Projekt Claustra +

Arheološki park u Starom gradu ponovno u radovima, počela sanacija originalnih ploča trga

Ljiljana Hlača

Zbog radova dio lokacije je ograđen metalnom ogradom / Snimio Roni BRMALJ

Zbog radova dio lokacije je ograđen metalnom ogradom / Snimio Roni BRMALJ

Restauratorski radovi uključuju i preslagivanje novopostavljenih ploča i sanaciju dotrajalih vapnenih podnica na zapadnom bočnom platou kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje



RIJEKA Antički Tarsatički principij (Arheološki park) u Starom gradu ponovno je u radovima. Ovog puta riječ je o zahvatu koji provodi Hrvatski restauratorski zavod, a uključuje radove održavanja i sanaciju ploča kasnoantičkog trga.


Radovi se izvode u okviru projekta Claustra + (Prekogranična destinacija kulturnog turizma Claustra Alpium Iularium a u okviru programa Europske unije Interreg V – A Slovenija Hrvatska 2014.-2020.).


– Restauratorski radovi uključuju sanaciju originalnih ploča središnjeg trga Tarsatičkog principija, preslagivanje novopostavljenih ploča i sanaciju dotrajalih vapnenih podnica na zapadnom bočnom platou kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje, a sve prema opisu predviđenih restauratorskih radova Hrvatskog restauratorskog zavoda. Završetak projekta je najavljen do 15. listopada, dok je radove odobrio Konzervatorski odjel u Rijeci, saznajemo od Odjela gradske uprave za kulturu.




Zbog radova jedan dio spomenute lokacije je ograđen metalnom ogradom, a kako saznajemo od voditelja radova Josipa Višnjića iz Zavoda, trenutno se rade probe s restauratorskim materijalima, koji će se onda koristiti za sanaciju dotrajalog antičkog kamena. Podne ploče su popucale, a »napale« su ga alge i gljivice.


– Riječ je o najvažnijem spomeniku u Rijeci, ali i šire, te je pravo arheološko nalazište. Stoga kao takav, Principij traži stalnu brigu i održavanje – izjavio je Josip Višnjić.


Tarsatički principij u Rijeci u Starom gradu bio je kapitalni projekt Grada Rijeke kada je cijela lokacija uređena 2014. godine i u koju je uloženo oko 15 milijuna kuna.  Sagrađen je u drugoj polovini 3. stoljeća, a srušen početkom 5. stoljeća te je zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. Predstavljao je glavni stožer, opskrbnu bazu i ishodište Alpske klauzure (Claustra Alpia Iuliarum), desetke kilometara duge no isprekidane crte sustava obrambenih zidina, tornjeva, stražarskih postaja i većih utvrđenja postavljenih na ključnim komunikacijama i uzvisinama, sa zadatkom zaustavljanja barbarskih provala prema Italiji kao središtu Rimskoga Carstva.


Najavljene su i radionice namijenjene stručnjacima i zainteresiranoj javnosti, a na kojima bi se obrađivale teme vezane uz tradicionalnu obradu kamena, izradu vapnenih podnica, ali i općenito približilo rimsko doba, njihov način života i slično.Lj. HLAČA