Reorganizacija

Danas sastanak o sudbini Doma za rehabilitaciju u Kraljevici: Roditelji ne žele preseliti djecu s Oštra na Brašćine

Ingrid Šestan Kučić

Centar za rehabilitaciju na Brašćinama u koji bi se korisnici Doma Oštro trebali preseliti / Foto Vedran KARUZA

Centar za rehabilitaciju na Brašćinama u koji bi se korisnici Doma Oštro trebali preseliti / Foto Vedran KARUZA

Roditelji djece s višestrukim teškoćama u razvoju smatraju da njihova djeca na Oštru imaju sve uvjete za kvalitetan boravak, dok će u Rijeci biti smještena na treći kat zgrade na Brašćinama



RIJEKA – Predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predvođeni ministricom Nadom Murganić danas će posjetiti Centar za rehabilitaciju Rijeka i to ispostavu Oštro, a tema posjeta je preseljenje korisnika iz podružnice Kraljevica Oštro u sjedište Centra na Brašćinama.


Na višesatni sastanak pozvan je cijeli niz predstavnika različitih službi iz domene socijelne skrbi, kao i predstavnika jedinica lokalne samouprave, no nisu pozvani i roditelji korisnika Doma Oštro kojih se planirano preseljenje djece iz Oštrog u Rijeku najviše tiče, a k tome, preseljenju se i protive. Riječ je o roditeljima djece s višestrukim teškoćama u razvoju, kao što su teža i teška mentalna retardacija, pervazivni razvojni poremećaj, autizam te cerebralna paraliza, a prema riječima jednog od roditelja Alena Udovića, unatoč tome što se preseljenje na veliko planira, do sada roditelji ni na koji način nisu formalno upoznati s promjenama koje ih očekuju.


Period prilagodbe


– Sve što smo do sada o tome saznali doznali smo na neformalan način. Smatramo nedopustivim da nam nitko do sada nije pojasnio situaciju. Korisnici Doma Oštro izuzetno su osjetljiva skupina, to nisu ormari koji se sele s jednog mjesta na drugi i smatramo da se ovako nešto na ovakav način ne može raditi. Konkretno, u slučaju moje kćeri period prilagodbe na novu sredinu, odnosno Dom Oštro, trajao je sedam mjeseci. Stoga, kao roditelj, a i ostali roditelji, ne prihvaćam planirano preseljenje u Centar za rehabilitaciju Brašćine koji je namijenjen odraslim korisnicima. Preseljenjem djeca bi bila smještena u sredinu u kojoj borave odrasle osobe s posebnim potrebama. Žalosno je da se želi našu djecu iseliti iz Doma Oštro u kojem imaju osigurane uvjete za kvalitetan boravak, ističe Udović.




Dodajući kako će korisnici Doma Oštro preseljenjem u Rijeku biti u kvaliteti života znatno oštećeni, Udović navodi da sada borave u objektu koji je smješten uz more, na raspolaganju imaju park i šetnicu, plažu za invalide i cijeli niz kvalitetnih uvjeta, dok će dolaskom u Rijeku dobiti čistu industriju.



Cilj današnjeg sastanka, kaže ravnateljica Centra za rehabilitaciju Gordana Saršon, usvajanje je operativnog plana preseljenja korisnika Doma Oštro u Rijeku. Preseljenje korisnika, kaže, nije ništa novo. To je priča koja traje desetak godina, a nije riječ o nikakvoj privatnoj inicijativi, već o odluci države.


– Činjenica je da u Rijeci imamo jedan kat slobodan te da je za nas Dom Oštro s postojećim brojem kadrova i prostorom koji je dislociran i teško dostupan, neodrživ. Razumjem roditelje, jer riječ je o velikoj promjeni. Mi ćemo za svako dijete posebno napraviti individualni plan i to u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Riječ je o 16 djece koja su u smještaju te dvoje djece u poludnevnom boravku, kaže Saršon.


Smještajem u Centar za rehabilitaciju korisnici Doma Oštro svoje će školovanje nastaviti u Centru za odgoj i obrazovanje ili Centru za autizam, a prema riječima Saršon u tehničkom pogledu određeni preduvjeti za njihovo preseljenje već postoje.


– U financijskom planu za ovu godinu preseljenje je Doma Oštro. Već su određeni radovi na prilagodbi prostora odrađeni i vjerujemo da bi do ljeta sve moglo biti spremno za preseljenje, a cijeli proces pratit će Ministarstvo, zaključuje Saršon.



Njegovo mišljenje dijeli i devetoro članova Stručnog vijeća Doma za djecu i mladež Kraljevica-Oštro koji su prije godinu dana resornom ministarstvu uputili dopis i jasno izrazili neslaganje i nepodržavanje ideje i odluke ravnateljice Centra za rehabilitaciju Rijeka Gordane Saršon o preseljenju korisnika u Rijeku. U svom dopisu članovi stručnog vijeća upozorili su Ministarstvo da se djeca planiraju preseliti na treći kat Centra za rehabilitaciju na Brašćinama u prostor planiran za odrasle osobe s autizmom. Kao i roditelji i djelatnici Doma ističu mnogustruke prednosti postojeće lokacije navodeći kako su u obnovu Doma Oštro uloženi veliki iznosi proteklih godina i stvoreni savršeni uvjeti, a sadržaje u neposrednoj okolici doma korisnici koriste svakodnevno i neophodni su za njihov harmoničan razvoj.


Izolirani od svijeta


– Dom je, kako svojom neposrednom i širom okolicom, tako i svojim unutarnjim uređenjem u potpunosti prilagođen djeci s višestrukim teškoćama, djeci u invalidskim kolicima i slabije pokretnoj djeci. Tijekom posljednjih petnaestak godina u Dom je uloženo više milijuna kuna donacija, kao i sredstava koja su osigurala resorno Ministarstvo i Županija. Razlog smještaja djece u našoj ustanovi je prvenstveno zbog primjerenog oblika školovanja i psihosocijalne rehabilitacije koje ova djeca ne mogu ostvariti u svojem mjestu prebivališta ili županiji, prvenstveno Ličko-senjskoj, kao i djeca iz Primorsko-goranske županije koja zbog težine svojih teškoća ne mogu funkcionirati u svojim obiteljima. Svi stručni djelatnici Doma jednoglasni su u stavu i mišljenju temeljenom na struci i dugogodišnjem iskustvu u radu i životu s djecom s teškoćama u razvoju da preseljenje nije u interesu djece te se kosi s načelima struke, pravima, interesima i potrebama djece s teškoćama u razvoju.


U Centru za rehabilitaciju Rijeka djeca bi bila smještena na trećem, odnosno zadnjem katu, bez osigurane privatnosti, dok su na ostalim katovima i prizemlju smještene odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Dakle, u istoj zgradi samo na različitim katovima bi trebala biti smještena djeca i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Svakako treba napomenuti da je po svom izgledu i samoj izgradnji Centar za rehabilitaciju Rijeka prava ustanova institucionalnog tipa okružena parkingom, bez zelenih površina i sadržaja prilagođenih za djecu. Radi se o preseljenju djece s teškoćama u razvoju, koja sada žive u potpuno prilagođenim uvjetima, u zgradu koja im ne može pružiti bolju kvalitetu života, a iz lokalne sredine gdje su potpuno prihvaćeni sele se u sredinu u kojoj će biti izolirani.


Svi mi podržavamo inkluziju, proces transformacije i deinstitucionalizaciju, širenje i uvođenje novih usluga, ali istovremeno uvažavajući i štiteći najbolje interese djece, pri tom vodeći računa o osiguravanju sve potrebne tehničke i druge podrške lokalne i šire zajednice i društva, stoji u dopisu članova Stručnog vijeća Ministarstvu.


U svibnju prošle godine djelatnici Doma dobili su odgovor Ministarstva socijalne politike i mladih koje se poziva na transformaciju i deinstitucionalizaciju Centra za rehabilitaciju te da uslijed toga može doći do promjene lokaliteta pružanja pojedinih socijalnih usluga, no i da će svakom korisniku biti osigurane one socijalne usluge koje odgovaraju njegovim individualnim potrebama.