Hvalevrijedna inicijativa

Vrijedne ruke doskočile nestašici: Djelatnice Crvenog križa u Novom sami šiju zaštitne maske

Franjo Deranja

foto: Franjo Deranja

foto: Franjo Deranja

 Okupili smo volontere i akcija je krenula sa šivanjem u prostoru Crvenog križa u Novom Vinodolskom, a u akciju šivanja će se uključiti i volonterke iz Bribira i Grižana. Kako je krenulo, bit će maski za naše potrebe, ali i za šire područje – naglašava Vesna Đujić.



NOVI VINODOLSKI – Od početka izbijanja epidemije koronavirusa zaposlenici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa, gradskih i općinskih društava, u ovom primjeru Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, temeljne sastavnice Civilne zaštite, obavljaju iznimno velik broj poslova i aktivnosti.


– Što se tiče Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski i Crvenog križa Vinodolske općine, mogu reći da smo mi i naši članovi uključeni u oba ova Stožera civilne zaštite i dali smo se na raspolaganje s djelatnicama i volonterima. Budući da u našim sredinama još uvijek nema zaraženih, već mali broj osoba u samoizolaciji, mi smo u neprekidnom stanju pripravnosti – kaže ravnateljica GD-a Crvenog križa Novog Vinodolskog Vesna Đujić.


– Održali smo sastanak s volonterima i objasnili im, prema napucima HCK-a, što nam je zadaća – aktivnosti na granicama, pomoć socijalno ugroženima, obilazak starijih i nemoćnih, rad u skladištima na pripremi i distribuciji potrepština, ali sve u dogovoru sa stožerima Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine – dodala je Vesna Đujić.




Zaključak stožera Vinodolske općine je da starije i nemoćne obilaze gerontodomaćice, uz pomoć i potporu DVD-a San Marino iz Novog Vinodolskog, može ih se kontaktirati na brojeve 051/248 867 i 091/248 8670. U Novom Vinodolskom je oformljen i call centar koji je na raspolaganju 24 sata, i to na broju 0800/200 051.


– U cilju zaštite zaposlenika i volontera potrebna je i zaštitna oprema, dezinficijensi, rukavice i maske, koje je teško nabaviti, tako smo došli na ideju da krenemo sa šivanjem maski koje se trenutačno ne mogu nabaviti nigdje. Okupili smo volontere i akcija je krenula sa šivanjem u prostoru Crvenog križa u Novom Vinodolskom, a u akciju šivanja će se uključiti i volonterke iz Bribira i Grižana. Kako je krenulo, bit će maski za naše potrebe, ali i za šire područje – naglašava Vesna Đujić.


Crveni križ pruža i psihološku pomoć osobama u samoizolaciji na telefon 099/661 4706.


– U dogovoru sa stožerima, naša uloga je i dostava osnovnih prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i lijekova, za obitelji i osobe koji nemaju bližnjih da im to odrade. Apeliramo na građane da se čuvaju, po uputama koje svakodnevno dobivaju iz medija, svi koji su došli iz drugih država da se jave nadležnim tijelima radi zaštite sebe i drugih, a ako imate spoznaju da se osobe u samoizolaciji ne pridržavaju uputa, prijavite ih u policijsku postaju – rekla je Vesna Đujić.