Grad slavi zaštitnika

Bogat program obilježavanja Dana svetog Vida

Ivor Balen



Među ovogodišnjim dobitnicima Medalje zahvalnosti svetog Vida za posebne zasluge crkvenom životu, koja se dodjeljuje vjernicima laicima, je i novinar Novog lista Siniša Pucić, izvjestitelj s vjerskih događaja poznat i po predanom humanitarnom radu. Uz njega, dobitnici su sestre Družbe Presvetog Srca Isusova u Nadbiskupskom domu u Rijeci, Asja i Aldo Valković, Marica Korenić, Agnes Česnik, Kristina Banić, Dinko  Colnar, Marijana Bezić, Zorica Musić i Barica Sovar. Dobitnicima će medalje biti uručene na svečanoj pontifikalnoj misi u katedrali na blagdan Svetog Vida, 15. lipnja u 11 sati.



– Program je sličan kao i prošlih godina, pri čemu je ovogodišnji specifičan utoliko što je Riječka nadbiskupija ovu godinu proglasila godinom mladih. Budući da se mučeništvo svetog Vida počelo odvijati kada je bio još dječak i on je zaštitnik mladih, pozivam da nam se u svečanostima pridruži što već broj mladih – istaknuo je generalni vikar vlč. Emil Svažić.  


Trodnevnica počinje 12. lipnja a mise će predvoditi predstojnik Teologije u Rijeci dr. Božidar Mrakovčić. Svečano podizanje zastave sv. Vida  zakazano je za 12. lipnja u 18 sati, a u 20.30 održat će se koncert riječkoga HNK. Svečano će biti i u četvrtak 14. lipnja, kada će u 18 sati nadbiskup Ivan Devčić predvoditi večernja pjevanja i misu, iza koje slijedi bdijenje mladih i koncert na orguljama Giulia Mercatija. Obilježavanje  završava 15. lipnja u večernjim satima Vid festom, festivalom duhovne glazbe na Trgu Riječke rezolucije.


Svjetovni dio programa također je bogat, a predstavila ga je predstojnica ureda gradonačelnika Vojka Obersnela Doris Šajn.



12. lipnja 


mise dr. Božidara Mrakovčića




svečano podizanje zastave sv. Vida 


koncert riječkoga HNK


13. lipnja


svečana sjednica Vijeća Grada Rijeke 


na Korzu koncert  zborova Josip Kaplan i Lira 


predstavljanje skulpture Vjekoslava Voje Radoičića »Dobro more« na Pavlinskom trgu


14. lipnja


nadbiskup Ivan Devčić predvodi večernja pjevanja


bdijenje mladih i koncert na orguljama Giulia Mercatija 


15. lipnja 


gastro fešta na Trgu 128. brigade


Vid fest, festival duhovne glazbe na Trgu Riječke rezolucije



– Događanja ima jako puno, ali neka od njih bih posebno istaknula. Svečana sjednica Vijeća Grada Rijeke održat će se 13. lipnja u 19.30 sati,  iza koje će se na Korzu održati koncert riječkih zborova Josip Kaplan i Lira koji imaju velike uspjehe. Isti dan za istaknuti je i predstavljanje  skulpture Vjekoslava Voje Radoičića »Dobro more« na Pavlinskom trgu. Na sam Dan svetog Vida također imamo bogat program, a istaknula  bih gastro feštu na Trgu 128. brigade, koju će ove godine upotpuniti još jedna gastro manifestacija, promocija zdrave hrane »Jedi što vrijedi«.  Također, sve je popularniji običaj prijama djece koja nose ime zaštitnika, kojih je sve više iz godine u godinu. Ove godine bit će ih čak 23 – rekla je Šajn.


Poruku u povodu blagdana Svetog Vida riječki nadbiskup Ivan Devčić sažeo je riječima »biti u svijetu, ali ne od svijeta«. Kako je istaknuo  Svažić, ta nas poruka uvodi u ozračje blagdana, objasnivši da drugi svijet u poruci označava svijet koji se opire Bogu i evanđelju.