Dugovječni brat i sestra

Sestra napunila stotu, stariji brat proslavio 102. rođendan

Franjo Deranja

Josip, koji je, eto, stariji brat i zaslužuje čestitke u povodu njegovih punih 102 (čitaj: stotinu i dvije) godine a to znači, primjerice, za one koji su ljubitelji nogometa, pa onda možda i simpatizeri jednog od najpoznatijih klubova „na svitu i okolici“, rođen je kada i splitski „Hajduk“! Ili, iste godine kada je u SAD-u utemeljen automobil marke Chevrolet.



SELCE Kada na vratima ugledate gospođu u ozbiljnoj dobi, a to je Jelena koja je nedavno napunila sto godina, ne treba nagliti s čestitkama: zna se tko je stariji brat u istoj kući?! To je Josip Kršul koji upravo slavi 102. rođendan! E, pa onda treba ići redom i čestitati najdugovječnijim Selčanima, ali prvo –  Josipu! Jelena Jeličić, kao mlađa sestra, malo će pričekati, zar ne?! Ali, oboje zaslužuju iskrene i tople čestitke jer, kada ih se pogleda, onako malo pobliže, pred vama su ljudi koji pamte neke davne godine s početka prošlog stoljeća. Oboje – i Josip i Jelena – rođeni su prije početka Prvog svjetskog rata!


Josip, koji je, eto, stariji brat i zaslužuje čestitke u povodu njegovih punih 102 (čitaj: stotinu i dvije) godine a to znači, primjerice, za one koji su ljubitelji nogometa, pa onda možda i simpatizeri jednog od najpoznatijih klubova „na svitu i okolici“, rođen je kada i splitski „Hajduk“! Ili, iste godine kada je u SAD-u utemeljen automobil marke Chevrolet.


No, da i mi imamo svojeg čovjeka koji će, također, krenuti u svijet, ali iz Selca, i to već zarana, govori Josipov životni put.




Nakon školovanja – Selce, Crikvenica – u osnovnoj i srednjoj školi, Josip uči za električara u Beogradu. Za radiotelegrafista ide na tečaj u Šibenik, a na brod „Zvir“ slijedi uskoro ukrcaj u Rotterdamu. Do pred početak Drugog svjetskog rata plovi a onda ga svjetski vojni sukob zatiče u Galwestonu (Texas) gdje se javlja u američku vojsku. Ono što se ovdje mnogo godina kasnije gleda u ratnim filmovima, američko-japanske vojne operacije Josip proživljava i u njima sudjeluje, pa je tako njegov osobni doprinos uslijedio, nakon Hawaiia, i u borbama Amerikanaca za značajni lokalitet Iwo Jimu!


Nakon rata vraća se u SAD, u Kaliforniju. Još od trenutka javljanja u američku vojsku ima američko državljanstvo a kasnije regulira i svoje zavičajno, hrvatsko! Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju uređaja za telekomunikacije. Ženi se Milicom, ili Milenom, Amerikankom naših korijena. Prije deset godina Milica-Milena je umrla a Josip se prošle godine vratio u svoje rodno Selce.


O njemu i njegovoj sestri Jeleni (udanoj Jeličić) proteklih godina brine Jelenin sin Žarko, rođen 1954. godine koji je, zahvaljujući svojem ujaku Josipu Kršulu, vidio u više navrata SAD, dok je Josip, također, navraćao u zavičaj.


Danas su i Josip i Jelena na istoj adresi, u kući u kojoj su se i rodili – Josip 1911. a Jelena 1913. godine. To jer Ulica Andrije Kršula 61.


Ako se kaže da život piše romane, onda se to u stvarnosti i u mnogo čemu dogodilo i s Josipom i sestrom mu Jelenom:  otac im, Jakov, sa sinom imenjakom bio je otišao u Peru (Južna Amerika) i tamo su zauvijek ostali, a Josip, dok je živio i radio u Americi, sestra mu Jelena radi u Selcima, u Domu za nezbrinutu djecu, koji su zvali „Američki dom“. Kasnije to je bio Hotel „Jadranka“ koji je, pak, u vrijeme Domovinskog rata bio Stožer HV-a, a danas je to na Crikveničkoj rivijeri jedini petozvjezdani hotelski objekt, Hotel „Amabilis“.


Predstavnice selačke Podružnice umirovljeničke Udruge Grada Crikvenice i Vinodolske općine posjetili su u utorak poslijepodne, u povodu 102. rođendana, najstarijeg člana i sugrađanina na svojem području, Josipa Kršula, i njemu –ali i njegovoj sestri Jeleni Jeličić – čestitali lijepe godine i rođendane: Josipu 102., a Jeleni – s malim zakašnjenjem – stoti rođendan!