Radna skupina

Apel KRAS-a PGŽ-a: ‘Ne kupujte životinje – udomite ih!’

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – U povodu Svjetskog dana zaštite životinja se u vrtu Prirodoslovnog muzeja u Rijeci predstavio – KRAS PGŽ-a; radna skupina koja je osnovana pri županiji, a okuplja sve koji se aktivno bave zaštitom životinja bez obzira na to radi li se o institucijama, udrugama ili pojedincima.


Na predstavljanju su bili ljubimci, članovi ove skupine (udruge) i predstavnici PGŽ-a, koja upravlja cijelom strukturom. Organizacija postoji skoro godinu dana, a zadaća joj je primjena Zakona o zaštiti životinja i drugih propisa kroz razvoj dobre prakse i povećanje svijesti javnosti o potrebi zaštite i odgovornog posjedovanja životinja. Rad KRAS-a prati Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a.


– Koordinacija je tu da nađe odgovor na probleme na jedan sustavan način i da se on usmjeri prema pravoj adresi, izjavio je njezin zamjenik župana Petar Mamula. A da problema ima – ima.




Prema riječima pročelnice Upravog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melite Raukar treba raditi na podizanju svijesti vlasnika životinja, ali i komunalnih redara – sve kako bi se postigli bolji rezultati na terenu. Stoga je po tom pitanju važno raditi na edukaciji, smatra Raukar.


Do sada KRAS je održao edukaciju komunalnih redara na kojoj su prisustvovala 23 službenika, a dao je doprinos i manifestaciji Sva lica Platka organiziravši Pseći kutak. Tom su se prilikom građani mogli upoznati što to znači odgovorno se ponašati prema ljubimcu.


– Skloništa su nam puna napuštenih životinja, pa ovom prilikom pozivam sve koji bi htjeli psa da ga ne kupuju, poručila je na događaju Diana Primožić iz Udruge za zaštitu životinja Vis Vitalis, koja je govorila o predanom radu udruga članica ove koordinacije, njihovim rezultatima, misiji, teškoćama.


– Također trebali bi poraditi da registiramo najveće sklonište (u Viškovu) koje ima 120 pasa, a njime upravlja Društvo za zaštitu životinja Rijeka, jer ovakva situacija gdje je sve na leđima volontera udruge – za samoupravu štedi novac i najjeftinije je rješenje, poruka je Primožić.