Kampanja

Cjepivo protiv HPV-a do kraja godine besplatno za sve osobe do 25 godina

Barbara Čalušić

Ilustracija / Foto arhiva

Ilustracija / Foto arhiva



RIJEKA – U tijeku je kampanja besplatnog cijepljenja protiv virusa HPV-a za sve učenice i učenike, redovite studentice i studente, kao i sve osobe do 25. godine koje se nisu cijepile u sklopu redovnog kalendara cijepljenja.


Mladi u sustavu redovnog obrazovanja mogu se cijepiti kod nadležnog liječnika školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.


– Program cijepljenja protiv HPV-a provodi se prevenstveno u školskoj dobi, odnosno u osmom razredu, a kada vidimo da će ostati još cjepiva krećemo s ovakvim akcijama, objašnjava dr. Dobrica Rončević, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ dodajući kako se i ovaj program provodi na nacionalnoj razini, a ovisno o raspoloživosti cjepiva trajat će najdulje do kraja ove godine.




Protiv HPV-a cijepi se deveterovalentnim cjepivom koje štiti od premalignih lezija i raka, te od genitalnih bradavica koji su izazvani tipovima virusa koji cjepivo sadrži. Ovo cjepivo, uz tipove virusa HPV-a 16, 18, 6 i 11 sadrži još i 31, 33, 45, 52, 58, koji također spadaju u onkogene tipove, a aplicira se u tri doze, s time da se druga daje nakon dva mjeseca da bi nakon pola godine od primanja prve doze osoba dobila i treću dozu cjepiva.


Cijepljenje ne uklanja rizik od zaraze HPV-om, već ga smanjuje, tako da su preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednake za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.


Dr. Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ potvrdila je da se procijepljenost protiv HPV-a među osmašima u prošloj školskoj godini povećala u odnosu na godinu ranije.


– Zadnje tri godine djecu cijepimo u osmom razredu i procijepljenost se u prošloj godini povećala u odnosu na godinu ranije te je broj informiranih pristanaka roditelja koje smo dobili veći, ističe Dragaš Zubalj.