Briščikov mandat u mirovanju

Akcija mladih traži nove izbore za riječko Gradsko vijeće; Vivoda: Poropat nesposobnost i povrijeđeni ego liječi kažnjavanjem oporbe

Damir Cupać

Vedran Vivoda (lijevo) zamijenit će Andreja Briščika

Vedran Vivoda (lijevo) zamijenit će Andreja Briščika

 Nesposobni Obersnelov predsjednik Vijeća, umjesto da prizna svoju grešku, proziva oporbu jer mu drži većinu. Stvorio je toksičnu atmosferu i sada svoju nesposobnost, frustracije i povrijeđeni ego pokušava liječiti kažnjavanjem oporbe. On je očito nedorastao funkciji predsjednika Vijeća i nakon samo dvije sjednice je pokazao kako je pritisak funkcije prevelik za njega, rekao je Vivoda



RIJEKA Gradski vijećnik Akcije mladih Andrej Briščik stavit će mandat u mirovanje, a na njegovo mjesto sjest će Vedran Vivoda. Briščik je takvu odluku obrazložio privatnim razlozima koji mu onemogućavaju da posao gradskog vijećnika radi odgovorno.


Briščik i Vivoda najavili su da će i dalje, ako se za to stvore uvjeti, minirati kvorum u gradskom parlamentu, a načelno podržavaju inicijativu Hrvoja Burića da se svaki vijećnik ponaosob izjasni o raspuštanju Gradskog vijeća i da se novi izbori raspišu s izborima za mjesne odbore.


Najveći dio konferencije za novinare Akcije mladih bio je posvećen predsjedniku Gradskoga vijeća Andreju Poropatu.




– Nesposobni Obersnelov predsjednik Vijeća, umjesto da prizna svoju grešku, proziva oporbu jer mu drži većinu. Stvorio je toksičnu atmosferu i sada svoju nesposobnost, frustracije i povrijeđeni ego pokušava liječiti kažnjavanjem oporbe. On je očito nedorastao funkciji predsjednika Vijeća i nakon samo dvije sjednice je pokazao kako je pritisak funkcije prevelik za njega. Zamislite samo scenu gdje HDZ-ov predsjednik Sabora tjera oporbu da im drže kvorum. Kakvi bi onda bili naslovi u Novom listu, ili bi se pisalo o staljinističkim metodama, ili o tome da SDP-ovci piju u kafiću dok ruše kvorum. Mi smo oporba. Ne treba biti doktor političkih znanosti da bi znali zbrajati. Održavanje kvoruma je posao većine, a rušenje kvoruma je demokratski alat poznat i priznat svugdje osim u Sjevernoj Koreji, izjavio je Vivoda.


Briščik je dodao da je Poropat u godinu dana uspio prozboriti punih 45 sekunda u Gradskom vijeću, a da se našao pozvan pričati o radu zastupnika u Gradskom vijeću.


– Gospodin 45 sekunda, dizač ruku koji glasa pomoću šalabahtera, veliki radnik se našao pričati o radu. Sjeća li se on još Jurja Bukše, najžešćeg Obersnelova protukandidata koji je govorio da želi očistiti grad. A išarali su grad grafitima i zaprljali ga i to nitko do danas nije očistio. Poropat gubi vrijeme na fotografa koji ga slika za vrijeme sjednice Vijeća, a onda on to diže na facebook. A iza slike nema ničega. Na državnoj razini su talac HDZ-a, za što su dobilio niz direktorskih položaja. To je HNS, ocijenio je Briščik.


Vivoda je mišljenja da se Obersnel skriva iza lex šerifa i da postavljanjem nesposobnog Poropata fabricira političke krize.