Dan planeta Zemlje

Akcija čišćenja okoliša u Jelenju okupila 227 sudionika

Sanja Gašpert

Snimili Vedran KARUZA i Općina Jelenje

Snimili Vedran KARUZA i Općina Jelenje

Velika akcija počela je u devet sati ujutro, a završila je okrjepom u 13 sati. Općina Jelenje je za sve sudionike osigurala logističku podršku i potrebit materijal, kao i ručak. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada



JELENJE Više od 200 sudionika, točnije njih čak 227, sudjelovalo je u subotnjoj velikoj akciji čišćenja okoliša na području općine Jelenje, koju su, u sklopu Dana planeta Zemlja organizirali Općina Jelenje, Turistička zajednica Općine Jelenje i Komunalno društvo Jelen.


Akciji su se odazvali brojni mještani, vatrogasci, lovci, umirovljenici, aktivisti Crvenog križa, darivatelji krvi, sportaši, djeca i mladi i drugi. Aktivno su se uključile udruge Odbojkaški klub Rječina, Ženski Boćarski klub Rječina, Planinarsko društvo Obruč, udruge branitelja s područja Općine Jelenje, KUD Zvir Jelenje, Stolnoteniski klub Rječina, Lovačko društvo Jelen, Konjički klub Vodičajna, tvrtka GroEx te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac Jelenje.



Velika akcija počela je u devet sati ujutro, a završila je okrjepom u 13 sati. Općina Jelenje je za sve sudionike osigurala logističku podršku i potrebit materijal, kao i ručak. Čistilo se devet kritičnih punktova u Dražicama, Podhumu, Podkilavcu, Trnovici i Lukežima, gdje su uočena divlja odlagališta otpada.





– Jako smo zadovoljni odazivom, jer su naši mještani u velikom broju dali doprinos očuvanju okoliša u kojem žive. Sakupili smo pedesetak kubika otpada, uglavnom automobilskih guma, sanitarije, bijele tehnike, građevinskog otpada. Upravo zbog toga ćemo uskoro krenuti s postavljanjem video nadzora na problematičnim lokacijama gdje se stvaraju divlji deponiji. Također, povećat ćemo novčane kazne za počinitelje, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja koji je sa svojim suradnicima također sudjelovao u akciji.


Inače, sama je akcija počela dan ranije, u petak, kada je organizirano čišćenje divljeg odlagališta u Dražicama – Dubina, gdje je također prikupljeno blizu pedeset kubika otpada.



– Krenulo je dugo najavljivano »čišćenje i pospremanje« divljeg deponija Dubina, koji se nalazi na području Općine Jelenje, a vlasnik je Republika Hrvatska. Primorani smo na sanaciju o vlastitom trošku jer je prostor zaista zapušten i Republika Hrvatska se na adekvatan način ne brine o svojoj imovini. Već prvi dan otpremljeno je više od 50 kubika glomaznog otpada. Akcija se nastavlja kroz cijeli sljedeći tjedan i ukupno će biti utrošeno 100.000 kuna za tu namjenu, kako bi se navedeni prostor barem djelomično doveo u red. Na navedeni prostor Općina Jelenje će kroz koji tjedan ugraditi i sigurnosne kamere, kako bi se na adekvatan način navedeni prostor mogao kontrolirati, kazao je načelnik Marčelja, dodajući kako glavni krivac za divilji deponij zasigurno nije domicilno stanovništvo, nego građevinske tvrtke iz cijele regije koji na to područje ilegalno odlažu otpad.