Od edukacije do Noći knjige

Osam dana posvećeno proslavi Dana grada Senja

Dorotea Prpić

Prošlogodišnja Noć knjige u Gradskoj knjižnici Senj /  Snimila Dorotea PRPIĆ

Prošlogodišnja Noć knjige u Gradskoj knjižnici Senj / Snimila Dorotea PRPIĆ

Sutra su na programu edukativni program i predstavljanje tematskog puta Crvenokose Zore, a u četvrtak predstavljanje zavičajne slikovnice »Senjski zmaj« i Noć knjige s puno događanja



SENJ Gradska knjižnica Senj bogatim prigodnim programom sudjeluje i u ovogodišnjoj proslavi Dana Grada Senja. U program proslave knjižnica se uključuje sutra kad će se s početkom u 9.40 sati održati edukativni program posvećen Senju, a već tradicionalno za Dan Grada zajednički ga organiziraju Gradska knjižnica Senj i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj.


U goste knjižnici stiže Silvije Šojat s gimnazijalcima koje ove godine očekuje projekcija HRT-ove filmske uspješnice, dokumentarca »Senjske tradicije življenja« senjskog fotografa i nagrađivanog snimatelja Ante Španića.


Navika za mlade


– Želja nam je potaknuti mlade da steknu naviku pregledavanja ovakvih zavičajnih zapisa koji zlata vrijede jer im kazuju mnogo o prošlosti, navadama i ljudima njihovoga grada. Nakon projekcije bit će održana radionica s glavnom tematskom okosnicom: Senj jučer, danas i sutra – najavljuje ravnateljica senjske knjižnice Ana Prpić Rogić.




Sutra u 11.30 sati senjska knjižnica sudjeluje u projektu predstavljanja tematskog puta Crvenokose Zore što ga organizira zajedno s Turističkom zajednicom grada Senja i u suradnji s umjetnicom Zrinkom Ostović, VIS-om Bonaca te učenicima senjske osnovne škole vod vodstvom Tamare Farkaš.


Predstavljanje slikovnice »Senjski zmaj« autorica Olujić-Tomaić-Ostović zakazano je u senjskoj knjižnici za 25. travnja s početkom u 13 sati. Zavičajnu slikovnicu koja na zabavan i slikovit način djecu upućuje na prirodne i kulturne osobitosti i bogatstva senjskoga kraja predstavit će ravnateljica Ana Prpić Rogić i umjetnica Zrinka Ostović, a učenici osnovne škole sudjelovat će u likovnoj radionici oslikavanja motiva Senja na temelju zavičajnih motiva iz slikovnice.


»Čovjek i planina«


U sklopu proslave Dana Grada obilježit će se i Noć knjige koja će startati 25. travnja u 18 sati predstavljanjem nove knjige Ede Popovića »Čovjek i planina«. Istaknuti književnik i zaljubljenik u Velebit predstavit će svoju treću knjigu posvećenu najvećoj hrvatskoj planini, oplemenjenu prekrasnim fotografijama legende sjevernog Velebita Ante Vukušića. U promociji sudjeluju i Nenad Petković kao glazbena kulisa te djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koji je i suorganizator predstavljanja.


U sklopu Noći knjige moći će se razgledati i izložba u povodu 160. godišnjice rođenja velikog senjskog književnika Vjenceslava Novaka te izložba »U potrazi za frankopanskim posjedima« autora Darka Antolkovića koja fotografijom vodi u bogat svijet hrvatskih srednjovjekovnih utvrda s posebnim naglaskom na bogatu ostavštinu Frankopana razasutu diljem Lijepe Naše. Sve do 1 sat iza ponoći posjetitelji će moći uživati u svirci, zakuski i druženju uz tradicionalne akcije za korisnike poput opraštanja zakasnine i nagradnu tombolu. U suradnji s humanitarnom udrugom Bura upriličit će se prodaja knjiga kojom će se pomoći socijalno ugroženim sugrađanima.