Caritasov Dom za žene i djecu

Četvrt stoljeća ‘Sv. Ane’: U obiteljskom nasilju najviše stradavaju djeca

Mirjana Grce

Bruno Lončarić, Irena Hrvatin, s. Veronika Popić, s. Suzana Samardžić i Laura Pavičić  / Snimio Roni BRMALJ

Bruno Lončarić, Irena Hrvatin, s. Veronika Popić, s. Suzana Samardžić i Laura Pavičić / Snimio Roni BRMALJ

Svoj djeci je zajedničko da žele živjeti u sretnoj obitelji, a  glavna je zadaća doma prekinuti prenošenje nasilja s generacije na generaciju



RIJEKA  Predstavljanjem knjige o iskustvima rada caritasovog Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv. Ana i stručnim skupom taj je dom – prva takva ustanova socijalne skrbi registrirana u Hrvatskoj – obilježio dva i pol desetljeća rada.


Na 25. godišnjicu prijema prvih korisnica, 20. rujna, u Nadbiskupskom domu je predstavljena publikacija doma Sv. Ana, a u petak su na stručnom skupu o problematici obiteljskog nasilja okupljeni eminentni stručnjaci. Oba skupa su naglasila da u obiteljskom nasilju najviše stradavaju djeca, a posebno to poručuje i sama publikacija.


Misli vodilje te knjige su, kako je rekla recenzentica s. Veronika Popić, riječi koje je zapisala jedna djevojčica, istaknute na naslovnici: »Ja bi voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da svi živimo zajedno«.


Sv. Ana, obiteljsko nasilje, Caritasov Dom za žene i djecu, Snimio Roni BRMALJ


Sv. Ana, obiteljsko nasilje, Caritasov Dom za žene i djecu, Snimio Roni BRMALJ





»Temelji dio knjige čine svjedočanstva iz materijala prikupljenih u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja u Domu Sv. Ana. Ovu knjigu čine riječi osoba koje su odvažne sanjati bolju budućnost za čovjeka i čiji su snovi postali stvarnost«, izlagala je, među ostalim, s. Popić i zaključila riječima jedne majke, žrtve nasilja: »Ja hoću, želim i mogu dalje«.


Ideja o knjizi nastala je na temelju materijala koje je psihologinja u Sv. Ani prof. Laura Pavičić koristila u radu s djecom. »U domu radimo i s djecom i s majkama, ali je u publikaciji naglasak na djeci, više ih je, njihova je patnja dublja. Svoj djeci je zajedničko da žele živjeti u sretnoj obitelji«, rekla je Pavičić poručivši da je glavna zadaća doma – stalnim primjerom kako se u ljubavi i sigurnosti živi u obitelji – prekinuti prenošenje nasilja s generacije na generaciju. Isto je istaknula s. Suzana Samardžić, ravnateljica doma od njegovih početaka, rekavši da je do sada dom imao 1.690 korisnika, od kojih oko tisuću djece.


»Cilj ove publikacije je prevencija nasilja, pokazati da su posljedice nasilja teške, posebno kod djece, te senzibiliziranje javnosti za tu problematiku«, objasnila je s. Samardžić.



Stručnim skupom »Dinamika rada sa žrtvama obiteljskog nasilja kroz vrijeme« – na kojem je u Ordinarijatu Riječke nadbiskupije Dom Sv. Ana okupio stručnjake različitih područja – aktualizirano je mnogo toga iz problematike nasilja u obitelji, ali i šireg konteksta.


Skup je otvoren izvrsnim izlaganjem o duhovnom osnaživanju obitelji isusovca prof. dr. p. Mije Nikića u kojem je, uz ostalo, poručio da pomoć žrtvama obiteljskog nasilja treba biti multidisciplinarna, zato jer su pogođene na svim razinama.


Dr. sc. Igor Kanižaj je temeljem provedenih istraživanja govorio o novim oblicima nasilja putem novih medija kod djece i mladih; Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju PU Primorsko-goranske iznijela je statističke podatke obiteljskog nasilja u PGŽ; psihologinja Sandra Lipovac izlagala je o radu sa žrtvama obiteljskog nasilja iz aspekta riječkog Centra za socijalnu skrb, a psihologinja Tamara Žakula Desnica o psihološkoj podršci zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci. Dr. sc.


Jasminka Zloković govorila je o osnaživanje obitelji, a članovi stručnog tima Doma Sv. Ana – Sanja Borić, Dragan Lovrović i Marina Kocijan Ratkajec predstavili su 25 godina rada Sv. Ane.



U malom dodatku knjige, naslovljenom »Ljubav na djelu«, o radu doma pišu njegovi djelatnici, suradnici i podupiratelji. »Knjiga je prevedena na četiri jezika, publicirana pod pokroviteljstvom Riječke nadbiskupije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva pravosuđa, PGŽ-a i Grada Rijeke«, objasnio je inicijator i urednik knjige Bruno Lončarić, rekavši da je publikacijom poslana važna i dobra poruka.


»Dom Sv. Ana je 25 godina primjer ljudske solidarnosti i svakodnevnog življenja ljubavi na djelu. Koliko god je nasilje strašno, još je jača ljubav. Zato nam ovaj dom poručuje da se otvorimo jedni drugima, da živimo ne jedni uz druge i mimo drugih, nego jedni s drugima bez obzira koje smo vjere, nacije, spola; da pomažemo, da živimo ljubav djelima«, rekao je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup na predstavljanju knjige, isto tako izdvojivši da je dom počeo raditi u vrijeme Domovinskog rata posebno zahvaljujući i pokojnom nadbiskupu Antonu Tamarutu.


Čestitku i zahvalu za plemenit rad doma uputili su i dr. Karla Mušković, socijalna pročelnica Grada Rijeke i Marko Boras Mandić, zamjenik župana PGŽ-a.


Sv. Ana, obiteljsko nasilje, Caritasov Dom za žene i djecu, Snimio Roni BRMALJ


Sv. Ana, obiteljsko nasilje, Caritasov Dom za žene i djecu, Snimio Roni BRMALJ