Izložba portreta

Crvena tiramola u ZTC-u: Ovo je Rijeka dobrih ljudi

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Cilj izložbe je potaknuti građane na darivanje krvi. Akciju su podržale brojne poznate osobe iz javnog života koje su i sami aktivni darivatelji krvi. Kreativne portrete snimio je riječki fotograf lvor Mažar



RIJEKA – Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, u ZTC-u Rijeka otvorena je izložba »Crvena tiramola«. Riječ je o postavu fotoportreta darivatelja koji su izloženi na tiramolama i upotpunjeni prikazima citata i poticajnih misli s ciljem da se građani potaknu na dobrovoljno darivanje krvi.


»Samo 20 minuta tvog vremena nekom može značiti život!!!«, »Postoje četiri krvne grupe bez kojih se ne može i jedna grupa ljudi bez koje se ne može: Darivatelji krvi«, »Ne moraš biti plave krvi da bi bio plemenit«, »Tvojih nekoliko minuta za nečiji cijeli život«, »Ajmo Rijeka… uvijek smo najjači kad smo zajedno!!!«, »Kad u Gradu koji teče dobrota poteče«, »Ovo je Rijeka dobrih ljudi!«, »Kad kapi riječke kiše zamijene kapi riječke dobrote«, »Na slikama koje gledate su istinski heroji!!!«, samo su neke od poruka koje su se mogle iščitati na samoj izložbi.


Plemenitu akciju u organizaciji ZTC-a i KBC-a Rijeka podržale su brojne poznate osobe iz javnog života koje su i same aktivni darivatelji krvi. Kreativne portrete snimio je renomirani riječki fotograf lvor Mažar.




Uspješnoj provedbi akcije pridonio je i Odsjek darivatelja krvi Crvenog križa Rijeka koji je zadužen za promoviranje davalaštva i organizaciju akcija darivanja krvi o kojima ovise zalihe krvi i sigurnost mnogobrojnih pacijenata.


Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno – principi su na kojima se temelji dobrovoljno darivanje krvi u Hrvatskoj, počevši još od 25. listopada 1953. kada je provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi, zbog čega je taj dan proglašen Danom dobrovoljnih davatelja krvi. Uzimajući u obzir značaj dobrovoljnog davanja krvi, riječka Bolnica želi zahvaliti svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovoj plemenitosti i nesebičnosti, istaknuto je.


Kao dio obilježavanja Dana darivatelja održat će se i akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorima ZTC-a i to 12. studenog od 9 do 13 sati.