Alzheimerova bolest

Borba protiv demencije: U PGŽ svake godine oboli 800 osoba

Barbara Čalušić

Sanja Milinković, doc. dr. Vladimira Vuletić i Andrea Balaž  / snimio M. GRACIN

Sanja Milinković, doc. dr. Vladimira Vuletić i Andrea Balaž / snimio M. GRACIN

Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 30 godina, poručila je doc. dr. Vladimira Vuletić



U Hrvatskoj od demencija boluje oko 80.000 ljudi dok prema statističkim procjenama prevalencije od svih demencija u populaciji Primorsko-goranske županije ima oko 3.550 dementno oboljelih. Svake godine u našoj županiji oboli oko 800 novih osoba od čega od Alzheimerove bolesti oboli oko 500 osoba godišnje. Alzheimerova bolest najčešći je oblik demencije i procjenjuje se da svakih sedam sekundi jedna osoba oboli od Alzheimerove bolesti kojoj je posvećen današnji dan.



Društvo, međutim, još uvijek nema osigurane uvjete za skrb o dementinim osobama. Prema riječima socijalne radnice iz KBC-a Rijeka Andree Balaz, Hrvatska jako loše stoje sa smještanjem osoba u ustanove i u udomiteljske obitelji.


– Neki domovi uopće ne žele primati oboljele od demencije i tu treba naglasiti da se na taj način krše ljudska prava i prava pacijenata. Često se događa da čim se vidi dijagnoza, u ustanovi se nađe opravdanje da se ta osoba ne primi. Treba početi aktivno raditi na tome da se počnu formirati domovi u kojima bi se pružila adekvatna i dostojanstvena skrb za sve oboljele, istaknula je Balaz.





Dan otvorenih vrata


Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka u suradnji s Gradom Rijekom i PGŽ-om organizira Dan otvorenih vrata u prostorima Klinike za neurologiju gdje će se od 11 do 13 i 30 sati moći dobiti savjeti mutlidisiplinarnog tima klinike i edukativni materijali o ovoj najčešćoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti. Nakon toga u biblioteci Klinike za neurologiju bit održano predavanje »Životni stil i Alzheimerova bolest«.


– Na Klinici za neurologiju dijagnosticiramo i liječimo oboljele od demencije, a planirano je i uvođenje novih dijagnostičkih metoda koje će pomoći u što ranijem postavljanju dijagnoze demencije i određivanju o kojoj se demenciji radi poput obrada likvora. S obzirom na to da su bolnički stručnjaci uvidjeli da je u PGŽ-u potrebna udruga, osnovana je udruga »Neurodeg« čiji je zadatak povezivati bolesnike s neurodegenerativnim bolestima, poput Alzheimerove bolesti koja je najčešća neurodegenerativna bolest i članove multidisciplinarnog tima koji se na Klinici inače skrbi o njima, ali i upoznavanje građana s tom teškom bolesti, educiranje o ranim znacima te pomaganje kroz savjetovalište i edukacije svima koji se nose s tom bolesti, kao i i članovima njihovih obitelji, kazala je doc. dr. Vladimira Vuletić, predstojnica riječke Klinike za neurologiju. Kako je dodala plan je oboljele od Alzheimerove bolesti i članove njihovih obitelji priključiti sastancima s članovima mutidisciplinarnog tima te aktivnostima podružnice Udruge »Parkinson i mi« PGŽ-a, koja se sastaje srijedom u 16 sati na adresi Viktora Bubnja 1 na Trsatu.


Simptomatsko liječenje


Unatoč brojnim novim spoznajama o Alzheimerovoj bolesti još uvijek nije rasvijetljen uzrok nastanka bolesti, niti poznata adekvatna prevencija ove bolesti. Ipak, prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu Lancet, procjenjuje se da je trećina demencija ipak preventabilna i to uvođenjem zdravog načina života. Postojeće liječenje još uvijek je samo simptomatsko i nema još lijeka koji može zaustaviti bolest. Bolest se najčešće javlja poslije 65. godine života, dok se obiteljski oblici javljaju i prije 60. godine. Demencija utječe na mnoge aspekte života oboljele osobe, kao i osoba koje je okružuju, a posebice onih koji je iz dana u dan njeguju.


– Naš cilj je otvoriti vrata Klinike za neurologiju i pružati savjete oboljelima i članovima njihovih obitelji. Naime, osoba koja njeguje oboljelog sagorijeva emocionalno te i ona treba pomoć. Na lokalnoj, a i globalnoj razini treba raditi na tome da se bolest dijagnosticira što ranije, započne liječenje i poboljša kvaliteta života osoba s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama. Demencije postaju javnozdravstveni problem i očekuje se udvostručenje bolesnih u sljedećih 30 godina, poručila je doc. dr. Vuletić.