Višednevni program

Blagdan Vele Gospe u najstarijem marijanskom svetištu: Trsat spreman dočekuje desetke tisuća vjernika

Sanja Gašpert

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA



RIJEKA Trodnevnicom koja počinje u subotu, najstarije hrvatsko marijansko svetište, Svetiše Majke Božje na Trsatu, započinje program obilježavanja najvećeg Marijinog blagdana – Velike Gospe.


– Riječ je o najvećem skupu u našem Svetištu koji tada obiđe više od 40 tisuća posjetitelja. Velika Gospa svetkovina je posvećena uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Kršćani su naslutili svojom vjerom da je Marija u slavi svoga Sina te su različitim naslovima slavili njezino uzdignuće. U sakramentu pape Hadrijana I. ovaj se blagdan prvi put zove »Uznesenje Svete Marije«, a u misnoj molitvi istaknuta je vjera da Isusova Marija jest završila zemaljski život, ali smrt nad njom nema onakvu moć kakvu ima nad tijelom ostalih smrtnika. Ispitavši tu vjeru Crkve, papa Pio XII. je 1950. godine proglasio dogmu o Marijinu uznesenju na nebo tijelom i dušom. Potaknuo je teologe i propovjednike da ovu istinu vjere povezuju s istinom o uskrsnuću tijela te pokazuju uzvišeni poziv čovjeka kao tjelesnog i duhovnog bića u nebesku slavu – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gvardijan Trsatskog svetišta fra Antun Jesenović.


Duhovni program


Govoreći o višednevnom vjerskom programu, fra Jesenović najavio je trodnevnu duhovnu pripravu od 12. do 14. kolovoza, koju predvodi fra Darko Tepert, profesor na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu.





Nakon proslave blagdana Velike Gospe, fra Antun Jesenović, koji je sedam godina bio trsatski gvardijan, odlazi s Trsata na službu u Župu Klanjec, u Zagorju. Zamijenit će ga fra Bernard Barbarić, kao novi gvardijan Trsatskog svetišta, koji na Trsat dolazi iz Đurđevca. Zanimljivo je da je fra Barbarić pet godina bio u Svetoj Zemlji, Izraelu.



– Marijanske pobožnosti su u 17.45, a mise u 18.30 sati. Posljednjega dana trodnevne priprave, u ponedjeljak, 14. kolovoza, u 19.30 sati u Perivoju bit će održan koncert Mirjane Bobuš & Pape. Na sam blagdan Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza, svete mise bit će služene u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Svečano euharistijsko slavlje u Svetištu Majke Božje Trsatske u 18.30 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a hodočasničku misu u 10 sati provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljan. Blagdanske su mise izuzetno dobro posjećene, pa ovu prvu jutarnju, u 6 sati, posjeti više od tisuću vjernika. Također, na sam blagdan ispovjedi će biti od 6 do 12 i od 16 do 18 sati – kazao je fra Jesenović. Dodao je kako je u proteklih godinu dana napravljeno nekoliko aktivnosti u samom Svetištu, pa je tako kip sv. Franje Asiškog postavljen prije dvije godine ispred Aule Ivana Pavla II., podignut na dvije stepenice, a na pročelju samostana postavljen je mozaik, rad zagrebačkog profesora Ivice Šiška.


Regulacija prometa


U povodu blagdana Velike Gospe, u utorak, 15. kolovoza, provest će se preregulacija prometa na području Trsata. Kako je najavio Darko Kralj iz Grada Rijeke, zabrana prometa na snazi će biti od 6 do 22 sata na sljedećim prometnicama: Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Ulica Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanski trg, Ulica Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Tijekom preregulacije prometa, autobusno stajalište na Frankopanskom trgu bit će ukinuto, a iskrcaj putnika organiziran je na Trgu Viktora Bubnja.



Veliku Gospu proslavit će mnogobrojni hodočasnici Gorskog kotara i Slovenije koji će 15. kolovoza hodočastiti Majci Božjoj Žalosnoj na Žalosni vrh kod Prezida. Svečano misno slavlje u 10 sati predvodi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Blagdan će svečano biti proslavljen i u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Vela crikva/Assunta. Središnju misu župnog blagdana s procesijom ulicama grada s Gospinim kipom i svijećama u ponedjeljak, 14. kolovoza, u 19 sati predvodi fra Bojan Rizvan. Mise su u utorak, 15. kolovoza, na rasporedu u 8, 10 i 19 sati. Trodnevnu duhovnu pripravu predvode fra Gaudencije Vito Spetić i fra Tomislav Šanko. Misna slavlja na rasporedu su u 19 sati. Također, ovim povodom u nedjelju, 13. kolovoza u 20 sati bit će održan koncert duhovne glazbe.



– Prometovanje će biti dozvoljeno samo autobusima i interventnim vozilima, taxi vozilima uz određene preduvjete, kao i vozilima s akreditacijama koje će se izdavati u smeđoj, žutoj i plavoj boji, pa će tako smeđe biti za vozila Trsatskog svetišta, plave za vozila Grada Rijeke, a žute za vozila novinara. Vozila s izdanim akreditacijama moći će se parkirati isključivo na parkiralištu Fortica (parkiralište Svetišta kod Spomen-kosturnice). Od 16 sati vozila s akreditacijama i taxi vozila do Trsatskog svetišta moći će dolaziti isključivo smjerom Mihanovića ulica – Marohnićeva ulica – Ulica Drage Šćitara – Ulica fra Serafina Schona – kazao je Kralj. Prema riječima Kristine Prijić iz Rijeka plusa, autobusne linije 2 i 8 javnoga gradskog prijevoza Autotroleja prometovat će besplatno, prema voznom redu za radni dan, ali i s povećanim brojem autobusa, koji će se prema potrebi u promet uključivati sa Željezničkog kolodvora. Prijić je apelirala na građane da za dolazak na Trsat u utorak koriste javni gradski prijevoz, kako bi se izbjegle gužve u prometu. Novinarima se obratio i Jure Jurković iz Policijske uprave Primorsko-goranske, koji je kazao kako će djelatnici policije biti uključeni u manifestaciju osiguravanjem prometa, ali i samog događanja, najvećim dijelom na lokalnim prometnicama.