Mihoja

Dan Općine Jelenje: Projekti su nekad bili san, a danas su stvarnost

Sanja Gašpert

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Sve što gradimo i stvaramo radimo zbog djece, mladeži, obitelji i naših umirovljenika, poručio je načelnik Općine Robert Marčelja te kazao kako ukupna vrijednost pokrenutih projekata u općini iznosi više od 45 milijuna kuna



JELENJE – Ukupna vrijednost pokrenutih projekata u općini Jelenje iznosi više od 45 milijuna kuna. Usudio bih se reći kako se gradi najviše u novijoj povijesti Općine Jelenje. Dvadesetak komunalnih radova već je realizirano ili je izgradnja u tijeku, a ponosni smo na to da je protekli mjesec, u istom trenutku, bilo otvoreno čak šest gradilišta. Nova škola odlično napreduje. Zdravstvenu stanicu smo završili, a odmah do nje tu je i prošireni parking. Na novoj šetnici uz Sušicu postavljene su sprave za vježbanje, a uskoro kreće i uređenje same šetnice.


Postavljen je i novi sustav za navodnjavanje nogometnog igrališta. Uz to, dovršena su i nova grobna mjesta. Sve naše projekte gradimo uz vlastita sredstva, kao iz uz pomoć Primorsko-goranske županije, nadležnih institucija i partnera. Veoma sam ponosan i sretan jer smo do danas ugovorili više od 4,7 milijuna kuna iz EU fondova, kazao je to na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja, održanoj u povodu blagdana sv. Mihovila i Dana Općine Jelenje načelnik Robert Marčelja, dodajući kako Općinu Jelenje u ovom mandatnom razdoblju prati dobar glas i prosperitet.


– Projekti koji su nekad bili samo san, danas su postali stvarnost, a sve što gradimo i stvaramo radimo zbog djece, mladeži, obitelji i naših umirovljenika. Unaprijedili smo postojeći program za novorođenčad, kao i program sufinanciranja dječjeg vrtića i zdravstvene zaštite. Redovito se isplaćuju općinske stipendije te se pomaže u sufinanciranju rada udruga kroz javne potrebe. Za naše prvašiće osigurali smo poklon bonove, kako bi roditeljima olakšali novu fazu života i početak školovanja. Prva smo općina u Hrvatskoj koja je potaknula udomljavanje pasa, kroz sufinanciranje hrane i cjepiva, istaknuo je Marčelja.


Aktivan odmor




– Što se turizma tiče, razvoj vidimo u aktivnom odmoru, prije svega tu mislim na naš Planinarski dom Hahlić kojeg održavaju i čuvaju vrijedni planinari, ali i području ciklo-turizma gdje je već naplavljen iskorak u vidu organizacije biciklističkih manifestacija, a planiramo razvoj novih biciklističkih staza, kao i uređenja postojećih. Inspirirani smo našom baštinom te čuvamo tradicije i vrijednosti naših starih.


Ponosni smo na naše mlikarice, kao i na znamenitosti koje smo s ponosom obnovili. Takav objekt je i Gašparov mlin, čije je drugo kolo pušteno u rad u sjećanje na legendarnog mlinara Brunu Kukuljana. Zahvaljujući vrijednim investicijama koje život znače našim mještanima, ali i ljudima koji planiraju doseliti se u naš zavičaj podigli smo naš općinski proračun koji iznosi više od 23 milijuna kuna. Svojim entuzijazmom i poletom unaprjeđujemo naše Jelenje i svih naših 18 naselja, a samim time dajemo i svoj doprinos u razvoju Primorsko-goranske županije, kazao je Marčelja.


Očišćena Dubina


Tijekom večeri prikazan je i kratki film kojim su predstavljeni započeti i realizirani projekti, među kojima i rekonstrukcija škole i izgradnja nove sportske dvorane u Dražicama, kapitalni projekt Općine Jelenje ukupno vrijedan blizu 40 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje. Kako je istaknuto, radovi napreduju prema planu, a djeca će u nove školske klupe sjesti 2021. godine. Prostor Dubine, nekadašnjeg crnog dijela jelenjske općine poprimio je novu dimenziju. Očišćeno je i sanirano 10 tisuća kvadrata.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZA



Također, ugrađen je i video nadzor kompletnog područja s kojim je drastično smanjen dovoz novog krupnog otpada na navedeno područje. Do sredine iduće godine na područje općine Jelenje stići će i nova javna rasvjeta, s gotovo 1000 novih LED rasvjetnih tijela koji će poboljšati komunalnu infrastrukturu u svim naseljima, a ujedno donijeti uštede u potrošnji energije.


Nadalje, istaknuto je u filmu, u planinarski dom Hahlić uvedena je meteo stanica kao i video nadzor. Obnovljeno je i dječje igralište kod crkve u Jelenju, isti trend nastavio se i dalje pa će uskoro biti obnovljeni svi dječji parkovi, a planiraju se i novi prostori za igru i rekreaciju. U poduzetničkoj zoni Astra napravljeni su pomaci na bolje jer asfaltiran je prilaz uz zgrade, a vrijedni gospodarstvenici nastavili su ulagati u objekte. Uz sve realizirano Općina Jelenje ponovo je među najtransparentnijim općinama u Hrvatskoj, a potvrdio je to Institut za javne financije, početkom srpnja. Unaprijeđen je i rad Općinskog vijeća prelaskom na e-sjednice.


Općinska priznanja


Svečana sjednica bila je prigoda i za dodjelu općinskih nagrada i priznanja. Općina Jelenje ove je godine priznanje za životno djelo dodijelila Adi Maršanić, javno priznanje za uspjeh u prethodnoj godini Albertu Sirotichu iz Podhuma, priznanje kolektivu za doprinos razvoju općine Konjičkom klubu Vodičajna, a javno priznanje počasni građanin Franu Juretiću.


Antoniji Sirotich dodijeljeno je javno priznanje kao najboljoj učenici završene Osnovne škole Jelenje-Dražice, a Marti Medač javno priznanje kao najboljoj učenici završene srednje škole. Priznanje za najuređeniju okućnicu Općina Jelenje dodijelila je Velimiru Juretiću iz Dražica, drugo mjesto osvojila je Nedeljka Buneta, također iz Dražica, a treće okućnica crkve sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu.