Kupci stanova u kompleksu Hitmarina ispaštaju zbog zaduženih investitora

Stanari elitnog naselja u Novom zbog tuđih dugova bez vode

Ivor Balen

Zbog nepodmirenih dugova za vodu i priključenje glavnih vodomjera, KD Vodovod Žrnovnica će 3. kolovoza obustaviti isporuku vode, što je izazvalo gnjev stanara, koji tvrde da su priključci obveza investitora, dvojca Milat-Brozičević



NOVI VINODOLSKI Na ulazna vrata zgrada stambenog kompeksa Hit marina u Novom Vinodolskom ovih je dana došla obavijest Komunalnog društva Vodovod Žrnovnica o obustavi isporuke vode 3. kolovoza u 8 sati.


Kako se ističe u obavijesti, naslovljenoj na stečajnog upravitelja tvrtke Hitmarina d.o.o. u stečaju Zdravka Sekija, voda će biti isključena zbog nagomilanih dugova Hitmarine, koji po tri različite osnove iznose oko dva milijuna kuna. 


  – Ukupan dug Hitmarine d.o.o. u stečaju za isporučenu vodu iznosi 114.899 kuna uvećano za zakonsku zateznu kamatu od 21.950 kuna. Napominjemo da je KTD Vodovod Žrnovnica već pretrpio štetu u iznosu od 404.383 kuna bez kamata za neplaćenu uslugu isporuke vode prije otvaranja stečaja, a sve zbog izlaženja u susret stanarima i odgađanja radikalnih mjera. Mora se dodati da s osnove izvršene usluge priključenja glavnih vodomjera dugujete ukupan iznos od 31.478 kuna, uvećano za zakonsku zateznu kamatu u iznosu od 2.360 kuna, a zbog neplaćanja nismo bili u mogućnosti niti završiti izradu pojedinačnih mjernih mjesta stanara. Pored ovog, a prema informacijama iz Odjela za financije Grada Novi Vinodolski, koji je naš većinski vlasnik, niste podmirili niti zakonsku obvezu za naknadu za priključenje u iznosu od 1.231.768 kuna, uvećano za zakonsku zateznu kamatu u iznosu od 169.140 kuna, stoji u obavijesti koja je izazvala gnjev stanara. 




  Riječ je o novom poglavlju zamršene priče o izgradnji kompleksa Hit marina, o čemu je Novi list u više navrata izvještavao.


Taj kompleks gradila je tvrtka Hitkomerc (kasnije preimenovana u Hitmarina), koja ja upala u velike financijske probleme, nije završila posao i na koncu je završila u stečaju, a ortaci u projektu, direktor Hitmarine Anton Milat iz Novog Vinodolskog i odvjetnik Branislav Brozičević iz Crikvenice – u zatvoru.  

Dvojac ostavio probleme


Njih dvojica iza sebe su ostavila niz problema koji se sada dalje zapetljavaju i raspetljavaju uz sudjelovanje stečajnog upravitelja Sekija, Udruge stanara kojoj je na čelu Željko Pazman, KTD-a Vodovod Žrnovnica i Grada Novog Vinodolskog. 


  Kako ističe Pazman u ime stanara, bit priče je u tome tko je dužan podmiriti naknadu za priključenje, što je treća i najveća, a kako se pokazuje i najvažnija stavka u obavijesti »Vodovoda Žrnovnica« o isključenju vode. 


  – U ugovoru o kupnji stana, a kvadrat je koštao i po tri tisuće eura, nema posebnih odredbi o tome da smo mi dužni podmiriti priključke, što znači da je to obaveza investitora, tvrtke Hitmarina. Međutim, stečajni upravitelj Seki nam je poslao primjerke ugovora o preuzimanju duga, kojeg niti jedan stanar nije potpisao. Tada su sastavili novi ugovor, kojeg su nazvali ugovor o preuzimanju ispunjenja, koji je imao isti cilj. Naravno da nismo potpisali te ugovore jer ne želimo plaćati tuđe dugove, ističe Pazman. 



Pročelnik za financije Grada Novog Vinodolskog Zoran Tomić, koji mijenja nadležnu pročelnicu, kaže da zakonski uopće nije upitno da je investitor dužan platiti priključke. Međutim, dodaje da je stav Grada da ih sada ipak moraju platiti stanari, pošto je investitor u stečaju.   – Mi jednostavno ne možemo biti taoci odnosa investitora i stanara. To vam je kao u slučaju legalizacije bespravne gradnje – plaća onaj kome treba, a ne onaj tko je nelegalno gradio. To je naš stav. Vodovod više ne može tolerirati dugove jer se, između ostaloga, postavlja pitanje zašto drugi plaćaju, rekao je Tomić.   Stečajni upravitelj Zdravko Seki jučer je bio nedostupan.


»Grace period«


S ciljem da otklone prijetnju isključenja vode, stanari su se 24. srpnja sastali s predstavnicima »Vodovod Žrnovnice« i dogovorili da će platiti troškove vode (u tom dijelu svoj dug niti ne negiraju) i sekundarnog i primarnog brojila za vodu (što bi omogućilo pojedinačna mjerenja za svaki stan), ali ne i dug za priključke. Nekoliko dana kasnije došla je obavijest o skorom isključenju… 


  – Bili smo konstruktivni i dogovorili smo da platimo sav dug za brojila, što je iznos povrat kojega bismo kasnije tražili od Hitmarine. Također bismo podmirili dug za vodu, jer naravno da ćemo platiti vodu koju smo potrošili, ali na način da svaki stan ima svoj vodomjer, a ne da svi troškovi idu na Hitmarinu. Na taj bi način svaki pojedinac proveo legalizaciju opskrbe vode. Svi smo bili zadovoljni dogovorom, ali onda ga je Grad Novi Vinodolski stopirao, rekao je Pazman. 


  Direktor Vodovoda Žrnovnice Igor Uremović napominje da je glavni problem u dugu za priključke, što je naknada koja se plaća Gradu. 


  – Mi smo potrošačima dali »grace period« od godinu dana, tijekom kojih se ništa nije riješilo. Taj rok je istekao 5. srpnja i sada slijedi to što slijedi. Obveze za priključke nisu izvršene i iako smo u jednom dijelu bili zadovoljni dogovorom, za priključke nemamo ingerenciju. A tko je dužan za priključke, to nije naša stvar, već stvar odnosa stanara i investitora. Svjestan sam da su stanari kolatelarna žrtva, ali moraju shvatiti da ćemo mi kršiti zakon ako njima ne obustavimo isporuku vode, pošto nisu plaćeni priključci, uz što su dužni i za vodu. Shvaćamo da je za te ljude to tragična situacija, ali moramo poštovati zakon, rekao je Uremović. 


  Pazman, pak, najavljuje tužbe i inspekciju. 


  – Slučaj smo prijavili Državnom inpektoratu i čeka se da doista dođe do zatvaranja vode, nekon čega oni mogu reagirati, odnosno utvrditi je li bilo osnove za zatvaranje. Nakon toga tužit ćemo Grad i stečajnog upravitelja jer su takse za priključke obaveza tvrtke Hitmarina, a ne naša, rekao je Pazman.