Stari prijatelji okupili se u Uvali Scott

Ćiro obilježio 20. obljetnicu pobjede nad Njemačkom: Ova generacija će napraviti korak više!

Edi Prodan

Prigodna večera u povodu dvadeset godina Lyona / Foto Edi Prodan

Prigodna večera u povodu dvadeset godina Lyona / Foto Edi Prodan

Baš sam ovdje u Kraljevici na zadnjoj pripremnoj utakmici 1998. osjetio da u Francuskoj možemo daleko. Jednak osjećaj imam i danas, kaže Ćiro



KRALJEVICA Prije točno dvadeset godina, 4. srpnja 1998. godine, odigrana je najemotivnija i jedna od najznačajnijih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Riječ je o četvrtfinalnom ogledu protiv Njemačke u Lyonu koji je završio velebnom pobjedom od 3:0. Značilo je to plasman u polufinale te kasniju broncu koja za sada još nije nadmašena. Zna se čiji je bio rukopis te pobjede, najvećeg hrvatskog nogmetnog stratega svih vremena, Miroslava Ćire Blaževića. Ćiro je mnogo više od trenera, u periodu između 1996. i 1998. godine stvorio je – kult reprezentacije. 


A jedan od Ćirinih domova, uz zagrebačku i švicarsku adresu, svakako je i Kraljevica. Zapravo, osim što je Travničan po rođenju, Ćiro je uvelike i stanovnik Primorja, Kvarnera, Rijeke. Na dvadeseti rođendan svojeg remek dijela zatekao se upravo u Oštru gdje je njegova ljetna rezidencija. A da tako značajna obljetnica ne bude provedena unutar »četiri zida«, jer Ćiro je uz sve navedeno i iznimno druželjubiva osoba, pobrinuo se Nedjeljko Anđelić, direktor hotelskog kompleksa Uvala Scott.


Prvaci


On je, naime, povodom dvadeset godina Lyona, utakmice kojoj je i osobno nazočio, organizirao prigodnu večeru. Uz trenera svih trenera na njoj su bili i Zoran Krulić, gradonačelnik Kraljevice te 1998. godine, Robi Krulić, direktor TZ Kraljevica, Pero Galogaža, glavni urednik enigmatske revije Feniks, kao i Orlando Rivetti, ponajbolji hrvatski sportski novinar svih vremena, koji je također autorski, na terenu pratio put Hrvatske do francuske bronce.




– Možda se ponavljam, ali kao što sam to istaknuo i prije početka prvenstva, Hrvatska će sigurno biti prvak svijeta. Odgovorno to tvrdim jer nitko nema takvu koncentraciju kvalitete koja funkcionira kao – ekipa. Velika je to zasluga izbornika Zlatka Dalića, ali i njegovog tima. Silno smo zanimanje probudili u Rusiji. Prvaci svijeta, sine, sto posto – smireno je pojašnjavao Ćiro.


A simbolika dolaska trenera svih trenera upravo u Kraljevicu, u društvo njemu dragih ljudi je višestruka. Upravo je u Kraljevici hrvatska reprezentacija 1998. godine odigrala zadnju utakmicu prije odlaska u Francusku, u Vittel gdje joj je bila baza, baš kao što je Uvala Scott bila prvo mjesto na kojem se Ćiro doslovno iskrcao nakon povratka iz Francuske.


Autogrami


– Naš dragi Ćiro je u Uvalu Scott stigao svojim gliserom. Na obali ga je dočekalo mnoštvo, dijelio je autograme i darove. Koje je to veselje bilo! Eto, ovo je fotografija s ovog istog mjesta stara dvadeset godina – prisjeća se s mješavinom radosti, ali i sjete Anđelić.


Naravno, upravo ekipa koja se na dan velike pobjede okupila u Uvali Scott bila je i na tribinama stadiona u Lyonu. Tamo ih je dočekao novinarski dvojac Novog lista Orlando Rivetti i danas, nažalost, pokojni fotoreporter Ivan Fabijan.


– Bila su to druga vremena. Putovalo se automobilom, bilo je puno entuzijazma, a na neki način i mi novinari živjeli smo zajedno s reprezentacijom – istaknuo je Rivetti čije je riječi sa smiješkom popratio Ćiro.


– Baš sam ovdje u Kraljevici na zadnjoj pripremnoj utakmici 1998. godine osjetio da u Francuskoj možemo daleko. To se i ostvarilo. Jednak osjećaj imam i danas. Dalićeva ekipa, uvijek smireni Rakitić, nenadmašni Modrić, siloviti Rebić, ma svi su izvanredni. Skladna ekipa najboljih pojedinaca na svijetu. Mi smo stigli do bronce i ostvarili čudo. Ova generacija će napraviti korak više! – završio je Ćiro druženje u Uvali Scott s njemu dragim prijateljima.