Kvačica na 'č'

Danas počinje jubilarni, 15. ČAnsonfest: Evo što vas sve čeka do Večeri novih skladbi u petak

Danijela Bauk

Sanjin Mandičić, Matej Mostarac, Helena Ninković Budimlija, Saša Matovina i Mladen Medak Gaga najavili su festival čakavske šansone 2019.

Sanjin Mandičić, Matej Mostarac, Helena Ninković Budimlija, Saša Matovina i Mladen Medak Gaga najavili su festival čakavske šansone 2019.

Jubilarni ČAnsonfest počinje večeras u 20 sati otvorenjem izložbe »Crno-bijelo, u boji« . Središnji događaj ČAnsonfesta – večer novih skladbi – bit će održan u petak u 20.30 sati na Crekvini, a u slučaju lošeg vremena u Sportskoj dvorani u Kastvu



RIJEKA – Izložba, predstava, pogovor, glazbeno-poetska večer i kao šećer na kraju festival novih skladbi – sve to nudi jubilarno, 15. izdanje festivala čakavske šansone ČAnsonfest što se od danas do petka, 30. kolovoza odvija na nekoliko lokacija u Kastvu, naglašeno je na jučerašnjoj pressici kojoj su uz inicijatore i umjetničke voditelje festivala Sanjina Mandića i Sašu Matovinu nazočili i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, predsjednica udruge Kasafsko kulturno leto Helena Ninković Budimlija, te bjelovarski kantautor i šansonijer Mladen Medak Gaga.


– Jačanje prepoznatljivosti Grada Kastva, do koje je došlo u posljednjih više od četvrt stoljeća, motiviralo nas je dati i svoj prilog jačanju identiteta našega Grada, kao nesumnjivo jednog od najvećih središta čakavske kulture. Bogato čakavsko pjesničko i glazbeno nasljeđe ovih prostora zasigurno zaslužuje stati uz bok sličnim festivalima šansone u našoj zemlji. Stoga smo prije četrnaest godina pokrenuli Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav.


Posebnost večeri šansone u Kastvu ogleda se prije svega u izvođenju skladbi pisanih na čakavske tekstove sjevernojadranske čakavštine. Već u svom drugom izdanju ČAnsonfest se uključio u neposredno poticanje i promicanje čakavskog pjesništva i glazbenog stvaranja na njegovim temeljima, koje se nastavilo sve do danas.




Sa 16 novih skladbi koje će biti izvedene na ovogodišnjem 15. ČAnsonfestu, njihov ukupan broj na svim dosadašnjim Festivalima dostići će brojku od 256, dok se one najbolje nagrađuju od njegovog trećeg izdanja, naglasili su Sanjin Mandičić i Saša Matovina.


Kulturna baština


Zadovoljstvo već 15. izdanjem Festivala izrazio je i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.


– Kad čujem da nam se bliži ČAnsonfest, istovremeno sam i sretan, i tužan. Sretan jer je riječ o važnoj i velikoj manifestaciji koja njeguje čakavštinu, čuva našu kulturnu baštinu, a opet svake godine čini nove iskorake. Tužan jer znam da upravo ČAnsonfest zaključuje Kastafsko kulturno leto i da se bliži kraj ljeta. Grad će uvijek stajati iza ovakvih projekata i nadam se da će posjetitelji pohoditi sve programe, te da će na završnoj večer Crekvina pucati po šavovima, naglasio je Mostarac.


Organizaciju Festivala vodi Udruga Kanat u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto.


– ČAnsonfest je kvačica na »č« Kastafskog kulturnog leta, odnosno draga nam manifestacija kojom tradicionalno zaključujemo KKL. Počeli smo sa čakavštinom, a sa čakvštinom ćemo i zaključiti ovogodišnji program KKL-a koji iznova privuko brojnu publiku koja je uživala u različitim programima, kazala Helena Ninković Budimlija.


Besplatni programi


Jubilarni ČAnson fest počinje već večeras u 20 sati i to otvorenjem izložbe »Crno-bijelo, u boji« galerije Brešan koja će biti postavljena u prostoru crkvice Sv. Trojice na Lokvini. Zahvaljujući izložbi, Festival ima i međunarodni predznak jer osim domaćih umjetnika, predstavit će se i gosti iz Slovenije i Poljske.


U 21 sat ispred Vikotove bačvarije, a u slučaju lošeg vremena u Gradskoj loži, bit će izvedena monodrama »Kajabare’ – zaglazbancije & politikancije« bjelovarskog kantautora i šansonijera Mladena Medaka Gage.



– Iako izvorno nisam kajkavac, ljubav prema kaj usadio mi je otac. Skladba koju sam pisao za ČAnsonfest prvi mi je dodir sa čakavskim dijalektom, i moram priznati da me jako namučio i dobro oznojio. Tu sam jer podržavam sva nastojanja očuvanja svih dijalekata jer oni čine bogatstvo naše kulture, naglasio je Gaga.


Program se nastavlja sutra, i to u 19.30 sati u Vijećnici Grada Kastva gdje će biti održan Pogovor, odnosno okrugli stol na temu poezije i šansone, a sudjeluju Diana Grgurić, Igor Brešan, Mladen Medak Gaga, Dražen Turina Šajeta i Zvonko Varošanec.


U 21 sat ispred Vikotove bačvarije, a u slučaju lošeg vremena u crkvi Sv. Jelene Križarice bit će pak održana Akustična glazbeno-poetska večer naslovljena »Na kastafskeh šternah – čakavština, domaća beseda i klapski kanat«. Sudjeluju klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, riječka klapa Nevera, te ženska i muška klapa Kastav, dok su recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.


Vrijedne nagrade


Središnji događaj ČAnsonfesta – večer novih skladbi – najavljen je za petak, 30. kolovoza u 20.30 sati na Crekvini, a u slučaju lošeg vremena u Sportskoj dvorani u Kastvu.


– Nastavljamo s produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. One nabolje, pristigle na natječaj borit će se za četiri novčane nagrade: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a dodijelit će se i od prošle godine uvedeno prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora.


Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg ČAnsonfesta, dok će se i ove godine dodijeliti prošle godine ustanovljena Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar.


Valja istaknuti kako će festivalsku Večer novih skladbi izravno prenositi Hrvatski radio – Radio Rijeka i Hrvatski radio – Radio Pula, a odgođeno HTV, Kanal RI i TV Istra, a voditeljsku palicu i ove godine ima Irena Grdinić, naglasio je Saša Matovina, dok je Sanjin Mandić istaknuo kako će na festivalu ove godine biti izvedeno 16 skladbi, a predstavit će se i četiri debitansta – uz gosta iz Bjelovara Mladena Medaka Gagu, tu su i Gianluca Draguzet, te sastavi Kožne jakne i Batarele.


Ulaznice


Ulaznice po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti u Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta u Kastvu, u agenciji New Sound u Matuljima, u Rijeci u Foto Reviji, u Dallas Records Music Shopu i u caffe baru Nad Urom (IV kat Robne kuće Korzo), u Kostreni u KD Kostrena te na www.mojekarte.hr.


Skladbe i izvođači


Batuda (Tamara Obrovac/Roberta Razzi) Vivien GallettaBonaca (Astrid Kuljanić/ Elso Kuljanić) Karin KuljanićBura (Dino Ivelja/Branka Kržik Longin) Katja BudimčićKad bin bija ja (Lado Bartoniček) Lado BartoničekKi će mi ča (Mladen Medak Gaga) Mladen Medak GagaLeja le lej (Smiljan Kirinčić/Vjekoslava Jurdana) Martina MajerleLipa lipa moja (Francesco Squarcia/Ljubica Bestulić – Stanković) Francesco SquarciaMoj nonić Jovanin (Damir Vrbljanac) Damir VrbljanacMoja kumpanija (Hrvoje Hegedušić /Ljerka Šemeš) Hrvoje HegedušićMolitva (Aleksandar Valenčić/Alfred Šaina) Gianluca DraguzetO djevojko crvene kose (Igor Lesica/Toni Lesica i Igor Lesica) sastav Kožne jaknePupić na špažić (Neven Barac/Branko Kukurin) Neven BaracSe ča čovek zna (Zemir Delić) Zemir DelićSejno mi ni (Duško Jeličić) Silvana i Duško JeličićŠkocila je macka na štol (Daniel Načinović) Daniel NačinovićŠkovacera (Ivo Maržić) sastav Batarele