Knjiga Slobodana Novkovića

‘Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica’: Napeta knjiga o izgubljenoj utrci s vremenom

Biljana Savić

Veliko zanimanje u Rijeci za novo djelo Slobodana Novkovića / Snimio Sergej DRECHSLER

Veliko zanimanje u Rijeci za novo djelo Slobodana Novkovića / Snimio Sergej DRECHSLER

»Carpathija« je zbog sudjelovanja u spašavanju »Titanica« ušla u memoriju Primoraca, Istrana i drugih sudionika pomorske nesreće



RIJEKA »Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica«, knjiga autora Slobodana Novkovića, predstavljena je dana u prepunoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.


Nakon prvih dviju knjiga o parobrodu Titanic, Novkovićeva nova knjiga o brodu »Carpathia« naglasak stavlja na hrabru posadu broda, posebice na članove posade iz Hrvatske, pomorce s područje Istre, Hrvatskog primorja, Kvarnera te kontinentalne Hrvatske. Osamdeset i četvero članova posade, muškaraca i žena s područja Hrvatske, sudjelovalo je u spašavanju 712 putnika i pomoraca s »Titanica«.


Slobodan Novković / Snimio Sergej DRECHSLER


Slobodan Novković / Snimio Sergej DRECHSLER





U povijesti pomorstva 20. stoljeća taj čin ostavio je dubok trag, a osobito je istaknuo značenje Rijeke kao prekooceanske luke na početku 20. stoljeća. Kao polazna luka »Carpathije«, Rijeka je bila i neposredan sudionik ove najveće mirnodopske pomorske tragedije, a »Carpathija« je, upravo zahvaljujući sudjelovanju u spašavanju »Titanica«, ušla u memoriju Primoraca, Istrana i drugih sudionika ove najpoznatije pomorske nesreće.


Knjigu su uz autora predstavili kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikša Mendeš, slikar Nevenko Žunić, predsjednik Udruge Titanic 100 Alija Pozderac, urednik na HRT-u Leon Rizmal i direktor Naklade Uliks iz Rijeke Silvano Frančišković.


Predstavljanje knjige Slobodana Novkovića


Predstavljanje knjige Slobodana Novkovića ‘Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica’ / Snimio Sergej DRECHSLER



– Knjigu sam pripremao sedam godina, koncipirao sam je na način da čitatelja stavim u ulogu člana posade, pa on može osjetiti tu napetost za unaprijed izgubljenu utrku s vremenom – kazao je autor, dodavši kako je knjiga, koja je pisana kao povijesna epizoda, zapravo napet roman jer iz sata u sat prati brod koji plovi maksimalnom dozvoljenom brzinom i prvi stiže na mjesto potonuća »Titanica«.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU!