Zaršnica izbora

BITKA ZA UPRAVU JADROLINIJE Traje mrtva utrka Davida Sopte i Alana Klanca

Darko Pajić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

 Odluka o novoj Upravi odgađa se iz tjedna u tjedan, pa još uvijek nema konkretnog epiloga natječaja koji je raspisan prije više od tri i pol mjeseca. Imenovanje bi moglo biti tema na današnjoj sjednici Vlade



RIJEKA Odluka o imenovanju nove Uprave Jadrolinije mogla bi biti donesena ovoga tjedna. Prema neslužbenim informacijama, trenutno najozbiljniji kandidat za preuzimanje funkcije predsjednika Uprave je David Sopta, koji je zaposlen kao menadžer u Real Grupi na dužnosti direktora za međunarodne poslove.


Ovu informaciju još uvijek treba uzeti sa zadrškom, tim više što se odluka o novoj Upravi odgađa iz tjedna u tjedan, pa još uvijek nema konkretnog epiloga natječaja koji je raspisan prije više od tri i pol mjeseca. Izgledno je kako Alan Klanac završava svoj postojeći mandat u Jadroliniji kao prvi čovjek Uprave, gdje je proveo četiri godine i četiri mjeseca. Naime, mandat mu je istekao još u travnju, pa je zatim produžen do okončanja natječaja za izbor Uprave.


Menadžer i diplomat


David Sopta dosad nije u karijeri imao funkcija vezanih uz pomorstvo i brodarstvo, a izuzetak predstavlja tek podatak da je kraće vrijeme na početku radne karijere proveo u Croatia Lineu i to još sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, neposredno nakon stjecanja fakultetske diplome. Školovao se u Rijeci na Tehničkom fakultetu, gdje je stekao zvanje inženjera strojarstva, a zatim je radio u Hrvatskoj elektroprivredi i na menadžerskoj poziciji u Eurohercu, te je veći dio njegove radne karijere vezan uz osiguravateljska društva.




Izuzetak je ulazak u visoku diplomaciju, jer je David Sopta u razdoblju od 2004. do 2006. godine obnašao dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova, prvo u mandatu Miomira Žužula, a zatim i tijekom dijela mandata Kolinde Grabar-Kitarović, koja je postala ministricom vanjskih poslova 2005. godine. Od 2007. do 2012. godine radio je u tvrtki Croatia – tehnički pregledi u upravljačkom bordu, a nakon toga na više menadžerskih pozicija u Triglav osiguranju. U Real Grupi zaposlen je od sredine prošle godine.


HDZ-ov izbor


Kako iz navedenih podataka proizlazi u Jadroliniji bi David Sopta prvi put u karijeri trebao raditi u brodarstvu i to upravo na poziciji prvog čovjeka najveće nacionalne putničke kompanije, koja u floti ima oko 50 brodova. Unatoč manjku iskustva Sopta nedvojbeno udovoljava natječajnim uvjetima u kojima se nije ni tražila osoba koja mora imati određeno iskustvo u brodarstvu ili poslovima vezanima uz brodarstvo. Među općim uvjetima ističu se visoka stručna sprema s najmanje 10 godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju takav stupanj obrazovanja, pored čega je bilo potrebno i najmanje 5 godina radnog iskustva na rukovodećim položajima. U natječajnim uvjetima također nije propisano predlaganje programa rada, pa se stoga moguće imenovanje Sopte logično procjenjuje kao HDZ-ov stranački izbor, gdje su manje važni kriteriji iskustva u pomorstvu.

Ostatak uprave


Kad je riječ o popunjavanju preostalih mjesta u Upravi Jadrolinije, zasad nema pouzdanih informacija o tome tko bi mogao biti izabran na pozicije članova Uprave na kojima su Marko Čičin Šain i Miljenko Antić. Pritom ostaje i otvorena opcija po kojoj bi netko od aktualne Uprave ostao i dalje prije svega zbog kontinuiteta na menadžerskim pozicijama. Mađu kandidatima su i menadžer iz glavne podružnice BKS banke Ante Vranješ, direktor riječke tvrtke Korkyra za međunarodne pomorsko agencijske poslove Matko Jurković, zatim i Predrag Govorčin iz tvrtke Adriatic Shipbrokers te Zdenko Šošić čiji je rad vezan uz agencijsko posredovanje i pomoć pri zapošljavanju.


Izvjesno je tek da kao opcija otpada Kristjan Staničić, koji je u međuvremenu imenovan za direktora Hrvatske turističke zajednice. Neslužbeno se doznaje kako bi imenovanje Uprave Jadrolinije moglo biti tema na današnjoj sjednici Vlade, ali je isto tako moguće da se odluka ponovo prolongira za idući tjedan.