Okončana pauza

“Zvonko” opet piše o životu crikveničke škole

Nataša Car

Snimila Nataša CAR

Snimila Nataša CAR

Stranice su ispunjene svim važnim događanjima iz protekle školske godine, poput Državnog natjecanja iz biologije održanog u crikveničkoj školi, Dječjeg božićnog sajma, putovanja...



CRIKVENICA Nakon sedam godina stanke, školski list »Zvonko« ponovno je ugledao svjetlo dana, i to u mjesecu kada se obilježava 106. godišnjica rođenja akademskog kipara, slikara i profesora Zvonka Cara po kojem je škola dobila ime. Na svečanom predstavljanju prvi primjerak uručen je nekadašnjoj glavnoj urednici lista, umirovljenoj profesorici Mileni Blažić Knez.


Najnoviji, 19. broj školskog lista »Zvonko« predstavljen je u OŠ Zvonka Cara, a donosi sažetak školske godine 2017./2018. Posebnost ovog izdanja je to što je riječ o prvom broju nakon dugogodišnje stanke, a velike zasluge za ponovno pokretanje »Zvonka« ima nova glavna urednica, profesorica njemačkog jezika Sanja Krešić.


Naime, Krešić je zajedno s novinarskom skupinom, svojim kolegama i drugim suradnicima udahnula novi život omiljenom listu školaraca. Na predstavljanju novog broja zahvalila je svima koji su pridonijeli stvaranju ovog izdanja te se osvrnula na kreiranje »Zvonka«.


Školska kronika




– Nije lako zabilježiti jednu školsku godinu u 52 stranice A4 formata, izdvojiti sve one važne trenutke koji čine život škole – naglasila je Krešić, prisjećajući se dinamičnog, novinarskog načina rada, uz kratke rokove, lektoriranje tekstova u zadnji čas i prekopavanje galerija u potrazi za što boljom fotografijom.


Trud se isplatio i novi »Zvonko« je tu. Naslovnicu krasi slika murala na stepenicama škole koji je izradila likovno-grafička skupina pod vodstvom profesorice Alison Mavrić dok su stranice ispunjene svim važnim događanjima iz protekle školske godine, poput Državnog natjecanja iz biologije održanog u crikveničkoj školi, Dječjeg božićnog sajma, putovanjima po Hrvatskoj i inozemstvu te mnogim drugim nezaboravnim trenucima.


Zadovoljstvo novim brojem izrazila je i ravnateljica škole Desiree Pečaver koja je naglasila da u mjesecu ljubavi imaju više razloga za veselje.– Osim što smo otvorili našu školsku sportsku dvoranu, izašao je naš »Zvonko« u kojem ćemo moći popratiti sve važne aktivnosti u životu škole u jednoj školskoj godini. To nam je jako nedostajalo svih ovih godina – rekla je Pečaver te dodala da se nada da će već sljedeće godine list sudjelovati na županijskoj smotri LiDraNo.


Još jedna priča za sljedeće izdanje su i aktivnosti školske zadruge Zvončice koja se prošli tjedan počela pripremati za natjecanje školskih zadruga koje slijedi u travnju. Domaćin je ove godine OŠ Trsat, a tema natjecanja su okovratnici.U OŠ Zvonka Cara odlučili su raditi Klotildin nakit, a uz ogrlice izrađuju naušnice, broševe i ostali nakit, kao i ukrasne vrećice i kutije u koji će ga pakirati. Po nadvojvotkinji Klotildi nazvan je prvi crikvenički hotel koji je 1891. godine podignuo Ivan Skomerža.


Učenička redakcija


Ravnateljica je potom prvi primjerak uručila umirovljenoj profesorici Mileni Blažić Knez koja je nekada uređivala »Zvonka«.– Jako se radujem! Veseli me što će »Zvonko« opet kročiti i šetati našom školom – rekla je Blažić Knez.

Cijeli program bio je obogaćen glazbenim točkama velikog i malog zbora, bivše učenice Chiare Pečaver i Plesne skupine »Libre«. Nakon predstavljanja, uslijedio je domjenak za učenike i djelatnike škole, kao i sve posjetitelje.


Uz glavnu urednicu, za stvaranje novog »Zvonka« zaslužni su članovi uredništva Nika Šnjarić, Nika Starčević, Carmen Benić i Petar Car te novinarska skupina »Zvonko« koju uz navedene učenike čine Luciana Peričić, Sofija Lekaj, Adna Mulalić, Alba Leona Čačić, Natali Rogić i Mila Ilijanić. U kreaciji lista sudjelovali su i učitelji suradnici, ravnateljica te mnogi vanjski suradnici.