Bogat program

DJEČJI FESTIVAL Spuštanje niz Tobogan počet će spektakularnom povorkom uz fantastična bića

Danijela Bauk

Prošle godine bilo je impresivno / Foto V. Karuza

Prošle godine bilo je impresivno / Foto V. Karuza



RIJEKA – Ključevi grada nikad nisu bili u sigurnijim i veselijim rukama – uoči otvorenja dječjeg festivala Tobogan gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel simbolično je uručio ključ grada brojnim mališanima na čijem su čelu bili Vanessa Kukuruzović i Dino Blaževac iz dječjeg vrtića Kvarner. Tom prilikom Pavlinski trg s dječjim igralištem i skulpturom Voje Radoičića, privremeno je za vrijeme trajanja festivala preimenovan u Dječji trg koji će biti točka za informiranje i mjesto na kojem će se djeca od 10 do 20 sati, svakim danom osim nedjelje, moći družiti s volonterima i djelatnicima festivala.


– Od današnjeg dana djeca su privremeno zauzela ovaj trg i na njemu će se od danas sve do kraja festivala moći družiti, zabavljati, sklapati nova prijateljstva, učiti, bojati ovu ogromnu bojanku i informirati se o svim ostalim festivalskim programima, rekla je Jelena Milić, voditeljica programskog pravca Dječja kuća u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture koji realizira dječji festival Tobogan, aktivne ferije za djecu. Glavni domaćini festivalskog programa su Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD Rijeka 2020.  


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj





– Treći Tobogan još je opsežniji i veći – od 26. lipnja do 10. srpnja očekuju nas dva tjedna kulture, edukativnih programa i zabave. Tobogan pretvara početak ljetnih praznika u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju istaknuto mjesto. Izuzetno bogat program donosi 40-ak različitih besplatnih događanja poput predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana, kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža. A sve to lijepa je uvertira za ono štpo nas očekuje 2020. godine, istaknula je Milić.Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, istaknula je kako joj je stalo do toga da program koji Rijeka 2020 razvija bude otvoren za sve skupine građana.


– Tu je, naravno, jako važno uključiti djecu, što smo mi i učinili. Mi smo EPK koji voli djecu i kojeg djeca vole, zato nas vesele i radovi na Dječjoj kući i Tobogan i eto sad ovaj Dječji trg. Vjerujem da će djeca koja odrastu u prijestolnici kulture biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti, kazala je Višnić. Spuštanje niz Tobogan počinje spektakularnom povorkom, uz svjetleće bubnjeve i fantastična bića na Trgu 128. Brigade i na Klobučarićevom trgu.


U Rijeku na otvorenje festivala Tobogan 26. lipnja dolaze dva ulična teatra: nizozemska skupina Close Act predstavlja spektakle za djecu »i-Puppets« i »Birdmen«, a iz Velike Britanije dolaze svjetleći bubnjari Spark drummers sa svojim magičnim glazbeno-scenskim nastupom. 


– Obojit ćemo prvu festivalsku noć šarenim svjetlima i zvukovima, nakon čega slijede dva tjedna lude vožnje do zatvaranja s koncertom i dodjelom diploma polaznicima radionica, naglasili su organizatori Tobogana. I gradonačelnik Obersnel bio je zadovoljan predajom ključeva.– Kako smo i mi odrasli ponekad djeca, pozivam i velike, i male na treći Tobogan kako bismo probudili ono dječje u sebi, zaključio je gradonačelnik.