Step Ri

Čak 1.700 vlasnika tvrtki u PGŽ-u i Lici pred umirovljenjem

Orjana Antešić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

O sudbini njihovih tvrtki ovise radna mjesta oko 15.500 radnika, a u Hrvatskoj se potcjenjuje složenost tog problema i  proces ne prati odgovarajuća potpora države, upozoreno je na radionici



RIJEKA Svi poduzetnici, vlasnici poduzeća stariji od 55 godina, trebaju se na vrijeme početi pripremati za prijenos poslovanja, glavna je to poruka s edukativnog foruma »Što s poduzećem nakon umirovljenja vlasnika: prepustiti ga djeci, prodati ili nešto treće?« koji je jučer održan u Rijeci, u organizaciji Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR). Sudeći po velikom odazivu na ovu radionicu, očito je da ova dilema i problem, pored svih ostalih s kojima se svakodnevno suočavaju, »muči« velik broj poduzetnika, ali i postaje problem s kojim će se tek suočiti nacionalna ekonomija. Naime, prema podacima CEPOR-a, oko 180.000 radnih mjesta u Hrvatskoj obuhvaćeno je upravo ovom kategorijom malih i srednjih poduzeća kod kojih se tek treba dogoditi taj prijenos poslovanja sa sadašnjeg vlasnika na neke od opcija, pa je pitanje hoće li svi u tome uspjeti i hoće li se sačuvati sva ta radna mjesta.


Prijenos poslovanja


U Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji je oko 1.700 vlasnika malih i srednjih poduzeća koji su stariji od 55 godina, a zapošljavaju ukupno oko 15.500 radnika. – Uz nastanak i rast, prijenos poslovanja jedna je od tri kritične faze u životnom ciklusu poduzeća. S prijenosom poslovanja mali i srednji poduzetnici se susreću najčešće jednom i to u kasnijoj životnoj dobi. Pritom zalazak poduzetničke karijere ne smije značiti i zalazak poduzeća – kazao je Boris Golob, direktor Stepa Ri koji se uključio u ovu CEPOR-ovu edukaciju poduzetnika. Pri odlasku u mirovinu poduzetnicima je na raspolaganju nekoliko mogućnosti, od prijenosa upravljanja i vlasništva na članove obitelji, angažiranja profesionalnog menadžera na mjestu direktora te prodaja poduzeća zaposlenicima, drugom poduzeću ili fizičkoj osobi.

Riječko iskustvo


– Poduzetnici, institucije, ali i društvo u cjelini trebaju postati svjesni da prijenos poslovanja kuca na vrata poduzećima osnovanima devedesetih godina prošlog stoljeća. Izazov je to o kojem se nedovoljno govori. Pritom se podcjenjuje složenost problema, a proces ne prati odgovarajuća potpora države. U zemljama zapadne Europe postoje platforme i agencije sa savjetodavnim uslugama potrebnim za prijenos poslovanja – istaknula je Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a jučer u Rijeci. Njezin je savjet poduzetnicima da nikako ne potcjenjuju dugotrajnost i složenost prijenosa poslovanja.


Maša Smokrović, ravnateljica Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući »Helena Smokrović« ispričala je svoje iskustvo prije desetak godina. Nakon što joj je majka teško oboljela, morala je praktički preko noći preuzeti njezinu funkciju i vođenje ustanove. Za tu se ulogu nije pripremala, kao što se nitko na takve iznenadne životne okolnosti ne može pripremiti. Kazala je da su joj trebale dvije godine da uspije »pohvatati« sve konce. Prisutnim vlasnicima poduzeća Maša Smokrović poručila je da objektivno procijene mogu li djeca nastaviti njihov posao, ali i da im u tom slučaju ne »vise« stalno nad vratom niti kritiziraju previše zbog početničkih pogrešaka. I Maša Smokrović istaknula je pritom iznimnu važnost toga da se s pripremama za taj osjetljiv proces krene na vrijeme.




Poručila je prisutnima da bi svakako bilo dobro da potraže i konzultantsku pomoć jer je prijenos vlasništva kompleksan proces – pravno, poslovno, pa i psihološki, u konačnici. Pritom se mora voditi računa i o marketinškom aspektu jer je, nažalost, u hrvatskoj zbilji naslijeđena i naučena percepcija da je promjena vlasnika nagovještaj kraha određene tvrtke dok se, s druge strane, treba jako puno truda uložiti da bi se istakla pozitivna strana takve promjene, a to je dolazak nove, svježe snage i kreativnosti.