"Žrnovnica" opet isključila potrošače zbog tuđeg duga

U Novom Vinodolskom i stanari Ledeničke na +40 bez vode

Ivor Balen

Umjesto da tuže, oni se pokušavaju naplatiti pod prisilom zatvaranja vode, kažu ogorčeni stanovnici od kojih su mnogi uredno platili vodu, ali im je ipak isključena zbog starih dugova koje su ostavljali i bivši vlasnici stanova i zbog toga što dio aktualnih vlasnika ne podmiruje račune



NOVI VINODOLSKI  Problemi s isključenjem vode u Novom Vinodolskom ovoga ljeta ne postustaju. Dok su stanari kompleksa Hitmarina uspjeli spriječiti isključenje u subotu, stanovnici dijelova Ledeničke ulice na rekordnim temperaturama već danima žive bez vode u svojim stanovima. Osuđeni su na dotok iz hidranta postavljenog na početku ulice, do kojeg pojedincima, a među stanarima ima i starijih i bolesnih osoba, nije lako ni hodati, a kamo li vući kante vode.


 Kako tvrde, da bi stvar bila gora, mnogi od njih su uredno platili vodu, ali im je Vodovod Žrnovnica svejedno isključio dotok, bilo zbog starih dugova koje su ostavljali i bivši vlasnici stanova, bilo zbog toga što dio aktualnih vlasnika ne podmiruje račune. 


Ispaštaju svi


–  Pogledajte, sve sam platila, pogledajte, riječi su kojima nas je sa suzama u očima dočekala Štefanija Malečić, vikendašica iz Zagreba, gospođa u godinama sa zdravstvenim problemima, koja je od subote bez vode. 





Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović jučer poslijepodne je rekao da će do kraja dana svim stanarima biti puštena voda. 


– Dat je nalog, sve što je bilo zatvoreno se otvara, ili već jest otvoreno. Time smo pokazali ozbiljnost da problem želimo riješiti, kaže Uremović. 


Na pitanje kako je moguće da je, kako tvrde stanari, samo dio duga plaćen, Uremović kaže da je u pojedinim slučajevima potpisana dinamika isplate. 


– Problem je u tome što u tim zgradama nisu regulirani odnosi, odnosni nismo imali podatke o suvlasnicima koje sada polako prikupljamo. Od sada ćemo pribjegavati sistemu utuženja i ovrhe. Sada polako znamo tko su vlasnici i maksimalno idemo na individualizaciju, pa nitko neće ovisiti o susjedima i o tome tko plaća vodu, a tko ne. Po zakonu o vlasništvu, naime, dok se ne individualizira tko je dužan, svi odgovaraju solidarno, rekao je Uremović, napomenuvši da se do sada događalo da pojedinci ne mogu toliko vode platiti koliko je drugi mogu – ne platiti.  



–  Možda ima ljudi koji uopće ne plaćaju vodu, nisam ja policajac da to provjeravam. Unaprijed sam platila 30 kubika kada sam došla 23. srpnja, samo da mi ne isključe i ipak su mi isključili, dodaje Malečić dok otvara vodu iz špine u kuhinji i pokazuje da ništa iz nje ne curi. 


Njezin susjed iz zgrade preko puta, Tomislav Baburić, objašnjava da su se u zadnjih 10 do 15 godina brojni vlasnici stanova u ovim kompleksima zgrada u Ledeničkoj ulici (nekadašnja Prisika) promijenili, a i danas je mnogo onih koji ne plaćaju vodu, zbog čega ispaštaju svi.


– Recimo da polovica uredno plaća vodu, a polovica kasni, a oni onda isključe svima. Ima tu i starih dugova od kojih je 95 posto pod zastarom. Umjesto da tuže, oni pokušavaju naplatiti nešto pod prisilom zatvaranja vode. A ovdje živi dosta starih ljudi, invalida… Kada je voda u subotu isključena, nekoliko djece je imalo temperaturu, a voda je isključena. Osim toga, zašto vodu iskapčaju subotom, kada ne rade institucije kojima bismo se mogli obratiti. Zašto nam ne isključe recimo u ponedjeljak, pita se Baburić. 


U njegovom stubištu voda je ponovo uključena još isti dan, minule subote, i to nakon što su platili samo manji dio duga navedenog u obavijesti o isključenju koja je zalijepljena na vrata zgrade.


Plaćen dio duga


– Pisalo nam je da smo dužni 17.000 kuna, a platili smo 2.000 iz pričuve. Sreća je da se upraviteljica zgrade snašla, kaže Baburić. Na pitanje kako to da je samo taj mali iznos bio dovoljan – sliježe ramenima.


Gospođa Malečić međutim nije imala tu sreću, u njezinom stubištu trenutačno boravi tek manji broj stanara i naprosto se nisu uspjeli organizirati. 


Njima je na vrata »obješena« obavijest o dug od oko 7.000 kuna, od čega će također platiti manji dio.  Tko pije (vodu) a tko što, koliko i zašto plaća u Ledeničkoj ulici, doista je teško odgonetnuti.