Grad na brege

Advent s najljepšim pogledom: Pogledajte kako je zasvjetlila kastavska bajka

Slavica Kleva

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER



Bajka u Kastvu, »Advent s najljepšim pogledom« započela je sinoć paljenjem raznobojnih lampica koje su osvijetlile ne samo stare zidine Crekvine već cijelu gradsku jezgru i dale mu neki poseban mističan ugođaj.


Vidjeti razdraganost i veselje na dječjim licima u trenutku odbrojavanja do paljenja lampica s gradonačelnikom Matejom Mostarcem? Neprocjenjivo! Pravo zimsko vrijeme doprinijelo je da se Kastavci, ali i mnogobrojni posjetitelji odluče doći na otvaranje kastavskog Adventa i uz čašu toplog napitka uživaju u čaroliji. Otvorio se sinoć i Ured Djeda Mraza, ali uz prisustvo Bake Mraz čime je zapravo i službeno započeo svakodnevni rad Ureda najdražeg Djeda. Baka Mraz je vrlo brzo povela djecu na Forticu, gdje su svi zajedno uživali u trenutku svečanog paljenja lampica Adventskog parka.


– A znate da smo mi žene nestrpljive i da moramo svugdje biti prve, povikala je Baka Mraz, uhvativši dječicu za ruke prošetavši s njima do Fortice. Atmosferu je zagrijala Kastavka Antonela Doko otpjevavši dvije božićne pjesme, a onda su u nebo poletjele »bijele pahuljice« iz topa.




Nedugo zatim pokrenute su atraktivne Visualia instalacije.


Sinoćnjim svečanostima započeo je Advent na Kastvu koji ove godine donosi brojne novosti i programe. U prvom redu to je atraktivan mapping na Crekvini, novoj lokaciji održavanja adventskih događanja. Fortica će i dalje biti mjesto na kojem će biti smještena pozornica za glazbene programe, a uz nju i uz predivan pogled na Kvarner tu će biti i adventske kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom.



Manifestacija će posebne i atraktivne sadržaje Visualije ponuditi pod Ložom gdje će se svi moći zabaviti i igranjem interaktivne igrice, a posebno je atraktivno dekoriran grad od Volte pa do Crekvine. Najmlađi će se moći fotografirati s Djedom Mrazom u njegovom Uredu, ali i slati mu pisma, pronaći svoje mjesto za zabavu, a u suradnji s partnerom Cicibanom organizirat će se igraonice i nagradna igra.


Ured će biti otvoren svakodnevno od 16 do 20 sati. Svečani doček Djeda Mraza u Kastvu bit će 22. prosinca, a prošlogodišnje »patentirano« događanje »Ispraćaj Djeda Mraza« održat će se 29. prosinca, pa ovo originalno događanje, ne treba sumnjati, zasigurno će privući pozornost brojne publike, baš kao i završna manifestacija »Zadnje polne va Kastve«.