Skupovi u Rijeci

DVA HODA Kolonu “za život” zaustavilo desetak prosvjednica, policija ih doslovno odnijela

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler / Marko Gracin

Foto S. Drechsler / Marko Gracin

Sudionici pro-life "Hoda za život" okupili su se ispred gradske ure i hodat će do trga bana Jelačića, dok su oni koji sudjeluju na kontraprosvjedu ispred Radio Rijeke. Oni će koračati do Jadranskog trga



U centru Rijeke danas prijepodne se istodobno i na vrlo maloj udaljenosti održavaju dva suprostavljena skupa – “Hod za život” i “Hod za slobodu”. Sudionici su međusobno udaljeni stotinjak metara, no zasad sve protječe u redu, nema međusobnih provokacija ili dobacivanja.


Sudionici pro-life “Hoda za život” okupili su se ispred gradske ure i hodat će do trga bana Jelačića, dok su oni koji sudjeluju na kontraprosvjedu ispred Radio Rijeke. Oni će koračati do Jadranskog trga.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler





NOVO! 11:01 – Kolona “Hoda za život” došla je do svojeg odredišta. Tamo neće biti govora, već će se družiti uz glazbu.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



NOVO! 10:47 – Policija odnosi prosvjednice u maricu. U roku od tri minute, hod je opet krenuo.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



NOVO! 10:44 – Kolona “Hoda za život” je zaustavljena nakon nekoliko minuta. Na Korzu je sjelo desetak žena koje su im prepriječile put – nose transparent na kojem piše “Prvo su došli po žene, tko je sljedeći”.


Pro life aktivisti pjevaju “Vjeruj u ljubav”.


NOVO! 10:40 – Krenuli su i sudionici “Hoda za život”Poruka je “krećemo za one koji su najmanji”. Nema nikakvih ekscesa i sve se odvija mirno na obje strane.


NOVO! 10:35 – Više stotina onih koji koračaju za slobodu, stigli su do Jadranskog trga gdje upravo počinju govori.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



NOVO! 10:25 – Sudionici “Hoda za slobodu” su krenuli – organizatori su ih upozorili da se ne obaziru na eventualne provokacije. Hod je počeo uz slogan “Ne damo prava i ne damo slobode”.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Sve osigurava dosta policajaca i redara.


NOVO! 9:55 – Među sudionicima “Hoda za slobodu” se pojavila i Dalija Orešković iz START-a, a tu su i predstavnici koalicije “Možemo”. Dosad se okupilo više stotina ljudi, među kojima ima i dosta djece. “Oboružani su brojnim transparentima, među kojima ćemo spomenuti neke. “Moj mozak odbija povratak u srednji vijek”; “Sva sperma je sveta dok se iz nje ne izrodi hodač za slobodu”, “Moja jajašca – moj omlet”, “Odjebi od maternice bližnje svoje”, “Biram sebe, a ne države”.





NOVO! 9:45 – “Hod za život” u Rijeci se organizira drugu godinu zaredom, a danas je upriličen i u Osijeku, dok su idući tjedan na rasporedu Zagreb, Split i Zadar. Sudionici su odjeveni u plave i ljubičaste majice na kojima piše “Naša vrijednost nije određena našom veličinom”, dok je s druge strane majice istaknut slogan “Zaštitimo nerođenu djecu – najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”.



Na brojnim transparentima stoje natpisi poput; “Moj život je u tvojim rukama”, “Život je dragocjen, njeguj ga”, “Izaberi život, tvoja mama ga je izabrala”.


– Sve ide kako je najavljeno i jako smo uzbuđeni da hod organiziramo već drugi put. Ovaj grad danas opet poručuje da slavi život, rekla nam je Barbara Brezac Benigar ispred organizacijskog odbora “Hoda za život”.