Snaga zajednice

Aplikacija Heroes Nearby: Riječki studenti postaju Heroji

Ingrid Šestan Kučić

Voditelj projekta Siniša Necko / Foto: V. KARUZA

Voditelj projekta Siniša Necko / Foto: V. KARUZA



RIJEKA – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao je jedna od organizacija koja se aktivno uključila u projekt »Heroes Nearby – snaga zajednice za humaniji i sigurniji grad« koji se temelji na istoimenoj aplikaciji.


Voditelj projekta Siniša Necko aplikaciju je jučer predstavio studentima Ekonomskog fakulteta pojašnjavajući kako se radi o aplikaciji koja je za korisnike potpuno besplatna, a rješava jednu od osnovnih životnih potreba, odnosno pruža osjećaj sigurnosti i pomoći u situacijama kada korisnik treba pomoć.


Za ljude u nevolji ili hitnim situacijama Heroes Nearby daje priliku da brže dobiju potrebnu pomoć, povećava sigurnost i omogućava da budu zaštićeni i povezani s članovima svoje obitelji i prijateljima. Dodatno, aplikacija omogućava hrabrim ljudima da budu istinski heroji i pomažu drugima.




Cilj jučerašnjeg predstavljanja bilo je regrutiranje heroja kako među studentima, tako i među zaposlenicima kako bi se stvorila mreža pomoći na razini fakulteta, Sveučilišta i grada. Heroes Nearby želi potaknuti i inspirirati studente i sve ljude da pomažu i da se brinu jedni za druge.


– Iza Heroes Nearby ne stoji samo sigurnost, nego i humanost, a iako se radi o riječkoj priči, jer pokretanjem aplikacije Rijeka je postala prvi grad heroja na svijetu, cilj je da to bude globalna priča. Aplikacija je prvi put predstavljena u svibnju ove godine i od tada se u nju uključilo četrdesetak heroja, a radi se o raznim institucijama i organizacijama. Mreža se konstatno povećava, a predstavili smo je i u Južnoafričkoj Republici, istaknuo je Necko.


Heroes Nearby znatno povećava šanse da osoba u nevolji dobije brzu pomoć od ljudi najbližih mjestu događanja. Tako unutar aplikacije korisnik može vidjeti Heroje na mapi i pozvati one najbliže njemu u pomoć, a aplikacija ima ugrađen i tracking, odnosno iscrtava rutu kretanja, što može biti iznimno korisno u raznim službama spašavanja. Za cijelo vrijeme trajanja poziva pozivatelj pomoći može Herojima slati audio, video i slikovne zapise, što može biti važno kako za vrijeme trajanja poziva u pomoć, tako i nakon njega, a postoji mogućnost slanja SMS i e-mail poruka na odabrane kontakte, što omogućava da sve detalje poziva i kartu vide oni koji nemaju instaliranu aplikaciju.


Cijeli poziv u pomoć sa svim detaljima pozivatelj može podijeliti i na svom zidu na Facebooku, a osim Heroja u blizini, pozivatelj ima mogućnost pozvati svoje najbliže prijatelje i članove obitelji koji će dobiti poziv gdje god se nalazili.


Također, korisnik može unaprijed pripremiti predloške za razne situacije i scenarije, odabrati nivo opasnosti te glasnoću alarma, a korisna opcija je i slanje poziva u svojstvu svjedoka, odnosno prijava incidenta gdje svi Heroji kod primljenog poziva vide da pozivatelj nije osobno u opasnosti, već svjedoči nekom događaju.