asimteričnom konfliktu, gdje na jednoj strani stoje zviždači, hakeri i aktivisti, a s druge moćna armija korporacija i vlada, sukob još nije gotov, a optimizam potčinjenih se i dalje hrani – piše u najavi festivala.


Umreženi poremećaji


Festivalski program počinje otvorenjem izložbe »Umreženi poremećaji« 23. travnja u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koju će prethodno u prostoru Filodrammatice u svojem predavanju detaljnije predstaviti sama kustosica, Tatiana Bazzichelli. Izložba problematizira isprepletenost odnosa umjetnosti, haktivizma i poslovnog svijeta, povezujući radove i kolektive koji kao način poticanja kritike primjenjuju poslovnu strategiju »poremećaja«. Diskurzivni dio festivala bit će održan u prostoru Filodrammatice, a sastoji se od niza predavanja utjecajnih europskih stručnjaka – koji se između ostalog bave pitanjima mreže, medija, tehnologije, javnog prostora, ekonomije i aktivizma – te okruglog stola. Predavanja i okrugli stol bit će na engleskom jeziku.




   U petak, 24. travnja, u 18 sati Richard Barbrook će u predavanju »Kalifornijska ideologija, dvadeset godina poslije« govoriti o posljedicama članka »The Californian Ideology«, koji je napisao zajedno s Andyjem Cameronom 1995. godine, a koji se danas smatra pionirskom kritikom »dotcom« kapitalizma. U izlaganju će se osvrnuti na povijesni trenutak kojim je članak bio inspiriran i obrazložiti zašto je važnost u njemu iznesenih argumentata još veća u umreženom društvu 21. stoljeća.


Leak aktivizam


Nakon toga, u 20 sati, predavanje pod nazivom »Interruptive Usership« održat će Stephen Wright, u kojem će se baviti korisništvom kao mogućim oblikom poremećaja čiji je politički potencijal u uvijek novim mogućnostima disruptivnog djelovanja unutar postojećeg poretka.


   U subotu, 25. travnja, u 18 sati u predavanju »WikiLeaks, leak aktivizam i transformacija medija« Arne Hintz govorit će o fenomenu leak platformi, ulozi zviždača i pitanjima demokratičnosti medija u umreženome društvu. Na okruglom stolu »Političke implikacije mreže« predviđenom za 20 sati, kojim će se ujedno zaključiti cijela manifestacija, sudionici, gosti i publika raspravljat će o političkim implikacijama mreže, a raspravu će moderirati Željko Blaće.


   Nakon otvorenja izložbe »Umreženi poremećaji« festival se nastavlja s Transponder partyjem u Palachu, u četvrtak od 21 sat, na kojem će svoje live setove predstaviti lokalni izvođači elektronske glazbe, okupljeni pod glazbenom etiketom Transponder records: Notein, BLCNY I AREXX (Rijeka) te Sito i rešeto (Volosko). Predahe između spomenutih nastupa popunjavat će riječki DJ Samo Tako, a ulaz na program se ne naplaćuje.