Milijunski projekti

Poduzetnički centar Vinodol: Projektima podržali 500 radnih mjesta

Anto Ravlić

Ekipa s troje stalnih djelatnika i jednim na određeno vrijeme izradila je više od 150 poduzetničkih projekata kreditiranja putem kojih je poduzetnicima odobreno više od 70 milijuna kuna kredita, spašeno više od 350 radnih mjesta, otvoreno više od 100 novih te održan niz edukacija



NOVI VINODOLSKI Zahvaljujući potpori, suradnji, razumijevanju i partnerstvu s poduzetnicima, lokalnim samoupravama te raznim institucijama, Poduzetnički centar Vinodol stigao je do desetog rođendana. Desetljeće postojanja i rada prožeto je velikim brojem projekata i aktivnostima kojima se jačalo poduzetništvo. Za okruglu obljetnicu stiglo je i priznanje Hrvatske gospodarske komore-Županijske komora Rijeka.


Područje djelovanja PC Vinodol prvenstveno je usmjereno na područje njegovih osnivača – gradiva Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine. U PC-u Vinodol zaposleno je troje stalnih djelatnika, te jedan na određeno vrijeme. Djelatnici hvale suradnju i podršku osnivača kroz cijelo vrijeme. Poduzetnički centar u svom radu dijelom je sufinanciran od strane svojih osnivača, a dijelom se mora samofinancirati pružajući konzultantske usluge na tržištu te svoje usluge pruža i na širem području Primorsko-goranske županije. Sjedište poduzetnika, kao i zapošljavanje nema lokalnih granica, posebno ne na ovako malom području, ističu u Centru. Na području djelovanja Centra nalazi se oko 1.500 poduzetnika, objašnjavaju u PC-u Vinodol.


Koncesijske studije


Izrada poslovnih planova i investicijskih studija jedna je od referentnih točki centra. PC Vinodol je izradio više od 150 poduzetničkih projekata kreditiranja putem kojih je poduzetnicima odobreno više od 70 milijuna kuna kredita, spašeno više od 350 radnih mjesta te otvoreno više od 100 novih radnih mjesta. Najviše se radi na programima kreditiranja putem kojih gradovi i općine subvencioniraju kamatnu stopu poduzetnicima.




– U centru izrađujemo planove i studije putem ostalih modela kreditiranja. Kako HBOR-a, s kojim imamo jednom mjesečno Info dan HBOR-a, gdje se individualno pristupa svakom poduzetniku, tako i HAMAG BICRO-a te ostalih – objašnjava direktor PC-a Vinodol Ivica Jerčinović.


PC je sudjelovao u kreiranju i provedbi mjera za poticanje poduzetništva na području Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine putem kojih se poduzetnicima odobravaju bespovratna sredstva. U Centru je izrada i prijava mjera potpuno besplatna za korisnike. Izrađuju se u Centru i studije gospodarske opravdanosti za koncesijska odobrenja. Tako je potpisano više od 15 koncesijskih studija, kako za županijske lučke uprave, tako i za jedinice lokalne samouprave.



Da je raspon djelatnosti prilično širok, potvrđuje i edukacija za poduzetnike na temu EU fondova, putem koje je 30 polaznika dobilo stručnu pomoć za pripremu i apliciranje EU projekata na fondove EU. Navedena edukacija u vlastitom aranžmanu po polazniku vrijedi na tržištu oko 12 tisuća kuna, i to je još jedna ilustracija kako se pomaže poduzetnicima. Poduzetnički centar u suradnji s Gradom Crikvenicom provodi ciklus predavanja o poduzetništvu gdje se učenici trećeg i četvrtog razreda ekonomskog usmjerenja upoznaju s praktičnim aspektima poduzetništva i izradom poslovnog plana. PC Vinodol sudjelovao je i u provedbi Certificiranja Grada Crikvenice kao područja s povoljnim poduzetničkim okruženjem.



Europski projekti


Na popisu aktivnosti je i izrada projekata samozapošljavanja za prijavu na mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s kojima je do sada otvoreno oko 20 novih radnih mjesta. Poduzetnički centar Vinodol je prepoznao važnost europskih fondova i ruralnog razvoja, te je na samom početku pokrenuo osnivanje Lokalne akcijske grupe Vinodol za koju je ostvareno financiranje u iznosu od 900 tisuća kuna. Time su realizirana prva bespovratna sredstva na području djelovanja Centra.


Poduzetnički centar samostalno ili u suradnji sa stručnim službama jedinica lokalne samouprave, tvrtkama i institucijama u njihovom vlasništvu izrađuje EU projekte. U prethodne tri godine prijavljeno je europskih projekata u vrijednosti 38 milijuna kuna. Najvažniji su »Vodovodni ogranci Gornjeg Zagona – naselja Kal, Trbotinj, Plužnice i Valač« u iznosu od 7,2 milijuna kuna te projekt »Vodifikacija naselja Manestri – Klanfari – Dramalj« težak 8,4 milijuna kuna.