Najdugovječnija sportska priredba

Rekordan broj plivača na 107. plivačkom maratonu Šilo-Crikvenica: Plivala čak 464 maratonca

Biljana Savić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



CRIKVENICA Danas je otplivan 107. Plivački maraton Šilo-Crikvenica. Ovaj najstariji maraton u Hrvatskoj i najdugovječniju sportsku priredbu u Crikvenici koja se tradicionalno održava na Veliku Gospu plivao je rekordan broj natjecatelja, čak 464, iz praktički cijeloga svijeta – Australije, Austrije, Češke, Francuske, Irske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rusije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Hong Konga i Hrvatske. Od 1998. godine maraton ulazi u program CRO – CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja te se boduje za natjecanja, pa su nastupili profesionalci, veterani, amateri i ljudi željni zabave i istraživanja vlastitih mogućnosti.


Dužina plivačke staze iznosi 3.500 metara, start je bio u 10 sati u moru uz rivu u Šilu na otoku Krku, a cilj na Gradskom plivalištu u Crikvenici, gdje je plivače dočekivala mnogobrojna publika.





Završetak natjecanja bio je u 11 sati i 30 minuta, kad je vrhovni sudac označio kraj maratona, no oni koji su ga još uvijek plivali bili su pod budnom paskom barkariola i liječnika. 


Grgo Mujan, 18-godišnjak (KDP Split) pobjednik je u muškoj konkurenciji s rezultatom 41 minutu i 30 sekundi. Drugoplasirani Crevatin (22), Talijan koji trenira u KPD-u Primorje zaostao je deset sekundi za pobjednikom, dok je treći 16-godišnji Slovenac Rok Pečar s rezultatom 41 minutu i 52 sekunde.



Među ženama najbrža je bila Doris Beroš (23), članica KPD-a Split. S rezultatom od 43 minute i 45 sekundi u ukupnom plasmanu je peta, jer su od nje bila brža samo četiri muškarca. Druga je 16- godišnja Antonia Buličić, također iz KPD-a Split s 44 minute i 18 sekundi, a treća je »primorjašica« Gaia Peracca (35) kojoj je do cilja trebalo 45 minuta i 18 sekundi.


Opširnije u tiskanom izdanju