''More i ravnica''

Tradicija jača od zaborava: U Novom održan 10. susret folklornih i kulturno-umjetničkih društava

Franjo Deranja

Nastup članova KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog,  domaćina smotre / Snimio F. Deranja

Nastup članova KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog, domaćina smotre / Snimio F. Deranja



NOVI VINODOLSKI – U Novom Vinodolskom u subotu je održan tradicionalni 10. susret folklornih i kulturno-umjetničkih društava „More i ravnica“ na kojem su nastupili članovi folklornih skupina iz Hrvatskog primorja, Dalmacije i Slavonije.


Novljanskim Trgom Vinodolskog zakona orila se pjesma, uz zvuke tambura i pučkog instrumenta sopila, a u autentičnim narodnim nošnjama svakog od ovih gradova, mjesta i krajeva nastupile su skupine „Vatroslav Lisinski“ iz Crikvenice, KUD „Bribir“ iz Bribira, „Josip Kozarac“ iz Štitara, „Rečica“ iz Rečice, Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja iz Sinja i domaćini, članovi KUD-a „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog.


Sudionici smotre pokazali su da je tradicija u svim ovim mjestima i gradovima iz kojih dolaze jača od vremena i od zaborava, domaćini da su ustrajni u očuvanju svoje baštine, Bribirci marljivi u gajenju svojeg zanimljivog repertoara, a zapažen nastup ostvarili su originalnom koreografijom Crikveničani. Sinjani su vjerni svojem posebnom izvornom izrazu a Slavonci osvjedočeno upečatljivi i nošnjama i interpretacijom.




Prvu umjetničku priredbu ove vrsti i ovoga proljeća na otvorenom popratili su mnogobrojni posjetitelji među kojima su se našli i prvi ovogodišnji turisti koji se nalaze u Novom Vinodolskom.


Organizatori i domaćini bili su Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica i novljanski KUD „Ilija Dorčić“.