40 dana nakon Božića

Dan posvećenog života: Svijećnica proslavljena u riječkoj katedrali

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Svijećnica ili Dan posvećenog života blagdan je koji Crkva slavi 2. veljače, četrdeset dana nakon Božića, a kojim se obilježava događaj iz Isusova djetinjstva. Crkva toga dana slavi blagdan Prikazanja Gospodnjeg – Svijećnicu, koja po svom sadržaju pripada božićnom vremenu. Na ovaj blagdan blagoslivljaju se svijeće, kao svjetlo Isusa Krista, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.


U Dalmaciji, ovaj se blagdan zove Kandelora, a u Slavoniji Svitlomarinje. Ustanovio ga je sv. Ivan Pavao II. 1997. godine, kao dan osoba Bogu posvećenog života. U taj se dan svečano hvali i zahvaljuje Bogu za veliki dar posvećenog života te se promiče i nastoji približiti taj dar Božjem narodu.


Nadbiskupijska proslava Dana posvećenog života u Rijeci održana je u Katedrali sv. Vida, pjevanom Večernjom u kojoj su sudjelovali redovnice, redovnici te članovi družbi apostolskog života i svjetovnih institucija. Nakon Večernje, uslijedio je blagoslov svijeća i svečano euharistijsko slavlje, koje je predvodio povjerenik za redovnice mons. Nikola Uravić.




– Blagdan je to koji posebno slave osobe posvećene Bogu – redovnice i redovnici, svjetovni instituti, oni koji su se posebno Bogu dali u ruke, kada se upućuje poziv na molitvu za duhovna zvanja. Uzor su nam u tom smislu starac Šimun i proročica Ana, koji su cijeli život posvetili molitvi u kojoj su vidjeli spasenje svijeta, kazao je mons. Nikola Uravić.