Vesela radionica

Crveni nosovi u Domu Kantrida: ‘Kad bi ovakva druženja bar bila češća…’

Sanja Gašpert

Glavne zvijezde cirkuskog programa marljivo su uvježbavali trikove kako bi na završnoj izvedbi zablistali, a sve se odvijalo pod budnim okom doktorice Pistacije Točkić i doktorice Đumbus



RIJEKA – Korisnici Doma za starije osobe Kantrida po drugi su puta pokazali svoje talente na završnoj izvedbi Cirkus varijete radionica održanoj u Domu u organizaciji i pod vodstvom Crvenih nosova klaunova doktora. Publika, koju su činili korisnici Doma i medicinsko osoblje, uživali su u odličnim izvedbama mađioničarskih trikova, recitacijama, igrokazu i pjevnim točkama. Glavne zvijezde programa, izvođači ovog veselog cirkuskog programa, od ponedjeljka do četvrtka marljivo su uvježbavali trikove kako bi na završnoj izvedbi zablistali, a sve se odvijalo pod budnim okom doktorice Pistacije Točkić i doktorice Đumbus.


– Gospođa Milka ima 90 godina, ali taj tren nasmijala se kao djevojčica, kao da ju je ova cijela aktivnost vratila u mladost. Zamislite, neki od korisnika su uspjeli savladati osnove cirkuskih vještina, koje čak mlađima predstavljaju velik izazov. Neopisivu radost stvara i sama priprema za završnu izvedbu, od izbora kostima, šminkanja i same generalne probe. A najveća nagrada korisnicima je pljesak njihove publike, reakcije i komentari njihovih sustanara nakon završne izvedbe, kazala je Nataša Tepša, klaunesa Crvenih nosova.



Projekt Cirkus varijete sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja Umjetnost i kultura 54+, bespovratnim sredstvima u iznosu od 308.713,96 kuna





Stručna suradnica Doma na Kantridi Marina Drozdek istaknula je kako starije osobe kroz ove radionice dobivaju priliku za međusobno upoznavanje, razgovor i jačanje vlastitih sposobnosti te aktivno sudjelovanje u kreativnom programu uz pomoć educiranih klaunovadoktora.– Naši su korisnici prezadovoljni Crvenim nosovima. Njihov posjet, kao i ovaj program Cirkus varijete ima izuzetno pozitivan učinak na poboljšanje njihovog općeg psihofizičkog zdravlja, kazala je Drozdek. I korisnici Doma su uživali, što se moglo osjetiti u svakom trenutku završne izvedbe. »Super je bilo, zabavno, veselo. Umjetnički nešto potpuno drugačije. Puno toga sam naučila i sretna sam jer smo se svi bili složni, veseli, družili smo se i pjevali. Jako smo se svi radovali ovome. Kad bi barem češće bila ovakva druženja«, kazala je gospođa Milka (87). »Bilo je predivno i odlično sam se osjećala. Baš sam se zabavila i sve ovo me podsjeća na mladost«, dojmovi su gospođe Marije (88).Projekt Cirkus varijete – poboljšanje kvalitete života i razvoj umjetničkih vještina korisnika domova za starije kroz sudjelovanje u cirkuskoj izvedbenoj umjetnosti sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja Umjetnost i kultura 54+, bespovratnim sredstvima u iznosu od 308.713,96 kuna.