Crikveničko poduzeće u stečaju

Radnici Jadrana traže jamstva da će konačno dobiti svoj novac

Anto Ravlić

Mario Vukelić inzistira da se stečajni plan ne prihvati sve dok se ne ispravi po njemu sporna klauzula, a to je isplata »prema mogućnostima društva« zbog čega traži preciznije definiranje isplate duga



CRIKVENICA O Jadranu će vijećati crikvenički vijećnici i gotovo sigurno dati potporu planu da se dugovi prema Gradu Crikvenici pretvore u dionice novog »Jadrana«. U petak je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano ročište na kojem bi se mogao prihvatiti stečajni plan, što je veliki korak ka izlasku iz stečaja. Prođe li prijedlog stečajnog plana, moguće je da »Jadran« izađe iz stečaja već u listopadu.


Najveći vjerovnici podržali su plan da se dug »Jadrana« veći od 500 milijuna kuna pretvori u dionice. Među vjerovnicima je i 800 sadašnjih i bivših radnika koji potražuju od »Jadrana« u stečaju oko 70 milijuna kuna. Velik dio radnika podržava plan ozdravljenja »Jadrana«, a dio radnika podržava plan u smislu održavanja »Jadrana« kao cjeline, ali ne podržava način na koji je planirano namirenje duga bivšim i sadašnjim djelatnicima.


Mario Vukelić inzistira da se stečajni plan ne prihvati sve dok se ne ispravi po njemu sporna klauzula. Naime, u prijedlogu stečajnog plana stoji da će se radnicima, kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, isplatiti 50 posto utvrđenog duga u novcu u roku od 60 mjeseci od pravomoćnosti stečajnog plana, a prema mogućnostima društva. Za Vukelića je sporna odredba »prema mogućnostima društva« i traži preciznije definiranje isplate duga.




Milorad Barac se pita postoji li još ijedno poduzeće u Hrvatskoj koje je radnicima dužno 18 godina za plaće i otpremnine. Barac podsjeća da se u 18 godina agonije puno radnika razboljelo, a zbog neimaštine i duga »Jadrana« nisu mogli platiti adekvatno liječenje.


– »Jadran« se sudi sa svojim djelatnicima koje je sud u Crikvenici gruntovno upisao na nekretnine »Jadrana«, a mi to čuvamo kao jedinu garanciju. Svi sudski sporovi vode se samo sa jednim ciljem, a to je nasamariti radnike i dati im čim manje, ističe Barac podsjećajući da su preko noći isplaćeni radnici Brodogradilišta Kraljevica u iznosu od 60 milijuna čija je stečajna upraviteljica također Marija Ružić, stečajna upraviteljica »Jadrana«.


Vukelića i Barca podržava 14 radnika koji su svojim potpisima stali iza njihovih stavova.