Tradicionalna manifestacija

Četrdeset izlagača na Rijeka Boat Showu: ‘Naš grad se sve više otvara moru, radi se ozbiljan posao’

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nautički turizam s južnog i srednjeg Jadrana sve više seli na Kvarner i u Istru, a Rijeka ima priliku postati jedan od centara nautičkog turizma



RIJEKA – Nekoliko desetaka plovila, brodski motori, oprema i usluge vezane uz brodice i nautički turizam predstavljeni su na svečano otvorenom Rijeka Boat Showu, riječkom sajmu nautike, koji se ovog vikenda održava na Gatu Karoline Riječke.


Ukupno na sajmu svoje proizvode i usluge predstavlja četrdeset izlagača iz Hrvatske, a sam nautički sajam od ove godine, uz novo ime – Rijeka Boat Show, nosi i posve novi vizualni identitet.


Na svečanosti otvaranja posjetitelje su pozdravili riječki dogaradonačelnik Marko Filipović, direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić, te predstavnica HGK – Županijske komore Rijeka Blanka Kalokira.


Novi slogan




Kalokira je istaknula važnost brodogradnje za cjelokupnu povijest i gospodarstvo primorskih krajeva, posebno male brodogradnje koja je bila i ostala temelj gospodarstva u primorju i na otocima.


– Nautika danas nije samo mala brodogradnja, nego i cijeli niz drugih djelatnosti koje ju prate, od opremanja brodica do chartera koji su iznimno važni za naš turizam i gospodarstvo u cjelini, rekla je Kalokira, najavivši osnivanje strukovne skupine Nautika pri HGK ŽK Rijeka, koju će činiti proizvođači plovila, ali i tvrtke specijalizirane za njihovo opremanje te tvrtke koje se bave charterom, odnosno iznajmljivanjem plovila u turističke svrhe.


Foto Damir Škomrlj


Foto Damir Škomrlj



Direktor Rijeka Boat Showa Ivan Črnjarić pozdravio je posjetitelje u ime organizacijskog tima koji je od ove godine preuzeo organizaciju sajma.


– Luka je Grad Rijeka, a Grad Rijeka je luka – taj slogan govori sam za sebe. Grad Rijeka se sve više otvara moru, po tom pitanju radi se ozbiljan posao. Nautički turizam s južnog i srednjeg Jadrana sve više seli na Kvarner i u Istru, a Grad Rijeka ima priliku postati jedan od centara nautičkog turizma čemu, vjerujem, pridonosi i Rijeka Boat Show.


Od ove godine manifestacija ima novo ime, s kojim otvaramo i novo poglavlje u dugogodišnjoj tradiciji pa volim reći da je ovo nulta godina nautičkog sajma u Rijeci, rekao je Črnjarić.


Suživot s morem


Zamjenik gradonačelnika Filipović istaknuo je prirodnu i stratešku orijentaciju Rijeke prema moru.


– Na tu tradiciju povezanosti s morem naslanja se i Luka različitosti, što je slogan pod kojim će Rijeka iduće godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Suživot grada s morem još uvijek nije potpun, ali taj je problem prepoznat i na njegovom rješavanju se radi pa će tako već u ponedjeljak, 30. rujna, gradski vijećnici odlučivati o izmjenama prostorno-planske dokumentacije koje su preduvjet za izgradnju nautičke marine u Rijeci, što će grad dodatno otvoriti prema moru.


Grad je prepoznao i novi koncept Rijeka Boat Showa, pruživši potporu organizatorima u nastojanjima da grad još više približe moru, rekao je Filipović.


Rijeka Boat Show u subotu je otvoren za posjetitelje od 9 do 19 sati te sutra od 9 do 18 sati. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz, djeca od 8 do 18 godina plaćaju ulaz 10 kuna, a odrasli 20 kuna.


Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji u subotu mogu prisustvovati i glazbenom nastupu Damira Kedže, a uz sajam se tijekom nedjelje održava i nautička regata za krstaše, u organizaciji Jedriličarskog kluba 3. maj.