Poduzetništvo

Posjetili smo OPG Anić iz Krasna: ‘Nećemo se obogatiti od proizvodnje sira, ali možemo živjeti’

Dorotea Prpić

Samo daj Bože zdravlja, mi smo sretna obitelj – Perica i Nikolina Anić / Snimila Dorotea PRPIĆ

Samo daj Bože zdravlja, mi smo sretna obitelj – Perica i Nikolina Anić / Snimila Dorotea PRPIĆ

Zahvaljujući novcu iz programa Ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, Anićevi su nedavno nabavili i novi traktor i prikolicu vrijedne 50 tisuća eura



KRASNO OPG Anić iz Krasna je na natječaju Ministarstva poljoprivrede iz programa Ruralni razvoj, mjere namijenjene potpori mladim poljoprivrednicima dobila sredstva za nabavu novog traktora vrijednog 50 tisuća eura, a ugovor o dodjeli sredstava koja im u cijelosti pokrivaju nabavu traktora i prikolice nedavno su potpisali na Plitvicama.


Vlasnici OPG-a Anić, Nikolina i Perica Anić, ne kriju zadovoljstvo.


– Ovaj traktor nam je jako bitan jer od tri, koliko ih sada imamo, jedva da bi jedan polovni sastavili. I prastari su, jedan iz 1971., drugi iz 1974., a treći iz osamdeset i neke. Neće više paliti, posebno zimi kada nam je potreban radi rukovanja s balama sijena – kažu supružnici Anić. Oni ove godine obilježavaju deset godina djelovanja svog OPG-a kojem je osnovna djelatnost proizvodnja i prerada mlijeka.




Njihova priča o kvalitetnom siru iz planinarskog mlijeka otpočela je slučajno. Peričina majka Katica ostala je bez posla i od mlijeka svojih dviju krava počela je praviti sir. Znanje je prenijela na snahu i sina, koji su odlučili od majčinog posla iz nužde osnovati siranu. U tome im je 2009. godine pomoglo Ministarstvo poljoprivrede s 200 tisuća bespovratnih kuna za opremanje sirane. Od tada su sve prihode usmjeravali u povećanje proizvodnje i formiranje vlastitog stada krava tako da su ostavljali potomke teladi te u međuvremenu izgradili i štalu. Sir proizvode isključivo iz vlastitog mlijeka, a u međuvremenu su umjesto simentalne pasmine goveda prešli na visokomliječno motafonsko govedo. Marljivost obitelji Anić prepoznali su i u Gradu Senju koji im je iako simbolično iz sredstava za poljoprivredu u nekoliko navrata pomogao nabaviti razne poljoprivredne alate, a prije četiri godine OPG Anić proglašen je trećim najboljim OPG-om u Hrvatskoj.


U rad OPG-a uključeni su svi – i majka Katica i troje djece Anićevih. Svatko ima svoje dužnosti, jer osim sirane u zakupu imaju i 20 hektara zemlje na kojoj uzgajaju krumpir i krmivo za stoku te dvadeset grla goveda u štali. Godišnje prerade oko 50 tisuća litara mlijeka nakon čega se svaki kolut još 45 dana suši i okreće.


– Nije lako. Radite čitav dan, obogatiti se nećete, ali možete pristojno živjeti – kažu Anići koji za svoj sir nemaju marketing, a na potražnju sira, pojašnjavaju, ne mogu se potužiti. Prodaju ga na kućnom pragu, voze narudžbe i dva puta mjesečno u Crikvenicu, a predaja od »usta do usta« i sve veći broj kupaca samo potvrđuje kvalitetu njihova sira.


– Suprug Perica i ja smo samozaposleni, nismo na teret državi, nismo nikome dužni, djeca su nam radost. Samo daj Bože zdravlja, mi smo sretna obitelj – zaključuje Nikolina Anić.