Turističke zajednice potpisale sporazum

Osim dokumenta, Crikvenicu, Novi i Vinodolsku općinu povezat će i šetnica

Alenka Juričić Bukarica

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Marijana Biondić, direktorica TZG-a Crikvenica, istaknula je da će povezivanje tri TZ-a značiti bolju suradnju, nadopunjavanje turističkog proizvoda te rast turističke destinacije izvan administrativnih granica pojedinoga grada ili općine



CRIKVENICA Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina s područja crikveničko-vinodolske rivijere potpisali su gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić te zamjenik gradonačanika Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.


Svečanom potpisivanju, koje je održano u crikveničkoj vijećnici, prisustvovao je, uz ostale, i resorni ministar Gari Cappelli s pomoćnicom za pravne poslove i standarde Monikom Udovičić.


Riječ je, naime, o sporazumu kojim su na projektnoj razini, dakle neformalno, povezane tri turističke zajednice s područja crikveničko-vinodolske rivijere, a sve s ciljem jačanja prepoznatljivosti regije i stvaranja zajedničkih proizvoda.




Udruživanje se temelji na pretpostavkama novog Zakona o turističkim zajednicama koji na snagu stupa 1. siječnja iduće godine. Do sada su formalno povezane turističke zajednice Imotske krajine kao i područja Ravnih kotara, dok je crikveničko-vinodolska rivijera, uz otok Hvar, pionir u projektnom povezivanju. Cappelli je tom prilikom istaknuo da područje ove rivijere ostvaruje oko 3,2 milijuna noćenja te su po ostvarenom fizičkom prometu u rangu jednog Splita.


Turistička cjelina


– Činjenica da svi zajedno imate oko 64 tisuće kreveta pokazuje kakvu ćete snagu i poziciju zajedno imati, ali i mogućnost da se predstavite na turističkom tržištu. To je svakako put prema daljnjem podizanju kvalitete, razvoju zajedničkih proizvoda, jačanju marketinga, kao i Strategije razvoja turizma. Tu su, jasno, i zajedničko planiranje, organizacija i kontrola. Inače, ovaj kraj je teško “secirati” jer zajedno činite zaokruženu turističku cjelinu koju čini lepeza turističkih proizvoda, od ponude zdravstvenog turizma do razvoja ruralnog turizma u zaleđu. U blizini ste kvalitetne zračne luke, u najavi je i 300 milijuna vrijedan projekt obilaznice oko Novog, što će također dati dodatni prosperitet i vjetar u leđa turizmu na ovim područjima, istaknuo je ministar turizma pred okupljenim gostima.


Crikvenički se gradonačelnik, pak, osvrnuo i na činjenicu da je prije desetak godina samo područje grada Crikvenice imalo četiri TZ-a. Uz crikvenički TZ, tu su bili i TZ Selce, TZ Dramalj i TZ Jadranovo. Tada je, međutim, donesena odluka da se svi objedine u jedinstvenu turističku zajednicu, a što se, istaknuo je Rukavina, pokazalo punim pogotkom.


– Niti jedan od tih TZ-a nije dobio manje novca, dapače, neki su nakon toga raspolagali i s više sredstava, a usto su imali i bolje programe te jači marketing. Sljedeći logičan korak je bilo i aktualno projekno udruživanje na razini naše tri jedinice lokalne samouprave na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, što smo i temeljem novog Zakona s radošću potaknuli. Ova nam suradnja sigurno donosi to da ćemo u turističkom smislu biti jači i destinaciju dignuti na još viši nivo, istaknuo je gradonačelnik Crikvenice te je najavio da će jedan od prvih zajedničkih projekata na kojem će raditi tri crikveničko-vinodolska TZ-a, biti i zajednička šetnica koja će kandidirati na natječaj Ministarstva turizma. Riječ je o zajedničkoj poveznici Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine vinodolske.


Bolja pozicija na tržištu


– Bit će to posebno lijepa šetnica koja će povezivati dio mora i dio zaobalja, a duljinom će premašiti 15 kilometara, najavio je Rukavina te dodao da je turizam za čitavu crikveničko-vinodolsku rivijeru praktički prva gospodarska grana i ovo ujedinjenje stvara još jaču poziciju na tržištu budući da zajednički, a riječ je o ostvarenju od preko tri milijuna noćenja, stvaraju respektabilan dio hrvatske turističke ponude.


Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice, pojašnjavajući što konkretno znači ujedinjavanje TZ-a na projektima, rekla je da destinacija ne poznaje granice i da ova suradnja ide u smjeru toga da tri jedinice lokalne samouprave bolje surađuju, da se nadopunjuje turistički proizvod, a turistička destinacija raste izvan administrativnih granica pojedinog grada ili općine.


– Mislim da će i dosadašnja jako dobra suradnja, s ovim povezivanjem postati još bolja jer ćemo na ovaj način imati pristup većim financijskim sredstvima, kojima ćemo moći zasigurno bolje realizirati određene turističke proizvode. Mi već imamo u planu što želimo financirati iz ovih sredstava, a sve to je također u skladu sa Strategijom razvoja turizma crikveničko-vinodolske rivijere. Unutar nje, naime, je predviđeno osnivanje 12 odbora prema 12 programa unutar Akcijskog plana. Neke aktivnosti iz Strategije će, dakle, biti kandidirane i za sredstva Ministarstva. Jedan od njih je i prije spomenuta šetnica, tu su i projekti poput edukacija, različitih promotivnih aktivnosti koje ćemo sada zajednički raditi i ostalo. Tako da ovo udruživanje svima nama ustvari daje jednu novu razvojnu šansu, zaključila je Biondić.