Fotoizložba na Korzu

Apel Cekadea i Šarolije za pomoć najugroženijima: U Rijeci 500 djece živi ispod razine siromaštva

Mirjana Grce

Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida, Vojko Obersnel i Zoran Grozdanov / Snimio Marko GRACIN

Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida, Vojko Obersnel i Zoran Grozdanov / Snimio Marko GRACIN

Udruge apeliraju na građane, tijela javne vlasti i poslovni sektor da rješavanju problema siromaštva djece pristupe konkretnim aktivnostima. Informacije o tome kako pomoći može se dobiti na tel. 091 163 79 39 ili putem e-maila: [email protected]



RIJEKA »U prvom razredu su ga zezali – ti nemaš ovakvu igračku, nemaš najnoviji kompjutor. Ali ja mu kažem: sine, uvijek će biti za hranu i cipele.«… »Popustila je u školi jer nema sve knjige, pala je razred i nema više pravo na stipendiju.« To su samo neke od izjava roditelja socijalno ugrožene djece istaknute na riječkom Korzu na fotoizložbi o siromaštvu djece u našoj zemlji.


U povodu Međunarodnoga dana međusobnog pomaganja priredile su je udruge Centar za kulturu dijaloga (Cekade) i Šarolija, a postavile su je u sklopu svoga programa socijalne inkluzije djece u riziku od siromaštva koji je nazvan »Moje mjesto pod suncem« i kojega provode više godina.


Gorući problem današnjice


Kako je na otvorenju izložbe rekao Zoran Grozdanov iz Cekadea, u Rijeci 500 djece živi ispod razine siromaštva, a »Moje mjesto pod suncem«, jedini je program koji u Rijeci sustavno radi s 40-tak djece koja žive u takvim uvjetima.


Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN


Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN





Tim povodom ove udruge apeliraju na građane, tijela javne vlasti i poslovni sektor da rješavanju ovoga problema pristupe konkretnim aktivnostima, tako umanjujući socijalno raslojavanje najmlađih u društvu i gradeći društvo jednakih šansi u kojem će sva djeca imati priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive.


U ime programa »Moje mjesto pod suncem« koji vodi Sandra Grozdanov, spektar djelovanja programa predstavila je Ana Karakaš, socijalna pedagoginja, a apel za pomoć i podršku programu izrazili su i novinarka Maja Sever te glazbenik Damir Urban, kao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Ana Maleš Džida, vlasnica riječke pizzerije Maslina koja je iznijela vlastiti primjer načina pomaganja.


Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN


Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN



– Problem siromaštva djece gorući je problem današnjice. Kreiranjem programa »Moje mjesto pod suncem« pokušali smo djeci lošijeg socio-ekonomskog stausa omogućiti besplatne instrukcije i pomoć u učenju, svakodnevno im pružati razne radionice, kulturne i sportske sadržaje. Sve to kako bismo im pomogli u prevladavanju nepovoljnih životnih uvjeta, a srce našeg programa su volonteri, objasnila je, među ostalim, Karakaš.



Izložbom je isto tako poručeno da u Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, da 20 tisuća djece zbog neimaštine nikad nije pohađalo izvanškolsku aktivnost, da su svakom drugom siromašnom djetetu nedostupne usluge logopeda i drugih stručnjaka neophodnih za njihov razvoj, da nemaju mogućnosti za odlazak u kino, kazalište, muzej, kao ni na školske izlete ili izlete s obitelji.



– Živimo u državi koja je u Ustavu definirana kao socijalna, ali u praksi smo nažalost suočeni s činjenicom da su socijalne razlike iz godine u godinu sve veće i da velik broj naših sugrađana, a pogotovo djece, živi ispod razine praga siromaštva, rekao je gradonačelnik Obersnel podsjetivši da Grad Rijeka putem svog socijalnog programa nastoji pomagati i djeci slabijeg imovinskog stanja. Rekao je da veliku pomoć u tome mogu dati civilne udruge, poput Šarolije i Cekadea, te da se interakcijom civilnog i javnog sektora može postići više.


Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida / Snimio Marko GRACIN


Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida / Snimio Marko GRACIN



Poziv poslovnom sektoru


Novinarka Maja Sever izložila je o važnosti solidarnosti, rekavši da je naša dužnost pomagati, a da Grozdanovi i ekipa oko njih to rade godinama, i to kvalitetno. I Damir Urban je zahvalio supružnicima Grozdanov istaknuvši kao uzor njihov sustavan rad i koncept rada sa socijalno ugroženom djecom i njihovim obiteljima. Udrugama Šarolija i Cekadeu zahvalila je i Ana Maleš Džida jer su i poslovnom sektoru omogućili da se uključi u »Moje mjesto pod suncem« te je pozvala i sve druge u riječkom poslovnom svijetu da pomognu.


Uz pizzeriju Maslina, rad programa »Moje mjesto pod suncem« sada pomažu antikvarijat Ex Libris i bistro Mornar, izdvajanjem svojih sredstava od prodaje knjiga i jela. Informacije o tome kako pomoći može se dobiti na tel. 091 163 79 39 ili putem e-maila: [email protected].