Podržali Miškovićev plan

Akcija mladih: Grad treba prodati pet posto dionica HNK Rijeke navijačima

Damir Cupać

Foto: Akcija mladih

Foto: Akcija mladih

Sredstva od prodaje gradskih dionica namjeravamo reinvestirati u amaterski sport i poboljšati uvijete za bavljenje sportom u gradu, poručili su u Akciji mladih.



RIJEKA – Akcija mladih najavila je da će u Gradskom vijeću podržati projekt Damira Miškovića pri preuzimanju vlasničkog udjela kojeg drži zaklada Social Sport.


– Bez jakog i stabilnog privatnog partnera profesionalni sport u Hrvatskoj ne može opstati i zato podržavamo napore da se izgradi stabilan i održiv model funkcioniranja kluba.


U okviru ove priče želimo i realizirati želju navijača Rijeke još iz 2012. godine kad je počeo proces preoblikovanja kluba, a to je da navijači postanu mali dioničari i suvlasnici kluba.




Zato ćemo u Gradskom vijeću pokrenuti inicijativu da Grad proda pet posto dionica navijačima. Tako bi Grad zadržao 25 posto kontrolnog udjela, a navijači bi bili vlasnici pet posto kluba. Sredstva od prodaje gradskih dionica namjeravamo reinvestirati u amaterski sport i poboljšati uvijete za bavljenje sportom u gradu, poručili su u Akciji mladih.


Trenutačna vlasnička struktura je takva da Social sport ima 580.100 dionica(70 posto), a Grad Rijek 248.606 dionica (30 posto).


– Najavljujemo pokretanje službene inicijative u Gradskom vijeću Grada Rijeke za prodajom pet posto minus jednu dionicu ukupnih dionica kluba, koje bi se javnom prodajom prepustile građanima, navijačima HNK Rijeke koji bi postali mali dioničari kluba. Ovom prodajom Grad Rijeke zadržao bi u posjedu kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, a navijači kluba dobili bi priliku postati suvlasnici najdražeg kluba.


Prodajom 41.430 dionica sportskog dioničkog društva Hrvatski nogometni klub Rijeka po nominalnoj cijeni od 100 kuna Grad Rijeka bi uprihodovao oko četiri milijuna kuna, odnosno oko 2,9 milijuna kuna nakon uplate zakonski određenih 30 posto u državni proračun. Smatramo da tih skoro tri milijuna kuna koje bi uprihodovao gradski proračun, treba vratiti u sport, ulaganjem u sportsku infrastrukturu, omladinske pogone sportskih klubova i pomoć sportskim klubovima za osobe s invaliditetom.


Navijači Rijeke, ovim činom dobili bi priliku čvršće se povezati s klubom, a gradski proračun dobio bi više prostora za ulaganje u sport i sportske klubove, zaključili su u Akciji mladih.