Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Stavljaju svoj život na kocku

CIVILNA ZAŠTITA Sjednicom stožera obilježen Međunarodni dan CZ-a 1. ožujka

CIVILNA ZAŠTITA Sjednicom stožera obilježen Međunarodni dan CZ-a 1. ožujka
CIVILNA ZAŠTITA Sjednicom stožera obilježen Međunarodni dan CZ-a 1. ožujka
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2018. u 21:05 2018-03-01T21:05:19+01:00

RIJEKA Svečana sjednica Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije održana je u Rijeci, u povodu 1. ožujka, Međunarodnog dana Civilne zaštite. Zamjenik župana i načelnik Stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić tom je prigodom čestitao i zahvalio svim sudionicima, kao i operativnim snagama iz sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije na aktivnom i efikasnom sudjelovanju, te učinkovitoj suradnji, ističući ulogu volontera, koji često nailaze na nerazumijevanje poslodavaca, ali i države.

– To su ljudi koji svoj život stavljaju na kocku kako bi pomogli onima kojima je to najpotrebnije, rekao je zamjenik župana izrazivši potrebu za izmjenama zakonske regulative.
Podsjetivši da je sustav civilne zaštite ustrojen kako bi služio svim građanima, naveo je potrebu odgovornog korištenja resursa, kao i donošenja odluka, što se pokazalo bitnim i ovih dana na području Gorskog kotara, ali i ostatka županije.

– Područje Primorsko-goranske županije je raznoliko i sustav civilne zaštite ima izuzeto veliku zadaću i iskušenja. Mi doista imamo sve vrste ugroza u našoj županiji, od spašavanja s planina i na moru, saniranja kod onečišćenja mora, preko prijevoza bolesnika s udaljenih otoka, probijanja do samačkih domaćinstava u udaljenim područjima, do intervencija u industrijskim postrojenjima.
Potrebno je nastaviti rad na daljnjoj nadogradnji sustava, osiguranju potrebnih sredstava i opreme, jačanju infrastrukture, te nastaviti izgradnju županijskog centra u Šapjanama, kako bi sustav Civilne zaštite na području županije bio opremljen i ustrojen na visokom europskom nivou, rekao je Boras Mandić, istaknuvši kako su svi punoljetni građani sastavni dio sustava Civilne zaštite.
Voditeljica Odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda Rijeka Državne uprave zaštite i spašavanja Lenjinka Juričić-Mamilović rekla je kako je Područni ured Rijeka uz pomoć Županije održao edukacije svih čelnika gradova i općina za krizna upravljanja te edukacije svih iz Stožera civilne zaštite.

Tajnik HGSS Stanice Rijeka Igor Petričić izjavio je kako je ovih dana bilo više intervencija zbog cesta koje su blokirane snijegom te je bila potrebna pomoć HGSS.
– Ljudstva imamo, ali problem je što nemamo smjene. Svi smo volonteri, pa je problem nekada preko tjedna dobiti slobodan dan na poslu. Upravo pred dva dana imali smo dvije velike intervencije, a obje su na sreću uspješno obavljene, rekao je Petričić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.