Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Revoltirani Riječani

ČEMU SVE TO? Po povlaštenu parkirnu kartu jednom mjesečno radi 'kvalitetnije usluge'

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 13:54 2019-07-25T13:54:13+02:00

Ranije se parkirna karta morala obnavljati jednom u šest mjeseci, a sada se to pravo mora dokazivati iznova svakih mjesec dana. Riječani u ovome ne vide nikakve logike osim nastojanja da se »pobere« što više novca od kazni

ČRIJEKA - Građanima koji stanuju u zoni naplate parkiranja, i ostvaruju pravo na povlaštenu parkirnu kartu, a takvih je oko 3.300 u gradu na Rječini, Rijeka plus nenajavljeno je ukinuo mogućnost da to svoje pravo mogu regulirati za više mjeseci unaprijed. Sada ga moraju obnavljati samo i isključivo iz mjeseca u mjesec.

I dok su neki korisnici povlaštenih karata tražili i bili spremni da se i tih šest mjeseci, do koliko su mogli platiti uslugu povlaštene parkirne karte, produži i na godinu dana, da jednostavno tu brigu »skinu s vrata« i da više na to ne misle, u Rijeka plusu odlučili su okrenuti pilu naopako, pritom još uz objašnjenje kako to čine da bi »svim svojim korisnicima osigurali što veću kvalitetu usluge«.

Zlonamjerna odluka

Ta »kvalitetnija usluga« Rijeka plusa u praksi znači da stanari u zonama naplate parkiranja sada moraju svaki mjesec stati u red pred šalterima na Jelačićevom trgu, oboružati se beskrajnim strpljenjem da bi platili tih 40 kuna, koliko iznosi povlaštena karta, jer ih, u protivnom, već prvog u mjesecu ispod vjetrobranskog brisača na automobilu može dočekati »čestitka« od 80 kuna kazne.

Doduše, postoji i opcija »B«, da se to plaćanje obavi internet bankarstvom na račun Rijeka plusa, ali se pritom mora dodatno voditi računa da to bude minimalno tri dana prije isteka mjeseca, a i teško je očekivati da svi građani koriste ovakav vid plaćanja.

Ovakav potez Rijeka plusa, u gradu koji se voli dičiti kao »smart city«, razumljivo, izazvao je ogroman revolt kod građana, korisnika povlaštenih parkirnih karti koji su u nemalom broju zvali našu redakciju, žaleći se na ovu novoustoličenu praksu Rijeka plusa u kojoj ne vide nikakve logike osim nastojanja da se »pobere« što više novaca od naplate kazni.

Jer, ranije, ako je stanar zakasnio sa plaćanjem, postojala je mogućnost da se kazna poništi ukoliko korisnik normalno nastavlja s plaćanjem pretplate na povlaštenu kartu. Sada, kako čujemo, te mogućnosti – nema.

– Nema logičnog objaš- njenja, osim da je to učinjeno zlonamjerno kako bi se stanarima naplaćivale kazne po 80 kuna kadgod ne produže kartu na vrijeme. Čak i ekonomska logika govori da bi svakome bile u interesu, osim ako zaista nije zlonamjeran, uzeti novac od stanara godinu dana unaprijed.

3735198

Time bi se olakšalo stanarima, a i samoj administraciji jer bi se smanjile gužve na šalterima. Da ne govorimo o potpuno nemogućim situacijama za ljude koji mnogo putuju ili su pomorci. Njih se praktično ucjenjuje na ovaj način i brani im se da plate unaprijed.

To je zaista suludo i vjerojatno jedini takav primjer igdje da netko ne želi uzeti novac unaprijed za uslugu koja uopće nije upitna jer sama usluga ne jamči da će stanar zaista i dobiti svoje parkirno mjesto, navodi jedan Riječanin, koji se žalio i na službenom portalu Grada Rijeke, Moja Rijeka. Ali, koliko vidimo, još uvijek bez odgovora čemu sve to.

Poslali smo službeni upit na Upravu Rijeka plusa i nakon nekoliko dana čekanja, dobili smo odgovor. Najviše su nas zanimali razlozi zbog kojih su se odlučili na ovakav potez kod kojeg je, i uz najbolju volju, teško proniknuti u motive osim, u najboljem slučaju, čiste inkomodacije građana, korisnika povlaštenih parkirnih karata.

– Svakako nam nije cilj inkomodirati građane Rijeke, već štoviše, želja nam je boljom kontrolom smanjiti broj zlouporaba, čime će se na zadovoljstvo ostalih korisnika povlaštenih parkirnih karata, koji stanuju u zoni naplate parkiranja, osigurati veći broj parkiranih mjesta.

Naime, već smo izvjesno vrijeme suočeni s pojavom manipulativnih radnji pojedinaca koji nakon izdavanja povlaštene parkirne karte na dulji period, mijenjaju podatke o prebivalištu, što sve druge korisnike, stvarne fizičke osobe i stanare koji imaju pravo na povlaštene karte, stavlja u neravnopravan položaj. Stoga je uvedena intenzivnija kontrola podataka o prebivalištu i boravištu korisnika.

S obzirom da je, sukladno Općim uvjetima isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području grada Rijeke, potvrda o prebivalištu temeljni preduvjet za ostvarivanje prava i izdavanje povlaštene parkirne karte, težnja nam je svaku manipulaciju svesti na što manju moguću mjeru, kako bi osigurali integralan i jednakovrijedan sustav za sve naše korisnike, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz uprave Rijeka plusa.

Privremeno rješenje

Teško je, doduše, dokučiti kakvom se to »intenzivnijom kontrolom« sada sprječavaju zlouporabe.

– Nikakav dodatni dokument ili potvrda od mene se sada nije tražio, pa ni na uvid. Na šalteru sam, kao i svaki put dosad, izverglala registarsku oznaku automobila, službenica je ušla u evidenciju, ja platila tih 40 kuna za naredni mjesec i to je to, veli naša sugovornica.

I tako dolazimo do onog što su iz Rijeka plusa sami istaknuli u svom odgovoru kako je produženje pretplatnih prava za jedan mjesec - »privremeno rješenje dok ne uspostavimo integraciju servisa, odnosno on-line provjeru podataka sa bazom MUP-a, što je trenutno u postupku«.

Tek ovo otvara pitanje čemu onda ovo »natjeravanje« da se povlaštene parkirne karte od svibnja moraju plaćati iz mjeseca u mjesec, umjesto da se obznanio konačni rok do kojeg bi ta »integracija servisa« trebala zaživjeti, samim time da to onda postane i »deadline« do kojeg svi korisnici mogu najviše unaprijed platiti pretplatu. Dokad će uopće biti na snazi to »privremeno rješenje«, u dopisu iz Rijeka plusa nisu odgovorili.

»Takva je odluka«

Kako nam je ispričala jedna stanarka užeg dijela grada, objašnjenje nije moguće dobiti ni na šalteru Rijeka plusa na Jelačićevom trgu. Nakon što je na licu mjesta saznala da više ne može platiti za više mjeseci unaprijed, već isključivo za jedan mjesec, htjela je znati odakle i zašto sad to novo pravilo, ali sve što je dobila jest da je »takva odluka«.

Bolje sreće građani nisu bili ni ako su se obratili na telefon Službe parkirališta Rijeka plusa, a nesumnjivo je da su im se telefoni zadnjih dana i tjedana užarili od poziva korisnika povlaštenih parkirnih karti. Sve što su na tom telefonu može saznati, a u što smo se uvjerili, jest da je uprava Rijeka plusa donijela takvu i da je na snazi od sredine svibnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.