Ugovori s četvero učenika

Osnaženi crikvenički Jadran opet stipendira kuhare otkako je Hrvatske

Anto Ravlić

Novopečeni stipendisti s predstavnicima Jadrana i crikveničke srednje škole / Snimio Anto RAVLIĆ

Novopečeni stipendisti s predstavnicima Jadrana i crikveničke srednje škole / Snimio Anto RAVLIĆ

Učenici 1. b razreda SŠ Dr. Antuna Barca – Anamarija Šamanić, Viktor Bačić, Andrea Car i Albin Mutiši – dobivat će 500 kuna mjesečno, praksu u Jadranu, a najvažnije je, i posao nakon školovanja



CRIKVENICA  Hotelsko poduzeće Jadran potpisalo je prve ugovore o stipendiranju otkako je hrvatske države. Stipendisti Jadrana postali su učenici 1. b razreda Srednje škole Dr. Antuna Barca koji uče za kuhara. Anamarija Šamanić, Viktor Bačić, Andrea Car i Albin Mutiši. Njihovo je samo da uče, a za posao poslije trogodišnjeg školovanja i stipendije od 500 kuna mjesečno brine Jadran.


– U dogovoru sa srednjom školom, nakon dugo, dugo godina ponovno imamo stipendiste, ponajviše zahvaljujući činjenici da »Jadran« ima financijsku snagu i poslovnu stabilnost, rekao je predsjednik uprave Jadrana Dino Manestar.


Predsjednik uprave također je istaknuo da je strateški plan koji se izrađuje za firmu pokazao već u startu manjak ljudskih resursa i da je i to jedan od razloga zašto se Jadran odlučio na stipendije i osiguravanje kadra koji će sutra nositi poslovanje poduzeća.




– Za tri godine naših će četvero kuhara raditi u Jadranu, vjerujem u objektima koji će nositi četiri zvjezdice, poručio je Manestar, podsjetivši na aktualna ulaganja od 23 milijuna kuna koja će hotelima Varaždin i Omorika donijeti četvrtu zvjezdicu.


Na redu konobari i slastičari


Manestar se osvrnuo na godine agonije Jadrana i istaknuo da je i Jadran svojim dugogodišnjim propadanjem krivac što mladima nije davao nade da se treba školovati da bi se sutra dobio posao u turizmu, u svom gradu.


Ravnatelj SŠ Dr. Antuna Barca Arsen Badurina istaknuo je da je često slušao priče o zlatnom dobu Jadrana te da mu se sada čini da Jadranova priča sliči na dobra vremena. Badurina je napomenuo da se škole suočavaju s problemom manjka djece zainteresirane za trogodišnje školovanje, ali da rješenje vidi upravo u potezima kakve je povukao Jadran.


– Znali smo da će stvari krenuti s mrtve točke ako se angažiramo, veliki motiv su posao i stipendije, poručio je Badurina.


U veljači sljedeće godine srednja škola i Jadran zajedno će posjetiti završne razrede osnovnih škola u okruženju i promovirati zanimanja konobara i slastičara kako bi se nadomjestio manjak takvog kadra.     


Naporan tempo


Naravno da će četvero stipendista praksu odrađivati u Jadranu. Kroz nastavu 280 sati kroz školsku godinu, odnosno jedan dan tjedno. Plus 182 sata tijekom ljetne sezone u kojoj će stati uz kolonu s dvadesetak stalno zaposlenih kuhara i još šezdesetak Jadranovih sezonaca.


Stipendisti su otkrili svoje kulinarske preferencije. Viktor najviše voli pripremati ribe, Andrea musaku, a Albin lazanje.


Jedino mlada dama nema svoje favorite na jelovniku. U pratnji stipendista stigli su roditelji, razrednik Leopold Kabalin i nastavnik kuharstva Nino Cossutti.  


Interes za kuhara povećan je zadnjih godina. Svake godine upiše se 10 do 15 učenika u prvi razred. Najbolji mogu računati na zaposlenje. Top kuhari u Crikvenici mogu zaraditi i po tri tisuće eura u sezoni, no mora im biti jasno da će raditi od jutra do sutra.


Upućeni kažu da je bolje raditi u Jadranu jer kad podijeliš sate koje si proveo na poslu, dođe na isto. Osim toga, mnogi i ne izdrže taj tempo. Kruži priča o kuharu koji je ljetos u Crikvenici smršavio, usprkos brdu hrane oko njega. Recept je bio jednostavan, radio je po čitave dane.