Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Grad slavi zaštitnika

Bogat program obilježavanja Dana svetog Vida

Novinarima najavljen bogat program blagdana svetog Vida / Foto Vedran KARUZA
Novinarima najavljen bogat program blagdana svetog Vida / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2012. u 17:33 2012-06-08T17:33:19+02:00

Na sam Dan svetog Vida bit će gastro fešta na Trgu 128. brigade koju će ove  godine upotpuniti  manifestacija, promocija zdrave hrane pod nazivom »Jedi što  vrijedi«

RIJEKA Svečana misa na Trgu Riječke rezolucije koju će predvoditi nadbiskup Nikola Eterović i procesija od katedrale svetog Vida preko  Korza do trga, centralne su svečanosti kojima će se obilježiti Dan svetog Vida 15. lipnja. To je samo vrhunac višetjednog programa obilježavanja dana zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, koji je već u tijeku.

Siniši Puciću Medalja zahvalnosti

Među ovogodišnjim dobitnicima Medalje zahvalnosti svetog Vida za posebne zasluge crkvenom životu, koja se dodjeljuje vjernicima laicima, je i novinar Novog lista Siniša Pucić, izvjestitelj s vjerskih događaja poznat i po predanom humanitarnom radu. Uz njega, dobitnici su sestre Družbe Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupskom domu u Rijeci, Asja i Aldo Valković, Marica Korenić, Agnes Česnik, Kristina Banić, Dinko  Colnar, Marijana Bezić, Zorica Musić i Barica Sovar. Dobitnicima će medalje biti uručene na svečanoj pontifikalnoj misi u katedrali na blagdan Svetog Vida, 15. lipnja u 11 sati.

– Program je sličan kao i prošlih godina, pri čemu je ovogodišnji specifičan utoliko što je Riječka nadbiskupija ovu godinu proglasila godinom mladih. Budući da se mučeništvo svetog Vida počelo odvijati kada je bio još dječak i on je zaštitnik mladih, pozivam da nam se u svečanostima pridruži što već broj mladih – istaknuo je generalni vikar vlč. Emil Svažić.  

Trodnevnica počinje 12. lipnja a mise će predvoditi predstojnik Teologije u Rijeci dr. Božidar Mrakovčić. Svečano podizanje zastave sv. Vida  zakazano je za 12. lipnja u 18 sati, a u 20.30 održat će se koncert riječkoga HNK. Svečano će biti i u četvrtak 14. lipnja, kada će u 18 sati nadbiskup Ivan Devčić predvoditi večernja pjevanja i misu, iza koje slijedi bdijenje mladih i koncert na orguljama Giulia Mercatija. Obilježavanje  završava 15. lipnja u večernjim satima Vid festom, festivalom duhovne glazbe na Trgu Riječke rezolucije.

Svjetovni dio programa također je bogat, a predstavila ga je predstojnica ureda gradonačelnika Vojka Obersnela Doris Šajn.

Program

12. lipnja 

mise dr. Božidara Mrakovčića

svečano podizanje zastave sv. Vida 

koncert riječkoga HNK

13. lipnja

svečana sjednica Vijeća Grada Rijeke 

na Korzu koncert  zborova Josip Kaplan i Lira 

predstavljanje skulpture Vjekoslava Voje Radoičića »Dobro more« na Pavlinskom trgu

14. lipnja

nadbiskup Ivan Devčić predvodi večernja pjevanja

bdijenje mladih i koncert na orguljama Giulia Mercatija 

15. lipnja 

gastro fešta na Trgu 128. brigade

Vid fest, festival duhovne glazbe na Trgu Riječke rezolucije

– Događanja ima jako puno, ali neka od njih bih posebno istaknula. Svečana sjednica Vijeća Grada Rijeke održat će se 13. lipnja u 19.30 sati,  iza koje će se na Korzu održati koncert riječkih zborova Josip Kaplan i Lira koji imaju velike uspjehe. Isti dan za istaknuti je i predstavljanje  skulpture Vjekoslava Voje Radoičića »Dobro more« na Pavlinskom trgu. Na sam Dan svetog Vida također imamo bogat program, a istaknula  bih gastro feštu na Trgu 128. brigade, koju će ove godine upotpuniti još jedna gastro manifestacija, promocija zdrave hrane »Jedi što vrijedi«.  Također, sve je popularniji običaj prijama djece koja nose ime zaštitnika, kojih je sve više iz godine u godinu. Ove godine bit će ih čak 23 – rekla je Šajn.

Poruku u povodu blagdana Svetog Vida riječki nadbiskup Ivan Devčić sažeo je riječima »biti u svijetu, ali ne od svijeta«. Kako je istaknuo  Svažić, ta nas poruka uvodi u ozračje blagdana, objasnivši da drugi svijet u poruci označava svijet koji se opire Bogu i evanđelju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze