Novi sadržaji

BEZ BARIJERA Rijeka i PGŽ dobili labaratorij znanja

Mirjana Grce

Foto: M. Grce

Foto: M. Grce

U Laboratorij je uloženo  gotovo 500 tisuća kuna, a  CTK Rijeka njime želi  stvoriti mjesto susreta zajednice otvoreno svima; da je on mjesto učenja, novih ideja i umrežavanja, mjesto gdje se može učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu i robotici... 



RIJEKA Centar tehničke kulture Rijeka od jučer je prostorno i sadržajno bogatiji – Riječani i ostali žitelji Primorsko-goranske županije u tom su poznatom i nagrađivanom Centru, na adresi Školjić 6, dobili Laboratorij znanja. U njega je uloženo gotovo 500.000 kuna, a na svečanosti otvorenja je rečeno da CTK Rijeka Laboratorijem znanja želi stvoriti mjesto susreta zajednice otvoreno svima; da je on mjesto učenja, novih ideja i umrežavanja, mjesto gdje se može učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu i robotici; mjesto gdje će se moći koristiti 3D printer, CNC stroj za prototipe, mikrokontrolore i razne druge stvaralačke alate.


Dosanjani san


Laboratorij znanja je otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitajući centru na uvijek novim idejama, kreativnosti i upornosti. Rekao je da se novosti centra uklapaju u činjenicu da je jedno istraživanje Grad Rijeku ovaj tjedan proglasilo najspremnijim hrvatskim gradom za digitalizaciju društva.


Skup je u ime djelatnika, članova i suradnika, volontera i korisnika programa i projekata centra pozdravila njegova izvršna direktorica Olivera Stanić, rekavši da su dosanjali san da Centar ima prostor bez barijera, multifunkcionalno uređen s pristupom novim tehnologijama, s mogućnošću kvalitetnog korištenja slobodnog vremena, povećanja računalne i tehničke kompetencije, suradnje i umrežavanja. Marko Sokolić, predsjednik CTK-a Rijeka je izdvojio da centar već 25 godina djeluje s osnovnim ciljem podizanja razine informatičke i tehničke pismenosti, te ujedno uspješno provodi programe senzibilizacije i socijalizacije društveno isključenih; da programe neformalnog obrazovanja Centra polaze djeca, mladi, odrasli, umirovljenici.




– Naša misija je uvijek bila da iskoristimo svaku priliku koja nam omogućuje da stvaramo društvo koje prihvaća, razumije i stvara jednake prilike za svoje građane. Vođeni time, osim samog prostora, osigurali smo stručni kadar, opremu i nastavne programe za provedbu radionica programiranja, robotike, web i grafičkog dizajna, 3D modeliranja i printanja, modeliranja, multimedijalne produkcije, računalnih igara…, poručio je među ostalim Sokolić rekavši da CTK radi i na tome da suradnjom s drugim stručnjacima ponudi još bogatije programe.


Brojni »sponzori«


Svojim donacijama Laboratorij znanja su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada Hrvatska za djecu, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Ina i ACI d.d. Uz brojne goste, mlade, djelatnike i suradnike centra, svečanosti su nazočili i predstavnici institucija koje su financijski omogućile nastanak Laboratorija, a glazbeno ju je pratio Duo Miš Android. Čestitajući CTK-u Rijeka u ime PGŽ-a Goran Petrc, pročelnik Ureda PGŽ-a istaknuo je da je Laboratorij znanja jedinstven i specifičan jer će stvarati znanja koja će pomagati lokalnoj zajednici, PGŽ-u, poseban i po tome što je ponajviše usmjeren mladima.




Nove uspjehe i novi početak Centra također su pozdravili Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade RH rekavši da će laboratorij potaknuti suradnju civilnog i poslovnog sektora i zainteresiranih pojedinaca, te da je taj Ured pružio pomoć i CTK-u Rijeka. Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdvojila je da je CTK Rijeka zaista pokrenuo kvalitetan projekt, pogotovo za mlade Rijeke i PGŽ-a.