'Čista sreda'

Spaljeni novljanski mesopusti Memo i Tablet

Franjo Deranja

Picimorti su nosili mesopusta do mjesta izvršenja presude / Snimio Marko GRACIN

Picimorti su nosili mesopusta do mjesta izvršenja presude / Snimio Marko GRACIN

Pozdrav pred »tužnim zborom« na mjestu spaljivanja, na ušću Suhe ričine, održao je Velibor Topolovec, koji je ujedno i autor ovogodišnjega »žitka«



NOVI VINODOLSKI  Nakon »veličanstvenog sprogoda«, u kojem je na Čistu sredu bilo više stotina Novljana, spaljen je mesopust. Zapravo, izgorjela su oba, i mesopust »velikih« mesopustara, Memo, pa onda i mesopust malih mesopustara, Tablet.


Do mjesta izvršenja presude nosile su ih vrlo službene osobe – Picimorti. Pozdrav pred »tužnim zborom« na mjestu spaljivanja, na ušću Suhe ričine, održao je Velibor Topolovec, koji je ujedno i autor ovogodišnjega »žitka«, osude mesopustu u tradicijskom stihu osmercu i na novljanskoj čakavštini.


Prije toga povorka je prošla gradom i triput oko koprivića, u središtu, na Trgu Vinodolskog zakona. Ispraćaju su nazočili i ugledni i rijetki gosti.


Snimio Franjo DERANJA


Snimio Franjo DERANJA





Pa onda dvojica braće uz koje se vezuje također određeni kuriozitet. Ovi prvi su dvojica predsjednika – SAD-a i Sjeverne Koreje, a tu su bila i dvojica braće Baričevići, koje se može svrstati među najmlađe mesopustare, i to iz dvaju mjesta.


Lovro (na fotografiji desno) je ove godine u mesopustarima Donjeg Zagona, a Matko među novljanskim mesopustarima. Mama je iz Novog Vinodolskog, a tata iz Donjeg Zagona.


Da bude sve kako treba, jedan su drugoga ove godine i pozdravili, i to »službeno«, jedan u jednoj, a drugi u drugoj skupini u odorama.


Prema pučkom vjerovanju, ako dim od mesopustove zapaljene slame ode prema moru, bit će sljedeća godina rodna za ribare, a ako ode prema kopnu, bit će dobra za poljodjelce, kolikogod ih još malo ima?!


Sve je, na koncu, završilo u velikom stilu i u znaku tradicije koja se u Novom Vinodolskom njeguje i čuva već stoljećima!


Povorka kroz Novi Vinodolski  / Foto M. GRACIN


Povorka kroz Novi Vinodolski / Foto M. GRACIN