Aneks ugovora stigao na naplatu

Bivša intendantica ovršila račun kazališta: Riječki HNK platio Nadi Matošević 115.481 kunu

Damir Cupać

foto: arhiva

foto: arhiva

Nadi Matošević isplaćena je svota od 115.481 kunu i to nakon sudskog postupka koji je ona pokrenula protiv kazališta HNK Ivana pl. Zajca zbog neisplate naknade opisane u aneksu ugovora o radu. Iznos je veći od izvornih 99.000 kuna zbog obračunate kamate, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.



RIJEKA – Iako je gradonačelnik Vojko Obersnel na zadnjem Aktualnom satu Gradskog vijeća tvrdio da račun HNK Ivana pl. Zajca nije bio blokiran i da bivšoj intendantici Nadi Matošević nije isplaćen novac na osnovi »tajnog« ugovora, ispalo je da nije tako i da je nezavisni vijećnik Hrvoje Burić u pravu kada je upozorio da je do isplate i te kako došlo.


– Nadi Matošević isplaćena je svota od 115.481 kunu i to nakon sudskog postupka koji je ona pokrenula protiv kazališta HNK Ivana pl. Zajca zbog neisplate naknade opisane u aneksu ugovora o radu. Iznos je veći od izvornih 99.000 kuna zbog obračunate kamate. Naime, kao što je poznato, nakon dolaska nove uprave u Kazalište i uočenih nejasnoća i nepravilnosti u poslovanju Kazališta, pokrenut je postupak propisan Naputkom o otkrivanju, postupanju i izvješćivanju o nepravilnostima u upravljanju sredstvima proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika. Nalaz interne revizije sastavni je dio tog postupka i upućen je još tada Ministarstvu financija. Smatrali smo da prije rješenja u tom postupku gospođi Matošević ne treba isplatiti sredstva iz aneksa ugovora, no kako je Nada Matošević pokrenula i dobila sudski postupak protiv Kazališta, Kazalište je moralo postupiti po toj presudi, izjavio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.


Želja jača od razuma?


Hrvoje Burić koji je prvi upozorio na isplatu kaže da je nažalost točno da se novci poreznih obveznika  građana Rijeke potpuno bespotrebno troše na odštete koje su nastale isključivo kao posljedica bahatosti gradske uprave.




– Zanemarili su stavke iz ugovora kojeg su sami sastavljali i raskinuli ga kako bi na mjesto dotadašnje intendantice Nade Matošević postavili Olivera Frljića. Ovdje se postavlja ozbiljno pitanje – kontroliraju li Obersnel i ekipa svoje postupke, jesu li oni uopće uračunljivi? Zar je želja da svog ideološkog miljenika brže bolje postave na čelnu funkciju HNK bila jača od zdravog razuma koji im je morao govoriti da će odštetu za to platiti građani Rijeke, prije ili kasnije. To je krajnje neodgovoran i bahat čin ekipe koje je potpuno izgubila kompas, koja je apsolutno nesposobna  voditi ovaj grad i koja se onda skriva iza ideoloških podjela koje sami potenciraju, uvjeren je Burić.



Gradonačelnik Vojko Obersnel pojašnjava da još uvijek nije doneseno rješenje vezano uz postupak koji je pokrenut pred Ministarstvom financija u vezi s nepravilnostima u upravljanju financijskim sredstvima u vrijeme intendantice Matošević. – U međuvremenu, Kazalištu se po istoj temi upravljanja sredstvima u vrijeme intendantice Matošević, obratilo i Državno odvjetništvo. Budući da znam da ti postupci još nisu riješeni, odnosno još nismo dobili povratnu informaciju o njima, a s obzirom na činjenicu da sredstva do okončanja tih postupaka nismo htjeli isplatiti, na Gradskom vijeću odgovorio sam da isplata još nije učinjena. Tada očito nisam znao da je spor koji je intendantica pokrenula protiv Kazališta već riješen, odnosno da je Kazalište bilo prisiljeno postupiti po tom riješenom sporu. Pravo, postupci i presude funkcioniraju tako da jedan postupak s drugim nema veze ma koliko nam logično bilo da isplata naknade treba ovisiti o pozitivnom odnosno negativnom rješenju Ministarstva financija i Državnog odvjetništva, izjavio je Obersnel.


Suočavanje s realnošću


Kao argument za svoje teze Burić navodi upravo Obersnelov odgovor na Aktualnom satu.


– U odgovoru na moje pitanje gradonačelnik je mrtav-hladan kazao kako su u tijeku pregledi revizijskih izvješća i kako nije točno da je HNK Ivana pl. Zajca već otplatio odštetu gospođi Matošević.  Kao ovisnik koji negira svoj problem, tako se i Obersnel odbija  suočiti s realnošću, a istina je da je HNK suprotno onome što Obersnel tvrdi bio u blokadi i to 12. i 13. travnja ove godine. 


Svjesno laganje gradskim vijećnicima, novinarima koji prate rad gradskog vijeća, a naposljetku i svim građanima Rijeke potez je očajnika koji ne želi prihvatiti činjenicu da se nepovratno urušava sustav njegove bahate političke moći, ocjenjuje Burić. On dozvoljava mogućnost da Obersnela jednostavno nije briga što se događa s javnim financijama i kako se troše proračunski novci.


– Zašto bi on morao znati kako, koliko i kada će sredstva prikupljena od nas građana Rijeke, njegovih podanika, biti potrošena pa makar to bilo i zbog njegovih hirova? Dužnost je gradonačelnika da nam odgovori je li svjesno lagao ili jednostavno ne prati što se događa s proračunskim sredstvima. Potpuna nezainteresiranost za gradske financije podjednako zvone na uzbunu kao i svjesno laganje. Nažalost, umjesto poštenog odgovora od Obersnela, sada možemo samo očekivati da sve spusti na osobnu razinu i krene me prozivati zbog bilo čega ne bi li tako otklonio pozornost sa svoje bahatosti, ali i s činjenice da kakva god istina bila – ona je za njega i njegovu svitu poprilično bolna, zaključio je Burić.