Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Atrakcija

U Bribiru otvorene 19. Ljetne večeri

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 10:35 2019-07-10T10:35:29+02:00

Ove godine na rasporedu su tri večeri izvođača s područja Vinodolske općine s gostujućim orkestrima i ansamblima, tri književne večeri, večer klapske pjesme, dvije kazališne predstave i jedna interdisciplinarna predstava te nastupi mažoretkinja, orkestra i folklornog ansambla iz Slovačke

BRIBIR - Češki orkestar Ambito iz Pilsena i komorni zbor Kuželky zajedno su s domaćim KUD-om Bribir i griškim kantautorom Nevenom Barcem otvorili 19. Vinodolske ljetne večeri. Glazbeni program u Starom gradu u Bribiru uvod je u bogatu ljetnu manifestaciju kojoj je cilj kroz prigodne kulturne sadržaje udahnuti novi život u atraktivne građevine na području Vinodola. Ove godine na rasporedu su tri večeri domaćih izvođača s područja Vinodolske općine s gostujućim orkestrima i ansamblima, tri književne večeri, večer klapske pjesme, dvije kazališne predstave i jedna interdisciplinarna predstava te nastupi mažoretkinja, orkestra i folklornog ansambla iz Slovačke.

– Vinodolske ljetne večeri prvi put su organizirane 2000. godine u kaštelu Drivenik i drugim mjestima u Vinodolu, s ciljem da se u atraktivne prostore frankopanskih kaštela i mjesta instaliraju sadržaji koji će ih oživjeti glazbom i plesom te privući goste – rekla je voditeljica Ureda Turističke zajednice Vinodolske općine Alenka Spoja. Manifestacija se kroz godine razvijala i dobivala na kvaliteti. To je prepoznala i publika koja rado posjećuje događanja u sklopu ove manifestacije.

Program od 12 večeri

Ovogodišnje izdanje u Bribiru su otvorili gosti iz Češke. Prvi je nastupio orkestar Ambito iz Pilsena koji djeluje pod vodstvom Jana Podroužka. Orkestar redovito sudjeluje na natjecanjima i na njima osvaja brojne nagrade. Publiku u Bribiru oduševili su živom svirkom, a na repertoaru su se našle i pjesme popularne Abbe. Komorni zbor Kuželky djevojaka Pedagoškog fakulteta UJEP djeluje već 30 godina, a u tom je razdoblju također osvojio brojne nagrade.
– Nismo prvi put u Hrvatskoj, već smo prije nastupali ovdje. Sviđa nam se u Bribiru i zadovoljni smo nastupom – rekla je članica zbora te dodala da ostaju cijeli tjedan i da ih još čeka nastup u Crikvenici. S nastupima su nastavili na ovom području dobro poznati izvođači. Publici se predstavio Neven Barac, a potom je nastupio KUD Bribir.

Za ovo ljeto organizatori su pripremili čak 12 večeri. Manifestacija se dalje nastavlja s književnim večerima u Ethno hotelu Balatura. Kao i svake godine, gosti će biti poznati književnici i muzičari iz susjedne Slovenije, zatim Austrije i Amerike, rekla je Spoja. Prva književna večer sa Zoranom Predinom na rasporedu je 14. srpnja u 21 sat. Dva dana poslije zabava se seli u Grižane.

Klape poslastica

– Prostor ispred Kuće Klović u Grižanama pravo je osvježenje što se tiče vanjskih lokacija za održavanje koncerata, a samim tim ujedno i promocija Kuće gdje se nalazi jedinstvena zbirka, odnosno reprodukcije originalnih Klovićevih djela. Prošlih su se godina njemu u čast u okviru manifestacije organizirale »Klovićeve večeri«, a ove godine 16. srpnja nastupit će KUD »Dr. Antun Barac«, Neven Barac te gostujući orkestar Fantazia iz Slovačke – objašnjava Spoja.

Na rasporedu su i predstave. RI Teatar nastupa dva puta, komedijom »Crna kutija« i predstavom za djecu »Šumska bajka«. U driveničkom kaštelu prvi put se izvodi interdisciplinarna predstava o životu primorske žene. Manifestacija se dalje nastavlja gostovanjem KUD-a Ljuljačke iz Bjelorusije. Tu je i nastup mažoretkinja i puhačkog orkestra iz Slovačke, a manifestaciju će 4. rujna zatvoriti folklorni ansambl Slovacky. Posebna poslastica koja već godinama privlači brojnu publiku su klape.
– U sklopu Vinodolskih ljetnih večeri 23. kolovoza organizira se Smotra klapa u driveničkom kaštelu, koju već 14. godinu za redom organiziramo s klapom Tić iz Triblja – istaknula je Spoja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.