Gastro ponuda

Advent na Trgu sv. Barbare: Jeste li već probali riječki Torpedo – burger?

Biljana Savić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Posebna adventska ugostiteljska ponuda organizirana na Trgu sv. Barbare



RIJEKA Željeli su adventsku, ugostiteljsku i turističku ponudu u Rijeci obogati nečim autentičnim, a u tome i uspjeli, pa su Public Pub i ugostitelj Sandro Lojić-Ajkula organizirali Advent na Trgu sv. Barbare. Public Pub organizator je glazbenog programa i raznih događanja, a Sandro Lojić- Ajkula osmislio je riječku verziju american burgera nazvanu Torpedo-burger. Torpedo burger sastoji se od 100 posto junetine, a jedna od specifičnosti mu je duguljasto pecivo umjesto okrugloga. Ni adventska kućica nije uobičajena, bijela – oslikao ju je ponajbolji riječki graffit writter Edi Gustin. Također, u oslikanoj adventskoj kućici na Trgu sv. Barbare ne nude se fritule, već mini krafne.


Jedan od organizatora i voditelj Public Puba Damir Radović pripovijeda nam da su na ideju za organizaciju programa u vrijeme adventa došli prošle godine nakon što im se nekolicina prodavača iz adventskih kućica na Korzu žalila na nezainteresiranost Riječana za njihove proizvode i usluge.


– Zaključili smo da bi možda više smisla imalo adventsku ponudu i programe smjestiti po riječkim trgovima u starom gradu, nego na Korzu koji je promenada šetača koji se u pravilu ne zaustavljaju. Budući da je jedna naša terasa smještena na Trgu sv. Barbare, odlučili smo samoinicijativno organizirati program i ponudu na trgu, s idejom da božićni duh bude obojen nečim autentičnim, baš riječkim. Svim proteklim i nastupajućim aktivnostima koje planiramo na trgu, željeli bismo skrenuti pozornost na zapuštenost dijelova našeg trga, posebno onog prolaza koji spaja Trg svete Barbare i Koblerov trg, koji građani »od milja« zovu znakovitim imenom Urinov prolaz, a nalazi se ispod simbola Rijeke, gradske ure, kaže nam Radović i ističe da im je želja sličnu priču ponoviti i za Riječki karneval, a još ozbiljniju i ambiciozniju tijekom ljeta. Za nedjelju, 17. prosinca, uz pomoć građanske inicijative »Urbani separe« na Trgu sv. Barbare bit će održan buvljak i razmjena dječjih igračaka.