Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Novljanski poduzetnik

PROJEKT MEDOMAT Antonio Komadina u top 10 mladih poljoprivrednika

PROJEKT MEDOMAT Antonio Komadina u top 10 mladih poljoprivrednika
PROJEKT MEDOMAT Antonio Komadina u top 10 mladih poljoprivrednika
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2019. u 10:51 2019-04-16T10:51:48+02:00

Komadina je bio jedini kandidat iz Primorsko-goranske županije za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Zahvaljujući njemu, na riječkoj će tržnici dogodine osvanuti prvi medomat u Županiji

NOVI VINODOLSKI Mladi poljoprivrednik iz Novog Vinodolskog bio je jedini kandidat iz Primorsko-goranske županije u utrci za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj. Inovativnim projektom Antonio Komadina zaslužio je mjesto među deset najboljih i osvojio put u Bruxelles, a zahvaljujući njegovoj ideji na riječkoj će tržnici već sljedeće godine osvanuti prvi medomat u Županiji.

Komadina je od malih nogu u svijetu poljoprivrede. Dok djeca s kontinenta tijekom ljeta dolaze na more, Komadina je tijekom svojih osnovnoškolskih dana iz Novog Vinodolskog na ljetovanje išao k djedu i baki u Križevce.

– Baka je imala vrt s kokošima i zečevima, to mi je bilo super – rekao je mladi poljoprivrednik. Ovo je izazivalo podsmijeh njegovih kolega iz razreda koji nisu mogli shvatiti da usred sezone s mora odlazi na sjever zemlje.

Nacionalna staklenka

Komadina se nije previše obazirao na takve komentare i s 15 godina se preselio u Križevce gdje je pohađao srednju poljoprivrednu školu, smjer fitofarmaceut. Nakon završetka srednje škole i povratka u rodni grad nije bio siguran kojim oblikom poljoprivrede će se baviti, no tada mu je tetak darovao prvu pčelinju zajednicu i naučio ga sve o pčelarstvu. Samo godinu dana kasnije imao je 17 pčelinjih zajednica.

Danas ih ima čak 75 na ukupno dva pčelinjaka u Smokvici i Javorju, a u radu mu pomažu tata Vibor i brat Saša koji su također članovi njegovog OPG-a Komadina Antonio. U ponudi ima razne vrste meda, cvjetni i šumski med, med od primorskog vrijeska, primorskog klena, kadulje... Osim rada u OPG-u, Komadina radi i na svom obrazovanju.

Na Učilištu Apis stekao je zvanje pčelara, a trenutno je student druge godine menadžmenta u poljoprivredi na VGU Križevci.

Njegovi proizvodi nalaze se u Nacionalnoj staklenci i imaju certifikat Med hrvatskih pčelinjaka.
– Godine 2014. bio sam jedini u županiji s ovim certifikatom – pohvalio se Komadina. Njegova je ideja staviti svoje, ali i certificirane proizvode svojih kolega pčelara u medomat na riječkoj tržnici. Ovakav uređaj za prodaju meda još ne postoji na području Primorsko-goranske županije, a njegov praktični karakter ima više benefita. Urbanom stanovništvu bi se približili proizvodi iz ruralnih sredina, turisti bi imali lak pristup autohtonim domaćim proizvodima, a pčelarima bi bila olakšana prodaja.

– Tijekom ljeta, kad ima najviše turista, ja imam najviše posla na pčelinjacima – objasnio je Komadina.
U medomatu bi bilo nekoliko polica s certificiranim medom, a ubacivanjem novca u aparat, iz njega bi ispala odabrana teglica meda određene veličine.

Širenje proizvodnje

Osim modernizacije prodaje poljoprivrednih proizvoda, Komadina u budućnosti planira i proširiti proizvodnju.

– Htio bih živjeti od poljoprivrede, a to sada ne mogu – rekao je Komadina. OPG mu je stoga sekundarna djelatnost, a zaposlen je u jednoj slovenskoj firmi. Teško je dobiti poljoprivredno zemljište u zakup, no Komadina je dao zahtjev za jedno takvo zemljište u Krmpotama gdje bi se bavio uzgojem lješnjaka, čega također nema na području županije.

– Ovime bih ponudio nešto drugačije na našem vinodolskom području – zaključio je. Želi postaviti i nekoliko kućica za apiterapiju, a s vremenom možda i urediti kuću za odmor te time raditi na razvoju ruralnog turizma.

Sam pisao projekt

– Nekolicina ljudi pitala me hoće li se med puniti, no to nije praktično zbog toga što nakon nekog vremena dolazi do kristalizacije meda, a na ovaj način lakše je obaviti dekristalizaciju ako se pokaže potreba za tim – naglasio je Komadina.

Ovaj je projekt odlučio prijaviti na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika, što ga već četvrtu godinu zaredom organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Cilj izbora je poticanje mladih na bavljenje poljoprivredom i ostanak na selu. Novljanski poljoprivrednik naglasio je koliko cijeni njezinu borbu za mlade poljoprivrednike.

– Sam sam pisao projekt, nisam tražio pomoć potpornih institucija – rekao je Komadina, dodajući da nije imao puno vremena pa je svaki slobodan trenutak koristio za pripremu dokumentacije koju je uspio predati na vrijeme. Uspio je ući u uži izbor mladih poljoprivrednika, a plasmanom u deset najboljih osigurao je put u Bruxelles. Iako nije osvojio prvo mjesto, biti jedan od finalista velik je uspjeh.

U listopadu će u Bruxellesu imati priliku posjetiti Europski parlament te na europskoj razini predstaviti projekt i svoje proizvode, a prvaku Zvonimiru Kaliću pružit će potporu u utrci za najboljeg europskog mladog poljoprivrednika. Nakon povratka iz Belgije, Komadina kreće u realizaciju projekta čija je vrijednost procijenjena na 7.000 eura, a projekt bi se trebao realizirati do sezone 2020.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.