Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Zabavno, ali i korisno

U Selcu počela Mala škola brodogradnje

Foto: Nataša Car
Foto: Nataša Car
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 13:45 2019-07-09T13:45:37+02:00

U idućim danima djeca će izrađene dijelove sklopiti u završnu konstrukciju, a u petak slijedi porinuće »Selaškinje« u more

SELCE - Dvadesetak djece izradilo je jučer prve dijelove broda koji bi trebao biti izgrađen do petka, kada će u sklopu manifestacije (Sr)etno Selce biti porinut u more. Izgradnja barke dio je male škole brodogradnje na kojoj djeca imaju priliku naučiti kako napraviti plovilo služeći se alatima kojima su se koristili njihovi preci.

Teorija za uvod

Petodnevna radionica StolArt – Mala škola brodogradnje zainteresirala je mnogobrojnu djecu koja će imati priliku zajednički izgraditi barku vlastitim rukama. Nesvakidašnja radionica nudi pogled u prošlost, kako je nekad izgledao život uz more i koliko vremena, truda i vještina je trebalo majstorima da sagrade brod.

Uvod u radionicu bio je teorijski dio u kojem su polaznici naučili nešto o tradicionalnoj hrvatskoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest. Nije trebalo dugo da mališani prionu poslu. Voditelj radionice Davor Mihalić upoznao ih je s dijelovima od kojih je sastavljen brod koji su ubrzo krenuli izrađivati.

– Jutarnji dio prvog dana prošao je odlično, djeca su pokazala velik interes. U početku su bila suzdržana jer nisu znala što ih čeka, no opustila su se nakon što su krenula raditi – objasnio je Mihalić.

Djeca uzrasta od 9 do 14 godina kombiniraju rad i igru i to će ovaj tjedan moći raditi svaki dan od 9 do 13 te od 17 do 20 sati.

– Svaki dan napravit će se nešto novo i vidjet će se napredak – istaknuo je Mihalić. U idućim danima djeca će izrađene dijelove broda sklopiti u završnu konstrukciju koju će potom zaštititi i na nju početi nanositi boju. Na obojen brod montirat će se dodatna oprema, poput jedra i konopa, a u petak slijedi svečano porinuće »Selaškinje« u more.

– Nadamo se samo dobrom vremenu u petak – zaključio je voditelj radionice.

Pozitivne reakcije

Radionica je privukla i pažnju prolaznika koji redovito »škicnu« kako bi vidjeli što djeca rade, a reakcije su vrlo pozitivne.

– Ovo je prava ljetna zanimacija za djecu, baš ih je lijepo vidjeti – komentirala je jedna gospođa dok je prolazila Obalom hrvatskih branitelja. Djeca ovom aktivnošću uistinu na zabavan način uče nešto korisno, ali i tradicionalno.

Tjedan edukacije, zabave i stjecanja novih znanja i vještina organizirali su Turistička zajednica Grada Crikvenice i StolArt. Suorganizatori su Jedriličarski klub Jadro Selce i Jedriličarsko društvo Val Crikvenica. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Eko-Murvica i Županijska lučka uprava Crikvenica, a partneri u projektu Nautika Kranjec, Kleiberit, Sika, Galeb, Bosch i Bauhaus.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.